-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 23 /15:44

Kaišiadorių rajonas toliau kovoja su vandeniu, Kelių direkcija kelius sutvarkyti žada „kuo greičiau“

Kaišiadorių rajone gausūs lietūs pridarė daugybę žalos. Ketvirtadienio rytą gyventojai ir gelbėtojai sutvirtino patvinusio tvenkinio Žiežmarių seniūnijoje, Žalvarnių kaime, pylimą. Perlaida užsikimšo ir Žaslių didžiajame ežere, čia vanduo sėmė gyvenamuosius namus. Lietuvos automobilių kelių direkcija žada perpus suskilusį, nuplautą kelią netoli Pakertų atstatyti kuo greičiau.
Kiementa  Burbiškėse
Kiementa Burbiškėse / Andrejaus Tomenko nuotr.

Gausios liūtys antradienį pridarė žalos ne viename Lietuvos rajone.

Kaišiadorių rajono savivaldybė dėl nuplautų kelių net paskelbė ekstremalų įvykį.

Plačiau apie nuplautus kelius Kaišiadorių rajone skaitykite čia: Po liūčių Kaišiadorių rajone – ekstremalu: yra nepravažiuojamų kelių, vienas skilo perpus.

Atstatyti žada kuo greičiau

Lietuvos automobilių kelių direkcija informavo, kad AB „Kelių priežiūra“ šiuo metu Kaišiadorių rajone stabilizuoja padėtį, užtikrindama, kad toliau nebūtų plaunamas kelias.

„Taip pat vertiname visą padarytą žalą ir bus parinkti tinkamiausi sprendiniai tvarkyti. Sieksime atstatyti kelius per kuo įmanoma trumpesnį laiką“, – žada Kelių direkcija.

VIDEO: Nuplautas kelias Kaišiadorių rajone prie Pakertų kaimo

Jos atstovų teigimu, kelio pagrindą praktiškai visais atvejais (nesvarbu ar jis naujas, ar senas) sudaro nesurištieji mineralinių medžiagų mišiniai, tai skalda, žvyras ir smėlis: „Kad ir kaip gerai būtų įrengtas kelio pagrindas, jis niekada neatlaikys neįprastai didelio kiekio vandens, kuris pilasi per kelio viršų.

Kad keliai nebūtų apsemiami ir nuplaunami, yra rengiamos vandens nuleidimo sistemos, tokios kaip vandens grioviai ir pralaidos. Šiuo atveju esama kelio pralaida nesugebėjo praleisti tokio didelio vandens kiekio, kuris susidarė dėl iškritusio neįpratai didelio kritulių kiekio regione, todėl labai greitai kelias buvo apsemtas ir išplautas didelės vandens srovės.

Andrejaus Tomenko nuotr./Pakertai
Andrejaus Tomenko nuotr./Pakertai

Kelių direkcija neturi duomenų, kad šiuose keliuose pastaruoju metu iki šviežiai įvykusio ekstremalaus reiškinio būtų buvę fiksuoti išplovimai ar kitos pažaidos dėl vandens poveikio.“

Vanduo liejosi per užtvanką

Trečiadienio rytą Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba pranešė apie dar kelis įvykius, susijusius su gausiu lietumi Kaišiadorių rajone.

Žiežmarių seniūnijos Žalvarių kaimo Kertaus gatvėje patvino Žalvarių tvenkinys, vanduo jame liejosi per užtvankos viršų, bėgo per važiuojamąją kelio dalį, kilo pavojus, jog neišlaikys sankasa ir užtvindys apylinkes.

„Dėl didelio kritulių kiekio buvo pakilęs Žalvarių tvenkinio vandens lygis, šiukšlėmis buvo užsikimšusi tvenkinio pralaida. Nuo tvenkinio pralaidos grotų pašalintos susikaupusios šiukšlės, šakos. Pašalinus kliūtis vandens lygis tvenkinyje pradėjo kristi.

Tvenkinio pylimas gyventojų pastangomis papildomai sutvirtintas maišais su smėliu. Į įvykio vietą buvo atvykę Aplinkos apsaugos agentūros specialistai, policijos pareigūnai, Kaišiadorių meras ir darbuotojai, Žiežmarių seniūnas“, – pranešė Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba.

Pakilo ežero lygis

Dar vienas pranešimas buvo apie tai, kad Žasliuose prie bažnyčios, Žaslių didžiajame ežere, kurio vandens lygis dėl gausių kritulių buvo pakilęs, užsikimšo vandens pralaida, vanduo sėmė gyvenamuosius namus, nors rūsiams pavojus ir nekilo. Gyventojai kreipėsi į savivaldybę, tačiau pastaroji problemos negalėjo išspręsti, nes neturi techninių galimybių.

„Informuoti žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Pietų regiono žuvivaisos skyriaus darbuotojai. Jie nuo vandens pralaidos vamzdžio apsauginių grotų pašalino susikaupusias nendres“, – teigiama ugniagesių gelbėtojų pranešime.

Kaišiadorių rajoną liūtys nusiaubė itin smarkiai. Trečiadienį savivaldybė skelbė, kad dėl iškritusio neįprastai didelio kritulių kiekio ir liūties Kaišiadorių rajone šiuo metu yra keletas sugadintų ir neišvažiuojamų kelių: Mūro Strėvininkai – Jegelonys, Liutonys – Kietaviškės, Žiežmariai – Nemaitonys ties Pakertais, Burbiškių kaime Žiežmarių apylinkės seniūnijoje, Varkalėse kelyje Žiežmariai – Klėriškės.

Taip pat laikinai apribojamas eismas Žiežmariuose Kertaus gatve. Gyventojų prašoma rinktis vykti kitais keliais.

Per liūtį Pakertų kaime kelias skilo perpus, atsivėrė apie 10 metrų pločio duobė. Šis kelias priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai.

Andrejaus Tomenko nuotr./Pakertai
Andrejaus Tomenko nuotr./Pakertai

Kaišiadorių savivaldybė jai priklausančius kelius ketina tvarkyti savo rezervo lėšomis, o paskui prašyti Vyriausybės pagalbos.

Pasak sinoptikų, Kaišiadorių regione iškrito 42,5 milimetrų kritulių, žemės ūkio naudmenų plotų užtvindyta daugiau kaip 10 hektarų. Savivaldybė svarsto galimybę mokėti kompensacijas ūkininkams ir žemės savininkams, kurių pasėliai nukentėjo.

Žiežmariuose išsiliejusi Strėvos upė užliejo aplinkines teritorijas.

Andrejaus Tomenko nuotr./Strėva Žiežmariuose
Andrejaus Tomenko nuotr./Strėva Žiežmariuose

Manoma, kad gamtos stichija padarė šimtatūkstantinius nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius