-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 26

Kaitros įkarštyje kauniečio kiemas paskendo fekalijose: „Jokio žmogiškumo“

Liepos 12 dieną išėjęs į savo kiemą Erdvės gatvėje Linksmadvaryje, kaunietis Saulius T. tiesiogine to žodžio prasme pamatė kvapą gniaužiantį vaizdą – iš UAB „Kauno vandenys“ eksploatuojamo nuotekų surinkimo šulinio besiveržiančias fekalijas. Netrukus jos užtvindė visą jo kiemą, daržą bei sodą. „Kauno vandenys“ paaiškino, kad kaltas siurblinės gedimas. Šiuo metu vyksta tyrimas dėl padarytos žalos.
Išsiliejusios fekalijos užtvindė kauniečio kiemą
Išsiliejusios fekalijos užtvindė kauniečio kiemą / Sauliaus T. nuotr.

Į 15min besikreipęs Saulius teigė, kad vos tik pastebėjo neįprastus reiškinius savo kieme, iškart ėmėsi veiksmų.

Sauliaus T. nuotr./Išsiliejusios fekalijos užtvindė kauniečio kiemą
Sauliaus T. nuotr./Išsiliejusios fekalijos užtvindė kauniečio kiemą

„Nedelsdamas telefonu paskambinau į avarinę tarnybą, sulaukus sujungimo ir jau bekalbant su operatoriumi, maždaug po 15 minučių, fekalijų srovė sumažėjo, operatorius pasakė, kad turbūt buvo gedimas siurblinėje, esančioje netoli mano namo Erdvės gatvėje.

Buvo pasakyta, kad atvyks darbuotojai apžiūrėti situacijos. Paskambinau ir avarinės tarnybos viršininkui, jam išdėsčiau visą situaciją, jis taip pat pažadėjo ją spręsti, tačiau jokių veiksmų nebuvo imtasi, su manimi niekas nesusisiekė“, – nusivylęs istoriją perpasakojo kaunietis.

Neįmanoma kvėpuoti

Jo teigimu, avarijos metu fekalijomis buvo užpiltas visas kiemas, jame dėl smarvės neįmanoma net kvėpuoti.

Vyraujant karščiams pradėjo rinktis musės, kiti parazitai.

Nuotekomis užpiltas ir daržas, sugadintos daržovės, veja, vaismedžių šaknys taip pat skęsta fekalijose.

„Dėl smarvės negaliu išeiti iš kambario ar atsidaryti langą, nors kambariuose – ypač karšta. Suprastėjo mano ir kartu gyvenančio tėvo sveikata“, – patikino Saulius.

Jis piktinosi ir tuo, kad dėl šio įvykio teko atidėti planus atšvęsti šeimos šventę, kurią buvo numatyta minėti būtent kieme subūrus artimuosius.

„O svarbiausia – jokio žmogiškumo, skambini, pasakai, kad tai įvyko ir gal atvažiuosit pažiūrėti, per tiek laiko niekas net neskambino ir nepasiteiravo, neatvažiavo. Ir po šiai dienai jau du kartus nulijo, o ten smarvė baisinė“, – stebėjosi kaunietis.

Sauliaus T. nuotr./Išsiliejusios fekalijos užtvindė kauniečio kiemą
Sauliaus T. nuotr./Išsiliejusios fekalijos užtvindė kauniečio kiemą

Siurblinėje įvyko gedimas

15min kreipėsi į „Kauno vandenis“. Bendrovės viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas paaiškino, kad avarija įvyko dėl netoliese esančioje buitinių nuotekų siurblinėje įvykusio gedimo, o kaunietis apie tai buvo informuotas vos tik susisiekė su avarinės operatoriumi.

„Gedimas įvyko, nes dėl liūties paviršiniais vandenimis buvo perpildyti buitinių nuotekų tinklai, kurie nėra skirti tam, kad surinktų lietaus vandenis. Per liūtis buitinių nuotekų siurblinės kartais perpildomos, nes didelė dalis gyventojų lietaus surinkimo sistemas savavališkai yra pajungę į buitinių nuotekų tinklus, kurie suprojektuoti atsižvelgiant į maksimalų geriamojo vandens suvartojimą“, – situaciją paaiškino A.Nenėnas.

„Kauno vandenų“ atstovas patikino, kad iš karto buvo žinoma, jog gedimas įvyko siurblinėje, o ne šulinyje ar linijoje, todėl darbuotojai vyko tiesiai į ją, kad kuo greičiau būtų atstatytas nuotekų surinkimas.

Nuotekomis užpiltas ir daržas, sugadintos daržovės.

Išplovus lietaus vandenis iš siurblinės, nuotekos pas gyventoją neva ėmė slūgti.

VIDEO: Nufilmavo, kaip kauniečio kiemas paskendo fekalijose

Reikalauja atlyginti žalą

Dėl išsiveržusių fekalijų sukeltos žalos atlyginimo kaunietis į „Kauno vandenis“ kreipėsi liepos 13 dieną.

„Pareiškimas dėl žalos atlyginimo užregistruotas, nukreiptas atsakingiems asmenims ir šiuo metu nagrinėjimas. Jis turi būti išnagrinėtas ir atsakymas raštu pateiktas per 20 darbo dienų nuo pareiškimo užregistravimo.

Jei klientas apsidraudęs, dėl žalos atlyginimo turėtų kreiptis į savo draudimo bendrovę, kuri nuostolių kompensavimą derintų su „Kauno vandenimis“. Galimi gerbūvio atstatymo darbai ir galimos kompensacijos su juo bus suderinti asmeniškai“, – patikino A.Nenėnas.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai 15min informavo, pranešimo dėl šio įvykio sulaukę tik po 8 dienų – liepos 20-ąją, todėl realios žalos aplinkai nėra galimybės nustatyti.

„Kadangi pagal pranešėjo pateiktą informaciją įvykis vyko liepos 12 dieną ir tą dieną Kauno AAI apie įvykį nebuvo informuota, todėl gavus pranešimą ir nuvykus į vietą pareigūnai fiksavo, kad aplinkos ore jaučiamas fekalijoms būdingas kvapas ir greta „Kauno vandenų“ esančių šulinių matėsi galimai tualetinio popieriaus likučiai“, – rašoma AAD Komunikacijos skyriaus atstovų atsiųstame atsakyme.

Realios žalos aplinkai nėra galimybės nustatyti.

AAD šiuo metu yra išsiuntęs raštą „Kauno vandenims“ dėl paaiškinimo.

Aplinkosaugininkai tęsia pradėtą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius