-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 19

Kalėjimų sistemos skandaluose išgarsėjusi „Niklita“ nesitraukia – laimėjusi konkursą toliau maitins kalinius

Nors skandaluose dėl įkalinimo įstaigų neskaidrių viešųjų pirkimų bendrovė „Niklita“ buvo minima ne kartą, tai jai nesutrukdė dalyvauti ir laimėti Kalėjimų departamento skelbto konkurso maitinti kalinius. Departamento atstovai skėsčioja rankomis – nebuvo pagrindo uždrausti įmonei dalyvauti pirkime. Tuo metu apie galbūt neskaidrius šios bendrovės būdus užsitikrinti užsakymus pirmoji prabilusi Rasa Kazėnienė teigia, jog departamentas galėjo pasirūpinti, kad „Niklita“ būtų paskelbta nesąžiningu tiekėju.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anksčiau nuteistųjų maitinimu rūpinosi kiekviena įstaiga atskirai, centralizuoti viešuosius pirkimus Kalėjimų departamentas nusprendė tuomet, kai buvo aptikta daugybė viešųjų pirkimų pažeidimų.

Sausį departamentas paskelbė konkursą 6 pavaldžioms įstaigoms: Kauno tardymo izoliatoriui, Vilniaus pataisos namams, Marijampolės pataisos namams, Alytaus pataisos namams, Lukiškių tardymo izoliatoriui-kalėjimui, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriui-pataisos namams.

Pirkimas buvo vykdomas atviro konkurso būdu, taikant elektroninį aukcioną, tiekėjai galėjo teikti siūlymą visoms įstaigoms, arba kiekvienai atskirai.

Kovo pradžioje buvo nustatyti pirkimo laimėtojai ir jiems pasiūlyta sudaryti sutartis.

Penktadienį Kalėjimų departamento atstovas Tomas Čepelevskis 15min teigė, kad bendrovei „Niklita“ pasiūlyta sudaryti sutartis dviejose pirkimo objekto dalyse.

Kurias konkrečiai įstaigas maitins „Niklita“ jis nedetalizavo, tačiau 15min žiniomis, viena iš jų – tas pas Kauno tardymo izoliatorius, kuriame anksčiau dirbo šiuo metu Kalėjimų departamento auditą atliekanti Teisingumo ministerijos darbuotoja R.Kazėnienė.

T.Čepelevskis taip pat nenurodė sumų, už kurias bendrovė metus maitins kalinius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėjimų departamentas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėjimų departamentas

Pernai spalį po tarnybinio patikrinimo Kalėjimų departamentas buvo paskelbęs, kad rekomenduoja nutraukti Marijampolės ir Alytaus pataisos namų sudarytas maitinimo sutartis su „Niklita“, nes buvo nustatyta, kad procedūros vykdytos pažeidžiant viešųjų pirkimų įstatymą, o laimėtojas nustatytas neteisėtai.

Paklaustas, kodėl po viso šito „Niklitai“ buvo leista dalyvauti konkurse, departamento atstovas T.Čepelevskis teigė, kad viešojo pirkimo procedūros vykdytos vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu: „Bendrovė „Niklita“ nėra įtraukta į nepatikimų tiekėjų bei melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašus ir jai nėra uždrausta dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Todėl Kalėjimų departamentas neturėjo teisinio pagrindo uždrausti „Niklitai“ dalyvauti suimtųjų ir nuteistųjų maitinimo paslaugų pirkime.“

R.Kazėnienė: „Mes nesame iki galo išsivalę“

Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriuje dirbanti R.Kazėnienė 15min teigė, kad turėjo būti imtasi priemonių, kad „Niklita“ nebegalėtų dalyvauti konkursuose.

Tai reiškia, kad aš galiu daugybę metų piktnaudžiauti ir apeidinėti Viešųjų pirkimų įstatymą ir paskui būdamas sau visiškai neliečiamas.

„Aš nežinau, kokios dar viešųjų pirkimų procedūros ir įstatymo nuostatos turi būti pažeistos ir kokia dar valstybei turi būti padaryta žala, kad ji taptų nesąžiningu tiekėju ir būtų apribota teisė dalyvauti tokiame pirkime. Tai yra visiškas nesusipratimas“, – Kalėjimų departamento pirkimo rezultatą įvertino R.Kazėnienė.

Jos teigimu, taip nutiko dėl nesusikalbėjimo tarp institucijų, o susikalbėti tiesiog nebuvo noro.

„Tai reiškia, kad aš galiu daugybę metų piktnaudžiauti ir apeidinėti Viešųjų pirkimų įstatymą ir paskui būdamas sau visiškai neliečiamas, į jokius sąrašus neįtraukiamas, toliau dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ir toliau siurbti iš tos valstybės“, – teigė ji.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

R.Kazėnienė pridūrė dėl to kaltinanti Kalėjimų departamento neveikimą, nes jo darbuotojai puikiai žinojo, kas vyko pavaldžiose įstaigose.

„Matyt, buvo didesnis interesas, kad viskas užsiglaistytų ir viskas pajudėtų senais keliais (...) Tai yra pasekmė to, kad mes nesame iki galo išsivalę tam tikrų sluoksnių ir tam tikrų valstybės institucijų“, – įsitikinusi pašnekovė.

R.Kazėnienė pabrėžė, kad Kalėjimų departamentas ne pirmą kartą demonstruoja esantis neįgalus, o pasirinkti poziciją, kad nebegali nieko padaryti, departamentui esą labai paranku.

„Bet noriu pabrėžti, kad viską reikia daryti laiku ir sąžiningai, tada nebūtume tokioje kvailoje situacijoje valstybėje daugeliu atveju“, – pabrėžė ji.

„Niklitos“ akcininkas V.Kukta teismui buvo apskundęs R.Kazėnienę dėl garbės ir orumo įžeidimo, tačiau Kauno apygardos teismas nusprendė atmesti skundą.

Sutartį dėl maitinimo su „Niklita“ pasirašė ir pats izoliatorius

Vasario pabaigoje Kauno tardymo izoliatorius pats savarankiškai pasirašė sutartį su „Niklita“ dėl kalinių maitinimo iki gegužės 2 dienos, jos suma – 40 tūkst. eurų.

Kaip 15min paaiškino izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Venclovas, taip įvyko dėl to, kad ankstesnė sutartis su „Niklita“ baigėsi vasario 22 dieną, o tuo metu naujo maitintojo kalėjimų departamentas dar nebuvo spėjęs rasti.

Anot A.Venclovo, dėl to buvo skelbiami net du mažos vertės pirkimai, tačiau pirmą kartą gautas tik vienas pasiūlymas – „Niklitos“, antrą kartą – du pasiūlymai. Pirmąjį kartą laimėtoju paskelbta „Niklita“ esą atsisakė pasirašyti sutartį, o antrą kartą pirkime dalyvavusi įmonė, kurios direktoriaus pavaduotojas neįvardino, pasiūlė per didelę kainą, tad pirkimas paskelbtas neįvykusiu.

Tą pačią dieną – vasario 21-ąją, po konsultacijų su Kalėjimų departamento specialistais įvykdytas pirkimas neskelbiamos apklausos metu nekeičiant esminių pirkimo sąlygų. Pateikti siūlymus pakviesti 2 tiekėjai ir vienas jų pateikė pasiūlymą, kuris, anot A.Venclovo, atitiko perkančiosios organizacijos reikalavimus. Tas tiekėjas – bendrovė „Niklita“, su ja sutartis sudaryta tą pačią dieną.

Tą pačią dieną – vasario 21–ąją, po konsultacijų su Kalėjimo departamento specialistais ir gavus Kalėjimų departamento raštą, viešasis maitinimo paslaugos pirkimas buvo vykdomas neskelbiamos apklausos būdu. Esminės viešojo pirkimo sąlygos nekeistos. Pateikti pasiūlymus buvo pakviesti 2 paslaugų teikėjai, vienas kurių pateikė pasiūlymą, kuris atitiko perkančiosios organizacijos reikalavimus. Vasario 22 d. paskelbtas viešojo pirkimo nugalėtojas – UAB ,,Niklita‘‘. Tą pačią dieną buvo pasirašyta maitinimo paslaugos sutartis.

„Pažymėtina, kad viešojo pirkimo sąlygos buvo skelbiamos viešai ir su jomis galėjo susipažinti visi suinteresuoti paslaugų teikėjai. Šio pirkimo esminės sąlygos nebuvo keičiamos nuo pat pirmojo paskelbimo 2018-01-22 iki 2018-02-22, kai buvo pasirašyta maitinimo paslaugos sutartis“, – teigiama A.Venclovo atsakymuose.

„Niklitą“ su izoliatoriaus darbuotojais siejo artimi ryšiai

Iškart po to, kai pernai metų pradžioje R.Kazėnienė ėmė pasakoti apie akiplėšišką lėšų švaistymą izoliatoriuje, į viešumą ėmė lįsti neįtikėtinos istorijos, o jose ne kartą minėta „Niklita“.

Po Teisingumo ministerijos atlikto tyrimo buvo atleisti arba atsistatydino net keli bausmių sistemos įstaigų vadovai, darbą paliko ir buvusi Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė.

Tiek Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), tiek auditą atlikusi Teisingumo ministerija rekomendavo nutraukti sutartis su „Niklita“.

VPT, patikrinusi 2015 metų įmonės „Niklita“ laimėtą pirkimą Kauno tardymo izoliatoriuje, nustatė, kad vienintelis „Niklitos“ akcininkas yra Valdas Kukta, Personalo skyriaus viršininkės Ingridos Kuktienės sutuoktinis.

I.Kuktienė tose pat pareigose dirba iki šiol.

Iki skandalo Kauno tardymo izoliatoriuje už viešuosius pirkimus buvo atsakingas Pranas Vaškys, 2013–2015 metais buvo V.Kuktos verslo partneris įmonėje „Vipita“.

Teisingumo ministerija pernai lapkritį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir pasidalijo įtarimais, kad Alytaus pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas arba jo darbuotojai galėjo riboti konkurenciją vykdydami maitinimo paslaugų pirkimą ir klastoti maisto atliekų važtaraščius, jis visa tai neigė.

Ministerijos duomenimis, pataisos namų vadovas patvirtino nuteistųjų maitinimo paslaugos viešojo pirkimo dokumentus, kurie, anot Teisingumo ministerijos, apribojo tiekėjų konkurenciją ir taip galbūt sudarė išskirtines sąlygas laimėti konkursą įmonei „Niklita“.

Rengiant viešąjį pirkimą, kaip nurodo ministerija, nepaisyta Kalėjimų departamento rekomendacijos nustatyti prievolę tuo pačiu pašalinti iš pataisos namų teritorijos nesuvartoto maisto atliekas. Vietoj to Alytaus pataisos namai surengė atskirą pirkimą dėl gyvūninių produktų šalinimo, jį laimėjo įmonė „Vipita“, kaip jau minėta, ją ir „Niklitą“ sieja tas pats akcininkas – V.Kukta.

Maža to, buvo įtarta, kad važtaraščiai dėl gyvūninių produktų atliekų šalinimo galėjo būti klastojami, nurodant didesnį išvežamų atliekų kiekį, taip leidžiant „Vipitai“ daugiau uždirbti.

Pataisos namai kreditavo „Niklitos“ komercinę veiklą

„Niklitos“ pavadinimas figūravo ir Teisingumo ministerijos atlikto Pravieniškių pataisos namų audito išvadose.

Pavyzdžiui, pataisos namai nuomojo valgyklos patalpas – konkursą laimėjo „Niklita“, pasiūliusi didžiausią nuompinigių dydį (273,79 Eur/mėn). Tačiau įmonė nuomos mokestį mokėti vėlavo, naudojosi didesniu plotu, nei buvo numatyta, ir nesulaukė jokios kontrolės, tvirtino auditoriai, konstatuodami, kad pataisos namai faktiškai visą sutarties galiojimo laikotarpį kreditavo įmonės „Niklita“ komercinę veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius