-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 19

Kalėdiniai renginiai Kaune primins pasaką

Praėjusiais metais gražiausia Lietuvoje pripažinta Kauno pagrindinė eglė šiemet vėl pretenduos į šį titulą, o pats miestas jau lapkričio 27-ąją paskelbs kalėdinių renginių maratono pradžią.
J.Šmitienės rankose - vienas pagrindinių šių metų puošybos simbolių - balandžiai
J.Šmitienės rankose - vienas pagrindinių šių metų puošybos simbolių - balandžiai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tarp 30-ies šventinių renginių – ne viena naujiena, kurias pasiūlė ir ryžosi įgyvendinti bendruomenės atstovai – studentai, Rotušės draugijos nariai, Vilniaus, M.Daukšos, M.Valančiaus gatvių, Senamiesčio bendruomenių nariai. Jų pastangomis seniausia Kauno dalis virs Pasakų miestu. Tačiau šventinę dvasią bus galima pajusti ir kitose miesto vietose, ne tik Senamiestyje ir Laisvės alėjoje.

Šventinių renginių maratoną kitą šeštadienį pradės pagrindinės eglės Rotušės aikštėje įžiebimo šventė „Ugnies pūga“. Kaip ir pernai papuošti ją ir sukurti bendrą Senamiesčio puošimo stilistiką patikėta galerijos „Balta“ savininkei, tekstilininkei Jolantai Šmitienei. Pasak menininkės, šių metų puošyba iš dalies primins praėjusias Kalėdas – vėl nuspręsta pastatus puošti „šerkšnu“, tačiau Senamiestis ir eglė neatrodys visiškai toks pat, kaip ir pernai.

Visą Senamiestį sujungs balti balandžiai, kurių kartu su pagalbininkais jau sukūrėme maždaug 1000. Tikroviškai atrodantys balti ir rožiniai paukščiai nutūps ne tik ant eglės, bet ir įvairių Senamiesčio pastatų

„Visų pirma eglė šiemet žalesnė, be to, pagrindinis jos ir Senamiesčio pastatų puošybos elementas nebebus „šerkšnas“. Visą Senamiestį sujungs balti balandžiai, kurių kartu su pagalbininkais jau sukūrėme maždaug 1000. Tikroviškai atrodantys balti ir rožiniai paukščiai nutūps ne tik ant eglės, bet ir įvairių Senamiesčio pastatų“, – pasakojo J.Šmitienė. Didžiausia staigmena lauks visų, užėjusių į eglės vidų: ketinama sumontuoti garso instaliaciją.

„Viduje bus galima pajusti visus metų laikus – tokią nuotaiką sukurs čiulbantys paukščiai“, – sakė tekstilininkė. Šiemet savo nuožiūra ji pakoregavo ir pernai itin kritikuotus Kalėdų miestelio statinius, kuriuose įsikūrė mugės dalyviai. Pasak J.Šmitienės, 2 metrų aukščio ir tokio paties ploto dažyti mažyčiai nameliai primins Pasakų miestelio statinius.

Pardavėjai virs pasakų veikėjais

Pasakoms didžiausią dėmesį ketina skirti ir Vilniaus bei M.Daukšos gatvių verslininkai. Nuo lapkričio 27-osios šiose gatvėse veikiančių parduotuvių, kavinių ir kitų įmonių darbuotojai virs skirtingų pasakų personažais – kiekviena įstaiga ketina atkurti vis kitokią pasaką. Knygų herojų kostiumais apsirengę pardavėjai ir padavėjai ne tik aptarnaus savo klientus, bet ir kvies juos pasinaudoti „Kalėdinės nuolaidų kortelės“ privilegijomis ir sudalyvauti Kalėdų loterijoje – rinkti spaudus, o vėliau laimėti malonių dovanų. M.Daukšos gatvės parduotuvių vitrinos šventiniu laikotarpiu virs „atverstomis knygomis“, kurias galės „skaityti“ vakarais pasivaikščioti išėję miestiečiai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rotušės aikštės eglės įžiebimo šventėje įspūdingą spektaklį parodys akrobatų trupė iš Vokietijos.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rotušės aikštės eglės įžiebimo šventėje įspūdingą spektaklį parodys akrobatų trupė iš Vokietijos.

Tuo metu prie kavinės „Crazy house“ esančioje terasoje įsikurs kalėdinių nuotraukų paroda, kurią papildyti bus kviečiami visi norintys: tereikės atnešti ir prisegti savo vaikystės nuotrauką, kurioje įamžintas mažasis jūs su Kalėdų seneliu ar kitos šventinės akimirkos. Senamiesčio verslininkai neatsižada ir dar vienos originalios idėjos: pasiūlyti kauniečiams pasivažinėti su arklių tempiamomis rogėmis. Tačiau šmaikštauja, kad šios pramogos įgyvendinimą reikės derinti ne tik vieniems su kitais, bet ir su Dievu: jei nebus sniego, rogės nejudės iš vietos.

Šv.Mikalojaus šventė

Rotušės aikštės draugijos nariai šiemet miestelėnams pasiūlys prisiminti Kalėdų senelio pirmtaką – Šv. Mikalojų, kuris yra laikomas Kauno globėju. Gruodžio 5 dieną numatytas Šv.Mikalojaus dienos šventimas prasidės eisena nuo Kauno arkikatedros bazilikos. Specialiais rūbais apsirengę Rotušės aikštės draugijos nariai į Rotušę nuneš XVII a. nutapytą Šv. Mikalojaus paveikslą.

„Visą šią dieną Rotušė bus atvira visuomenei. Atėjusieji galės ne tik apžiūrėti Šv. Mikalojaus paveikslą, susipažinti su šio Kauno patrono istorija, bet ir įsigyti atvirukų su jo atvaizdu, užsidėti istorinį Šv. Mikalojaus antspaudą. Kadangi Šv. Mikalojus buvo žinomas kaip dosnios širdies geradaris, nusprendėme ir mes pradėti gražią tradiciją. Planuojama, kad kasmet Šv. Mikalojaus dieną socialiai remtiniems vaikams išdalinsime Vaško lydymo krosnyje turistų sumestus pinigus. Iki dabar jų ten yra štai tiek: 730,25 Lt ir 3,53 kg 13 kitų šalių monetų“, – pasakojo Rotušės aikštės draugijos narys Kęstutis Ignatavičius.

Švies ne tik centras

Kauno miesto savivaldybė kalėdiniams renginiams šiemet skyrė 200 tūkst. Lt. Pusę šios sumos tikimasi surinkti ir iš privačių rėmėjų. Dar 100 tūkst. Lt iš miesto biudžeto savivaldybė yra numačiusi skirti Naujųjų sutikimo renginiui Rotušės aikštėje.

Pasak Kauno mero Andriaus Kupčinsko, toks dosnumas turi priežastį: 2011-aisiais Kaunas ketina tapti krepšinio sostine.

„Į tai orientuotas ir Naujųjų sutikimas, kurio vienas iš akcentų – laikrodžio, skaičiuosiančio, kiek liko valandų iki Europos vyrų krepšinio čempionato, kuris vyks ir Kaune“, – sakė meras. Naujų metų sutikimo šventę tiesiogiai iš Kauno Rotušės aikštės ketina transliuoti viena komercinė televizija.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šventiniai papuošimai bus sumontuoti ne tik centrinėje miesto dalyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šventiniai papuošimai bus sumontuoti ne tik centrinėje miesto dalyje

Miesto valdžios atstovai pažymėjo, jog šiemet nemažai dėmesio skirta ne tik tradicinėms švenčių vietoms – Senamiesčiui ir Laisvės alėjai, bet ir kitoms Kauno erdvėms. Iki gruodžio bus papuošti miesto tiltai, Savanorių, Karaliaus Mindaugo prospektai, taip pat Kauno pilis.

Už šiuos darbus atsakingi valdininkai pažymėjo, jog šventiniai papuošimai nepadidins miesto išlaidų už elektrą, nes didžioji dalis jų taupys elektros energiją.

„Girdėjome kritikos, kad Kaunas per anksti pradėjo ruoštis Kalėdoms. Tačiau šiemet eglę įžiebsime tik viena diena anksčiau nei pernai. Be to, dėl šios datos konsultavomės net su dvasininkija. Norėjome, kad pagrindinės eglės šventė įvyktų iki Advento pradžios. Be to, kai Lietuvoje dabartinės žiemos ilgai nedovanoja sniego ir aplink būna tamsu, norėjosi kuo anksčiau įnešti šviesos ir šventinės nuotaikos“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius