-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 26

Karšto vandens tiekėjo pasirinkimas – lyg rebusas

Kaunui, kaip ir kitų miestų gyventojams, iki gegužės 1 dienos reikia pasirinkti aprūpinimo karštu vandeniu būdą ir vandens tiekėją. Tačiau, koks sprendimas naudingiausias vartotojui, niekam neaišku.
Ragindami gyventojus rinktis jiems patraukliausiai atrodantį variantą „Kauno energija“, savivaldybės ir miesto tarybos atstovai nesugebėjo atsakyti, kodėl kauniečiams siūlomi nauji skaitliukai – brangesni nei kituose miestuose.
Ragindami gyventojus rinktis jiems patraukliausiai atrodantį variantą „Kauno energija“, savivaldybės ir miesto tarybos atstovai nesugebėjo atsakyti, kodėl kauniečiams siūlomi nauji skaitliukai – brangesni nei kituose miestuose. / Aliaus Koroliovo nuotr.

„Kauno energijos“ rengiamuose susitikimuose su daugiabučių namų bendrijų atstovais, taip pat gyventojams išplatintuose laiškuose nurodoma, kad kauniečiai gali rinktis iš 3 variantų: pirkti centralizuotai paruoštą karštą vandenį iš tiekėjo, pirkti šilumą karštam vandeniui ruošti iš šilumos tiekėjo, o geriamą vandenį karštam vandeniui ruošti – iš geriamo vandens tiekėjo. Trečioji alternatyva leidžia gyventojams patiems ruošti karštą vandenį jo vartojimo vietoje – daugiabutyje.

Dauguma gyventojų dar neapsisprendė, kurį iš variantų norėtų rinktis. Labiausiai domimasi galimybe atsisakyti karšto vandens tiekėjo.

„Šiuo variantu domisi vieno Baltijos gatvės daugiabučio gyventojai. Jei jiems pavyks susitvarkyti, tai bus pirmoji kregždė mieste“, – sakė Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Gediminas Žukauskas, raginęs ir kitus kauniečius rinktis šį variantą.

Pasak „Kauno energijos“ vykdomojo direktoriaus Stanislovo Karčiausko, dauguma gyventojų dar neapsisprendė, kurį iš variantų norėtų rinktis. Labiausiai domimasi galimybe atsisakyti karšto vandens tiekėjo. „Esame gavę prašymus iš kelių bendrijų. Visos jos pasirinko variantą be karšto vandens tiekėjo“, – sakė „Kauno energija“ atstovas. Jis nesiėmė prognozuoti, ar šį variantą pasirinks ir daugiau kauniečių: „Kol kas aktyviausiai visais variantais domisi daugiabučių bendrijos, tačiau jos Kaune – mažuma. Ką pasirinks kiti vartotojai, kurie gyvena ne bendrijose, iš viso neaišku“.

Skaitliukas brangus, nes modernus

Susitikimuose su „Kauno energija“ dalyvaujantys kauniečiai kalbėjo, jog patraukliai atrodo pirmasis variantas, kuriame siūloma rinktis naują karšto vandens tiekėją. Tačiau Kaune toks tiekėjas yra vienintelis – „Kauno energija“. Sudariusiems naują sutartį su bendrove gyventojams kas mėnesį tektų mokėti apie 9 Lt, t.y. vadinamąjį skaitiklio mokestį. Tiesa, jį dar turi patvirtinti Kauno miesto savivaldybės taryba.

Pastebėjus, kad kituose miestuose skaitliuko mokestis mažesnis, „Kauno energijos“ vykdantysis direktorius S.Karčiauskas pabrėžė, jog kauniečiams statomi skaitkliukai bus modernesni: „Jie bus su nuotoline duomenų nuskaitymo sistema, o tai leis rodmenis nuskaityti neatėjus į vartotojo butą“. Pašnekovas priminė, kad gyventojai galės pasirinkti ir įprastą skaitiklį. Tik tokiu atveju per mėnesį teks mokėti ne 9, bet maždaug 11,83 Lt (be PVM).

Palankiausiai vertina antrąjį variantą

Norintiems sužinoti, kuris variantas garantuotų mažiausias išlaidas, „Kauno energijos“ atstovai neturi aiškaus atsakymo. Tiesa, patys netiesiogiai agituoja už antrąjį variantą. Pasak S.Karčiausko, tokiu atveju 1 kubinio metro vandens kaina būtų 14 proc. mažesnė negu pasirinkus pirmąjį karšto vandens pirkimo būdą. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog pasirinkus šį variantą butų gyventojai atsiskaitytų ne pagal jų namuose esančių skaitiklių duomenis, bet pagal įvadinio namo skaitiklio prieš šilumokaitį rodmenis. Todėl namo gyventojai turėtų tarpusavyje dalytis išlaidas karštam vandeniui pirkti, patys kontroliuoti vandens suvartojimą ir nemokius bei vandenį vagiančius kaimynus. Skaičiuojama, kad šiuo metu Kaune taip „pradingsta“ apie 30 proc. viso suvartoto karšto vandens.

Kas bus nepasirinkus jokio varianto?

Tiems gyventojams, kurie nėra susibūrę į bendrijas arba bendrijose nebus surastas visus tenkinantis variantas, nuo gegužės 1-osios automatiškai bus pradėtas skaičiuoti 9 Lt vadinamasis skaitiklio mokestis. Pasak „Kauno energija“ atstovų, šis mokestis bus visiems butams bendras ir nepriklausys nuo bute esančių skaitiklių rodmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius