Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 04

Karo istorikas: JAV specialiųjų pajėgų buvimas Lietuvoje yra palaikymo ženklas

JAV specialiųjų pajėgų karių buvimą Lietuvoje derėtų vertinti rimtai: tai yra akivaizdus Lietuvos palaikymo ženklas. Be to, keičiantis JAV prezidentui ir jo administracijai, JAV kariuomenė turi būti aukštesnės parengties, kad kaitos metu vykstant kokiems nors įvykiams jie galėtų greitai sureaguoti, sako karo istorikas Valdas Rakutis.
JAV specialiosios pajėgos
JAV specialiosios pajėgos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak V.Rakučio, tai, kad šių pajėgų buvimo Lietuvoje faktas ilgą laiką nebuvo paviešintas, yra visiškai normalu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Rakutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Rakutis

„Tokia jau šitų pajėgų paskirtis. Jie nepratę per daug apie save pasakoti ir mums gal nereikėtų per daug apie tai šaukti, nes tai yra tokios pajėgos, kurių viena iš pagrindinių veikimo sąlygų – ne per didelis viešumas.

Jie nepratę per daug apie save pasakoti ir mums gal nereikėtų per daug apie tai šaukti, nes tai yra tokios pajėgos, kurių viena iš pagrindinių veikimo sąlygų – ne per didelis viešumas.

Tai yra labai aukštos parengties kariai. Bendrais bruožais žinome, kad tokios pajėgos yra, bet niekada neišgirsime vardų, pavardžių ir panašių dalykų. Kitaip šie kariai bus labai pažeidžiami. Jie yra bet kokio pobūdžio teroristų pagrindinis taikinys. Dėl to dažniausiai veikia neviešindami apie savo veiklą“, – 15min sakė V.Rakutis.

Pasak istoriko, Lietuvos ir JAV specialiosios pajėgos bendradarbiauja jau seniai, tačiau bendradarbiavimo detalės dėl pajėgų slaptumo nėra viešinamos.

„Apie tai niekas garsiai nešneka. Tokia jau jų prigimtis. Galite internete ieškoti informacijos apie šias specialiąsias pajėgas – išskyrus vado vardą, jūs nieko nesužinosite“, – teigė V.Rakutis.

Paklaustas apie galimus JAV specialiųjų pajėgų atvykimo tikslus, V.Rakutis teigė, kad JAV kariai visą laiką turi aplankyti vietas, kuriose gali vykti kariniai veiksmai.

„Atliekama vadinamoji rekognoskuotė, kurios metu yra susipažįstama su krašto ypatybėmis, vietos kariais, su kuriais tenka bendrauti, su tam tikrais krašto papročiais ir taip toliau“, – sakė V.Rakutis.

Vis dėlto, pasak V.Rakučio, tikrieji JAV specialiųjų pajėgų atvykimo tikslai paviešinti tikrai nebus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV specialiųjų pajėgų kariai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV specialiųjų pajėgų kariai

„Kokie šio atvykimo tikslai, mes nesužinosime. Gali būti mokomoji misija, gali būti rekognoskuotės misija, gali būti ir tam tikro pobūdžio demonstracija“, – kalbėjo V.Rakutis.

Karo istorikas atkreipė dėmesį, kad JAV keičiantis ir prezidentui, ir gynybos sektoriaus vadovui kariuomenė turi būti aukštesnės parengties.

„Natūralu, jog tokiu jautriu momentu kariuomenė turi būti aukštesnės parengties, kad jei šios kaitos metu kas nors įvyktų, jie galėtų greitai sureaguoti. Tuo pačiu, be jokios abejonės, tai yra politinis mūsų palaikymas. Nenorėčiau pasakyti, kad JAV specialiųjų pajėgų buvimas mūsų šalyje yra tik tuščia demonstracija, čia, manau, rimtas reikalas“, – sakė V.Rakutis.

Tai, kad Lietuvoje dislokuoti JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai, pirmadienį paskelbė „The New York Times“ laikraštis. Leidinys citavo JAV specialiųjų operacijų pajėgų vadą, generolą Raymondą A.Thomasą, kuris neseniai lankėsi Baltijos valstybėse.

Apie pajėgų buvimą antradienį patvirtino ir Krašto apsaugos ministerija, kurios pranešime sakoma, kad tai – „viena atgrasymo priemonių ir ilgalaikio glaudaus bendradarbiavimo su JAV pajėgomis formų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius