-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 21

Kaip valstybė galėtų pasirūpinti prezidentų našlėmis ir našliais

Netrukus parlamentarai turės priimti sprendimą, kokio dydžio rentą derėtų mokėti buvusių prezidentų našlėms ar našliams ir ar jiems po sutuoktinio mirties priklausytų iš šalies biudžeto išlaikomas būstas. Vyriausybė jau baigia rengti įstatymo pataisas, susijusias su šiais klausimais.
Kristina Brazauskienė
Kristina Brazauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vėl iškilus viešumon velionio prezidento Algirdo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės pretenzijoms, kad jai gali netrukus tekti išsikraustyti iš rezidencijos Turniškėse, kurioje ji su vyru gyveno iki jo mirties, o vėliau tą patį namą nuomojosi, Seime kilo diskusijos dėl tokių problemų apibrėžimo teisės aktuose. Įstatymuose turėtų būti numatyta ir tai, kokio dydžio rentos galėtų tikėtis šalies prezidentų našlės arba našliai.

Šiuo metu įstatymas nebylus

„Šiuo metu įstatymas numato, kad baigęs kadenciją prezidentas turi teisę į rezidenciją tol, kol gyvena. Ar tokią pačią teisę turi jo našlė,  įstatymas nieko nenumato. Rezidenciją Turniškėse A. Brazauskas gavo, baigęs prezidento kadenciją, bet vėliau jis dar dirbo premjeru. Kaip reikėtų pasielgti K. Brazauskienės atžvilgiu, kuri už buvusio šalies vadovo ištekėjo, kai jis dirbo premjeru? Reikėtų palaukti šiuo metu vyriausybėje rengiamo įstatymo projekto dėl rentų mirusių prezidentų sutuoktiniams. Gal jame bus numatyta,  kaip turėtų būti elgiamasi ir su rezidencijomis“, – kalbėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Jis pastebėjo, kad K. Brazauskienė nebuvo prezidento sutuoktinė, kai jis ėjo šias pareigas. Todėl, pasak J. Sabatausko, darytina išvada, kad jai renta neturėtų priklausyti.

„Turbūt taip“, – svarstė komiteto vadovas, paklaustas, ar K. Brazauskienei nepriklausytų ir rezidencija.

O jei prezidentas norėtų gyvent Alytuje?

Darbo partijos frakcijos Seime vadovas Kęstutis Daukšys mano, jog protingiausia išeitis būtų buvusiems šalies vadovams, baigusiems savo kadenciją, skirti tūkstantį ar pusantro tūkstančio eurų, už kuriuos jie patys arba valstybė galėtų nuomoti padorų būstą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys

„Tokia pati nuostata galėtų galioti ir jų našlėms ar našliams. O dabar – negi valstybė turės pristatyti  kiekvienam prezidentui namų? Kita vertus, apdovanoti prezidentus, baigusius kadenciją rezidencijomis, man šiek tiek primena anuos senus laikus“, – kalbėjo K. Daukšys.

Pasak jo, keistai atrodo šiais laikais ir tai, kad kažkodėl visus prezidentus, kaip kokiame rezervate, stengiamasi apgyvendinti Turniškėse.

„O jeigu prezidentas norėtų gyventi, pavyzdžiui, Vilniaus centre arba Alytuje? Gautų tam tikrą sumą pinigų, galėtų dar pats prisidėti ir išsinuomotų padorų būstą. Tuomet būtų viskas skaidriau, ir baigtųsi  spekuliacijos tomis rezidencijomis Turniškėse. Bet gal aš klystu?“ – svarstė K. Daukšys.

Našlėms ir našliams rezidencija nepriklauso

Liberalų sąjūdžio lyderis Seimo narys Eligijus Masiulis įsitikinęs, kad teisės aktuose nereikėtų numatyti to, jog velionių prezidentų sutuoktiniams be rentos dar priklauso ir rezidencija ar kažkoks kitas būstas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis

„Juk rezidencija skiriama pareigūnui, kuris eina šalyje atsakingas pareigas ir reprezentuoja valstybę. O rezidencijos paskirtis tokia, kad joje tas pareigūnas galėtų priimti valstybės svečius ir su jais neformalioje aplinkoje pabendrauti. Kai prezidentas ar premjeras nebetenka pareigų, tai jam neturėtų priklausyti ir rezidencija“, – teigė E. Masiulis.

Prezidentų našliams turėtų skirti tik rentą

Buvusi Seimo vadovė, viena įtakingiausių konservatorių ir dabartinio parlamento vicepirmininkė Irena Degutienė taip pat svarstė, ieškodama logiško atsakymo, ar K. Brazauskienei priklauso renta: „Ji nebuvo A. Brazausko žmona, kai jis ėjo prezidento pareigas, todėl jai renta ir nepriklauso.“

Svarstydama, kaip derėtų elgtis dvi kadencijas buvusios pirmąja šalies ponia Almos Adamkienės ir būsimų pirmųjų ponių ar ponų atžvilgiu, I. Degutienė atkreipė dėmesį, jog prezidentų sutuoktiniai kartu su jais atlieka irgi nemenką darbą, atstovaudami valstybei: „Gal jų darbas ir ne visada matomas, tačiau kartais daug kas priklauso ir nuo to, koks prezidento sutuoktinis. Prisiminkime JAV prezidento Billo Clintono žmoną Hillary, Lenkijos prezidento Aleksandro Kwasniewskio žmoną Jolantą ir mūsų ponią Almą. Juk šios moterys tiesiog spindėdavo šalia savo vyrų. Bet tas spindėjimas pareikalaudavo ir labai nemenko jų darbo, kuris prisidėdavo prie tiesioginių prezidentų pareigų atlikimo. Todėl rentą buvusių prezidentų sutuoktiniai tikrai turėtų gauti.“

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Irena Degutienė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Irena Degutienė
 

Tačiau rezidencijos prezidentų našlėms ar našliams, I. Degutienės įsitikinimų, neturėtų priklausyti. Ji mano, kad baigę kadenciją šalies vadovai būstą privalėtų įsigyti patys.

S. Daukanto aikštėje rezidencijos nebus

Antros kadencijos metu prezidentas Valdas Adamkus buvo pareiškęs pageidavimą, kad jam arba būsimiems šalies vadovams rezidencija būtų įkurta prezidentūros rūmų ansamblyje Simono Daukanto aikštėje.

Įstatymuose turėtų būti numatyta ir tai, kokio dydžio rentos galėtų tikėtis šalies prezidentų našlės arba našliai

Šalia pagrindinių prezidentūros rūmų esančiuose statiniuose tam buvo numatytos patalpos ir jos buvo pradėtos rekonstruoti, tačiau į prezidento postą atėjusi Dalia Grybauskaitė nusprendė, jog gyventi prezidentūroje būtų nesaugu. Tuo metu buvo dar labiau sustiprinta jos rezidencijos Turniškėse apsauga.

Patalpose, kuriose A. Adamkus planavo įkurdinti rezidenciją, prieš porą metų buvo pradėtas kurti Valstybės pažinimo centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius