-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /13:05

Kaip perka reagentus ir apsaugos priemones? Nepaklausę, ką įmonė siūlo, nusprendė, kad ne tai, ko ieško

Viena Lietuvos įmonė sugalvojo pasiūlyti reagentų koronaviruso tyrimams, medicininių kaukių ir pirštinių. Pirmiausia kreipėsi į viešųjų pirkimų tarnybą, buvo nukreipta į Sveikatos apsaugos ministeriją, o ši užklausą persiuntė Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai. Ši nesiteikė atsakyti įmonei ir bent paklausti, ką ji siūlo, bet ministerijai nurodė, kad ne tai, ko reikia.
Laboratorijos akimirka
Laboratorijoje, kur atliekami koronaviruso tyrimai / Arno Strumilos / 15min nuotr.

SAM pastaruoju metu skelbia visais įmanomais būdais ieškanti, kaip įsigyti reagentų koronaviruso tyrimams, mat užsakyti iš anksto reagentai laiku Lietuvos nepasiekė.

Sekmadienį bebuvo likę vos 700 reagentų, o vakare pranešta, kad Lietuvą pasiekė dar 5 tūkst. reagentų, kurių Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovo Vytauto Zimnicko teigimu, pakaks vos savaitei.

Antradienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams sakė, kad dar šią savaitę laukiama siuntos su 300 tūkst. reagentų. Tačiau kada konkrečiai, jie pasieks Lietuvą ir ar tikrai pasieks, liko neaišku.

Taip pat stringa ir apsaugos priemonių – respiratorių, kaukių, kostiumų ir t.t. pristatymas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Medicininės kaukės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Medicininės kaukės

Atmetė nesulaukę pasiūlymo

Išgirdusi tokias naujienas, praėjusią savaitę viena Lietuvos įmonė, kaip teigia, turinti kontaktų su Korėjos įmone, išradusia reagentus koronaviruso tyrimams, nutarė pasiūlyti savo pagalbą SAM.

Galvodama, kad pirkimus ministerija vykdo pagal viešųjų pirkimų tvarkas, bet neradusi skelbimo, įmonė nutarė savo paslaugas pasiūlyti per Viešųjų pirkimų tarnybą.

Norėjome pasidalinti šia istorija, nes mums pasirodė labai keista, kad net negavę mūsų nei kainos, nei pasiūlymo, nei kokie tie reagentai, iškart atmetė.

Pastaroji iškart atsakė, kad siūlymas perduotas SAM.

Iš ministerijos jokių žinių nesulaukusi, įmonė ėmė pati domėtis, kas vyksta ir ministerijai priminė apie pasiūlymą. Taip pat nurodė turinti medicininių kaukių ir pirštinių.

Tuomet gavo atsakymą, kad esą jų turimi reagentai netinka. Esą tokį sprendimą priėmė laboratorija.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijoje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijoje

Tačiau įmonė nurodė, kad jos išvis niekas neklausė, kokius reagentus ir už kiek ji siūlanti.

SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centro vyriausioji specialistė Snieguolė Reklaitienė atsiprašė už kolegas: „Sveiki, Pridedu laišką, atsiprašau, maniau, jei išsiaiškino apie techninius dalykus, tai ir informavo, kad Jūsų reagentai netinka“.

Ir pridėjo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Planavimo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos Elenos Lubienės laišką, siųstą SAM.

„Susipažinome su įmonės X pateiktu pasiūlymu. Jie siūlo greituosius testus serologiniams, bet ne molekuliniams tyrimams atlikti. Laboratorija nustato koronavirusą atlikdama molekulinius tyrimus, kuriuos rekomendavo PSO ir ACDC“, – taip teigiama laboratorijos laiške SAM, kuris buvo persiųstas ir įmonei.

Įmonė: kaip tuomet vykdomi pirkimai?

Tačiau pastaroji tikina, kad niekas jo nė nepaklausi, kokius reagentus ji siūlanti. Išvis jokio atsakymo nesulaukta dėl pasiūlymo parduoti medicinines kaukes ir pirštines.

Į 15min besikreipusi įmonės atstovė (įmonės pavadinimas, atstovės vardas ir pavardė redakcijai žinomi) stebėjosi, kaip vyksta reagentų pirkimai, jei net nepaklausiama, ką galimi tiekėjai gali pasiūlyti.

„Norėjome pasidalinti šia istorija, nes mums pasirodė labai keista, kad net negavę mūsų nei kainos, nei pasiūlymo, nei kokie tie reagentai, iškart atmetė. Mes tiesiog paklausėme, ar jų reikia, nes kelios mūsų partnerės atsiuntė kainoraščius, nurodė, kokius tipus reagentų turi, bet mums pasirodė keista, kad niekas net nepaklausė, ką galime gauti, nei už kiek, o iškart atmetė“, – pasakojo įmonės atstovė.

Dabar viešųjų pirkimų reikalavimai nėra tokie griežti, kaip paprastai, tai kyla klausimas, ar ten viskas švariai vyksta.

Pasak jos, kyla klausimų, ar tuomet pirkimai išvis vyksta skaidriai ir iš ko reagentai perkami, jei rinkos niekas netiria ir siūlomomis kainomis nesidomi.

„Dabar viešųjų pirkimų reikalavimai nėra tokie griežti, kaip paprastai, tai kyla klausimas, ar ten viskas švariai vyksta“, – sakė pašnekovė.

SAM į 15min klausimus dėl šios situacijos nuo penktadienio neatsakė nieko.

Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė spaudai Simona Kalvelytė kelias dienas bandė aiškintis, kam laboratorijoje skambino įmonės atstovai, su kuo jie bendravo, tačiau galiausiai pateikė tokį patį atsakymą, kokio nė nepateikusi pasiūlymo sulaukė įmonė.

„Spėjame, kad jūsų minimas pokalbis galėjo įvykti su įmone, kuri siūlė greituosius testus serologiniams, bet ne molekuliniams tyrimams atlikti. Laboratorija nustato koronavirusą, atlikdama molekulinius tyrimus, kuriuos rekomendavo PSO ir ACDC“, – nurodė S.Kalvelytė.

Derybos su vienu tiekėju

Į 15min klausimus, kaip išvis yra perkami reagentai, pagal kokias tvarkas, kaip vyksta derybos dėl jų pirkimo, su kiek įmonių deramasi, ar jos veikiančios Lietuvoje, ar užsienyje, laboratorijos atstovė atsakė trumpai.

„Šiuo metu vykdomi pirkimai nėra skelbiami konkurso būdu remiantis 2020 m. kovo 16 d. pakeistomis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, kurios leidžia atlikti supaprastinta tvarka tarptautinės vertės, neskelbiamas derybas su vienu tiekėju“, – nurodė ji.

Kas tas tiekėjas, liko neatskleista. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad šią savaitę Lietuvą turi pasiekti 300 tūkst. reagentų koronaviruso tyrimams, taip pat greitieji testai, kurie, anot laboratorijos, netinkami. Iš ko Lietuva perka reagentus, ministerija neatskleidžia, tačiau nurodoma, kad jie Lietuvą turi pasiekti iš Kinijos.

Taip pat susitarta, kad reagentus galėtų gaminti JAV bendrovės „Thermo Fisher Scientific" padalinys Vilniuje.

Teisinininkas: konkurencija turi likti

Laurynas Lukošiūnas, advokatų kontoros „Sorainen“ partneris, viešųjų pirkimų praktikos vadovas pastebi, kad naujausi Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai ir susidariusi situacija dėl koronaviruso neatleidžia valstybės institucijų nuo pareigos laikytis tokių viešųjų pirkimų principų, kaip skaidrumas, nediskriminavimas ir kiti.

Anot L.Lukošiūno, esant būtinybei užtikrinti visuomenės sveikatos apsaugą ir vadovaujantis praėjusią savaitę padarytais įstatymo pakeitimais, galima netaikyti dalies formalumų ir procedūrų. Vis tik Viešųjų pirkimų įstatymas atitinkamoje apimtyje turi būti taikomas ir pirkimai turi vykti viešai, laikantis bent minimalių standartų, kiek tai yra įmanoma.

Laurynas Lukošiūnas
Laurynas Lukošiūnas

„Ekstremalioje situacijoje institucijos turi galimybę rinktis reikalingas prekes, paslaugas ar darbus paprasčiau, kad viešasis interesas nenukentėtų, būtų pasiekti visuomenės sveikatos apsaugos tikslai, tačiau tuo pačiu, tai nereiškia visiškos savivalės“, – sako „Sorainen“ advokatas.

Galima vertinti, kad reikalingas medicinos priemones potencialiai galinčių pasiūlyti tiekėjų pasiūlymų išankstinis atmetimas, net nevertinant pasiūlymų turinio, nėra suderinamas su skaidrumo ir kitais pamatiniais viešųjų pirkimų reikalavimais.

Anot L.Lukošiūno, institucijos turėtų aktyviai ir konstruktyviai bendradarbiauti su visais subjektais, galinčiais pasiūlyti prekes, kurių, kaip yra deklaruojama, labai trūksta. Konkrečių prekių ir tiekėjų pasirinkimo motyvai turėtų būti viešinami. Net ir esant sudėtingai situacijai viešųjų pirkimų procesai neturėtų kelti abejonių tiek visuomenei, tiek verslui dėl sąžiningos konkurencijos užtikrinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius