-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 27

Kalėdinių dovanų nesulaukę lietuviai kaltina Lietuvos paštą

Kalėdų Senelis dovanų neatneš – būtent tokioje situacijoje per šias Kalėdas atsidūrė kaunietis Erikas, kurio siuntinys, užsakytas naudojantis bendrovės Lietuvos paštas paslaugomis, jo namų prieš šventes taip ir nepasiekė ir kurį laiką buvo atsidūręs nežinia kur.
Lietuvos pašto bendrovės vadovė Lina Minderienė ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius apžvelgė eurų keitimo klausimus.
Bendrovė „Lietuvos paštas“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokių nežinia kur atsidūrusių siuntinių buvo ir daugiau. Tiesa, paskutinę minutę, t.y. gruodžio 24-ąją vienas jų stebuklingai pasiekė adresatą.

Siuntinys buvo „užstrigęs“ Šveicarijoje?

„Gruodžio 25-ąją gavau žinutę, kad siuntinys jau yra Lietuvoje, siuntų sandėlyje Vilniuje. Tai gerai, kad atsirado. Tačiau man jo reikėjo ne po Kalėdų, bet per jas. Nes ten buvo dovanos net dviem žmonėms – draugui ir žmonai“, – pasakojo Kaune gyvenantis Erikas.

Jis pasakojo, kad iš Kinijos užsakytos prekės jau gruodžio viduryje buvo pasiekusios Europą – pagal siuntos numerį internete jis buvo radęs informaciją, jog siuntinys yra Šveicarijoje. Tačiau vėliau dingo, nors Lietuvą turėjo pasiekti paskutinę savaitę prieš Kalėdas.

„Kadangi iš tos pačios parduotuvės Kinijoje esu pirkęs anksčiau, žinojau, jog siunta ateina maždaug per dvi savaites. Šįkart „užsimečiau“ dar vieną – kad būčiau tikras, jog dovanas gausiu laiku. Tačiau paaiškėjo, kad net ir trijų savaičių nepakanka – siuntinio dar nėra ir neaišku, kur jis“, – nusivylimo neslėpė vyras.

Panašių istorijų pateikia ir Lietuvos pašto feisbuko puslapyje komentuojantys bendrovės klientai.

O tai, ką patyrė dar viena kaunietė Vaida, galima pavadinti kalėdiniu stebuklu, nes pusę mėnesio kažkur klajojęs vertingas siuntinys, kurį moteris gruodžio 6 d. išsiuntė savo dukrai į JAV, adresatą pasiekė paskutinę minutę – t.y. gruodžio 24-ąją.

„Mano dukra antri metai mokosi JAV ir gyvena priimančioje šeimoje. Dažnai tenka siųsti siuntinius, kurie įprastai ją Amerikoje pasiekia per 7–9 dienas.

Kadangi žinojau, jog šį siuntinį siųsiu šventiniu laikotarpiu, dovanomis pasirūpinau iš anksto ir siuntinį nusprendžiau išsiųsti kuo anksčiau, kad iki Kalėdų mergaitė jį gautų. Jame taip pat buvo dovanos, skirtos šeimai, pas kurią ji gyvena. Gruodžio 6 d. išsiunčiau siuntinį tikėdama, kad per 20 dienų jis tikrai pasieks Ameriką. Deja, po 16 dienų tylos, paaiškėjo, kad „Lietuvos paštas“ net nežino, ar siuntinys išsiųstas iš Lietuvos!“ – savo istoriją pasakojo moteris.

„Iki vasario tikrai gaus...“

Moteris pasakojo, kad gruodžio 6 d. gavusi siuntos registracijos ir sekimo numerį ji ėmė laukti, kol siuntinys pajudės iš Lietuvos.

„Kiek žiūrėjau puslapyje Post.lt, tiek siunta buvo Vilniuje. Po 10-ties dienų sunerimau, skambinau į Lietuvos paštą, tačiau bendruoju telefonu atsiliepia tik konsultacinė įmonė, kurios darbuotojai pasakė tai, ką aš ir pati žinojau. Palaukiau dar, bet sistemoje nebuvo jokių naujų žinių apie siuntos išsiuntimą į užsienį. Kaip ir anksčiau buvo rašoma, kad siunta yra Vilniaus skirstymo skyriuje“, – sakė kaunietė.

Išgirdau atsakymą, kad nepraėjus dviejų mėnesių laikotarpiui paštas siuntų neieško. Tad, jei noriu, kad mano siunta būtų ieškoma, turiu susimokėti papildomai 4,34 Eur.

Per tą laiką Vaida spėjo į JAV išsiųsti dar du siuntinius ir abu jie laimingai pasiekė Ameriką per 8 dienas.

„Gruodžio 22 d., nuo siuntos atidavimo praėjus 16 dienų, vėl susisiekiau su Lietuvos pašto darbuotojais, tačiau išgirdau atsakymą, kad nepraėjus dviejų mėnesių laikotarpiui paštas siuntų neieško. Tad, jei noriu, kad mano siunta būtų ieškoma, turiu susimokėti papildomai 4,34 Eur. Buvau labai nustebus, nes už registruotą siuntimą sumokėjau 93 Eur ir, rodos, savaime aišku, kad siunta kažkur prapuolė. Pašto darbuotoja mane „nuramino“, kad iki vasario mano dukra siuntą tikrai gaus. Bet juk siuntinyje buvo kalėdinės dovanos...“ – pasakojo Vaida.

Tikėdama, kad siuntą vis dėlto pavyks surasti pašto darbuotojams, ji sumokėjo prašomą papildomą 4,34 Eur mokestį ir užpildė visus reikalingus dokumentus paieškos procesui padėti.

„Tada susisiekiau su Lietuvos pašto vadybininke, kuri atsakinga už siuntų paieškas. Ji pasakė, kad mano siunta iš Lietuvos išsiųsta, bet dabar ji yra tiesiog „kažkur“. Tuomet susisiekiau su USPS vežėjais Amerikoje, kurie patvirtino raštu, kad ši mano siunta net negauta iš Lietuvos ir jos reikia ieškoti savo šalyje. Jie užtikrino, kad mano siuntinio neturi, nes kitu atveju nuo gavimo praėjus 4–6 dienoms ji jau būtų pristatyta į bet kurią Amerikos valstiją“, – istorijos detalėmis dalijosi pašnekovė.

Vėl susisiekusi su pašto vadybininke, kuri jau buvo gavusi USPS vežėjų patvirtinimą apie siuntos negavimą, Vaida išgirdo, kad „paštui pavyko sužinoti, jog siunta tikrai nepasiekė JAV“.

„Paklausus, tai kurgi mano siuntinys dabar yra, ji neturėjo ką atsakyti. Kadangi susimokėjau už paiešką, pažadėjo, kad ji bus pradėta. Visą dieną laukiau žinių, bet jų nebuvo. Tačiau Lietuvos paštas feisbuko puslapyje ir interneto svetainėje pasirodė pranešimas apie tai, kad šventiniu laikotarpiu siuntiniai gali vėluoti, todėl klientai prašomi būti kantrūs ir supratingi“, – piktinosi kaunietė.

„Ketvirtadienį, baigiantis darbo dienai, sulaukiau atsakymo, kad siuntinys dar nerastas. Jis gali būti Lenkijoje, gali – ir Prancūzijoje. Tokių dingimo atvejų dabar yra ne vienas“, – sakė į JAV dukrai siuntinį gruodžio pradžioje išsiuntusi mama.

Tąkart moteris apgailestavo ne tik dėl to, kad siuntinys JAV nepasieks laiku, t.y. iki Kalėdų. Jai pikta, kad didelės vertės (maždaug 500 Eur) siuntiniui jį priėmusi pašto darbuotoja nepasiūlė draudimo, kuris tekainavo keletą papildomų eurų.

Asmeniniai dokumentai/15658587_1402949826411796_815310650_o
Asmeniniai dokumentai/Čekis, ant kurio nurodyta sumokėta suma ir siuntos numeris

„Jei siunta neatsiras, man žada sumokėti siuntimo išlaidas ir 80 Eur – tiek priklauso pagal svorį, nes paštininkė, kuri priėmė siuntą, nepasiūlė draudimo už 3 Eur. Nors turėjo tai padaryti, nes siuntos vertė didelė ir pats siuntimas kainavo 93 Eur. Bet ji vietoje draudimo siūlė visokius miltelius, rusišką kremą, knygas... Aš net nežinojau apie draudimą“, – piktinosi moteris.

Tačiau kompensacijos neprireikė – gruodžio 23-iąją siuntinys ne tik buvo surastas – jis pasiekė gavėją, t.y. JAV gyvenančią kaunietės dukrą. Kur ir dėl ko jis buvo užstrigęs, kodėl jo buvimo vietos nematė nei siuntėja, nei Lietuvos pašto darbuotojai, niekas nežino.

Lietuvos pašto komentaras: nutinka visko

Bendrovės Lietuvos paštas atstovas spaudai Tomas Bašarovas pabrėžė, kad iš užsienio į Lietuvą arba iš Lietuvos svetur keliaujančių pašto siuntų pristatymą organizuoja ne tik Lietuvos paštas, bet ir užsienio šalies pašto operatorius. Dėl ko ir gali kilti nemalonių situacijų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Logistikos centro atidaryme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos paštas Logistikos centras

„Tarptautinėms pašto siuntoms dažnai tenka būti transportuojamoms per kelias valstybės, todėl gali kilti ir daugiau su pašto siuntos pristatymu susijusių nesklandumų“, – pabrėžė pašnekovas.

Pasak jo, tiksliai įvardyti terminą, per kiek laiko turėtų pasiekti iš / į užsienį siunčiama siunta, sunku, nes priklauso nuo šalies geografinės vietos. Taip pat didžiulės įtakos siuntų pristatymo trukmei turi sezoniškumas.

„Pavyzdžiui, prieš Kalėdas ar kitas didžiąsias metų šventes ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių paštuose žymiai padidėja darbo krūvis. Išaugus pašto siuntų apimtims jų apdorojimo procesai sulėtėja. Be to, labai dažnai tarptautinių siuntų pristatymui įtakos turi įvairūs nenumatyti veiksniai, pavyzdžiui, oro sąlygos, kai negali pakilti lėktuvai, ar streikuojantys oro uosto darbuotojai (lapkritį streiką buvo paskelbę Vokietijos oro milžinės „Lufthansa“ pilotai, todėl dėl atšauktų Europoje skrydžių vėlavo siuntų pristatymas). Klaidingai ar neįskaitomai užrašytas siuntos gavėjo adresas – irgi viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl gali vėluoti pašto siuntų pristatymas“, – teigė T.Bašarovas.

Svarbu pažymėti, kad tarptautinės pašto siuntos, ypač siunčiamos iš ar į trečiųjų šalių, yra tikrinamos muitinėje. Nesant teisingai užpildytų muitinės deklaracijų CN 22 ir CN 23, trūkstant kitų būtinų dokumentų, muitinis patikrinimas užtrunka, todėl užsidelsia ir siuntų pristatymas gavėjui. Neretai pašto siuntose pareigūnai aptinka draudžiamų siųsti daiktų, tad tokios siuntos yra arba grąžinamos siuntėjui, arba konfiskuojamos įstatymų nustatytais atvejais.

„Kreipiantis siuntėjui dėl nepristatytos registruotosios pašto siuntos yra atliekama jos paieška. Dingus pašto siuntai siuntėjas gali kreiptis į pašto operatorių dėl žalos atlyginimo. Statistika rodo, kad per 2016 metų pirmąjį pusmetį 3067 pareiškėjams buvo išmokėtos žalos atlyginimo kompensacijos dėl prarastų tarptautinių pašto siuntų. Atsakomybę dėl didžiosios dalies – net 94 proc. – prarastų siuntų prisiėmė ir žalos atlyginimo kompensacijas išmokėjo užsienio šalių pašto operatoriai. Didžioji dalis kompensuojamų pretenzijų teikiama dėl siunčiamų siuntų į Jungtinę Karalystę (JK). Iš viso 2349 paraiškoms JK pašto operatorius išmokėjo apie 92 tūkst. eurų kompensacijas.

Vidutiniškai per Lietuvos paštą gaunama ir išsiunčiama apie 60 mln. siuntų per metus. Lyginant nuo viso išsiunčiamo ir gaunamų siuntų srauto dingstančios ar vėluojančio siuntos sudaro vos 0,001 proc.“, – nurodė Lietuvos pašto atstovas spaudai.

Komentuodamas konkretų kauniečio Eriko siuntinio atvejį, T.Bašarovas patvirtino, kad pirmą Kalėdų dieną ji jau buvo Lietuvoje.

„Šios pašto siuntos pristatymą į Lietuvą ir perdavimą Lietuvos paštui vykdė Kinijos pašto operatorius. 2016 m. gruodžio 25 d. siunta buvo gauta Lietuvoje, atlikus reikiamas muitinio patikrinimo procedūras, ji bus pristatyta gavėjui. Pašto siuntos iš Kinijos vidutiniškai Lietuvą pasiekia per 30 dienų, tad šios pašto siuntos pristatymas vyko pakankamai greitai“, – teigė Lietuvos pašto atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius