Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas bendro tarp Sausio 13-osios, neužmirštuolių, Alzheimerio ligos ir masonų?

Sausio 13-osios metinių išvakarėse socialiniuose tinkluose imta ironizuoti apie šios datos simboliu tapusį neužmirštuolės žiedą. Mat jį savo ženklu yra pasirinkusi ir Alzheimerio ligos, kurios vienas iš pirmųjų simptomų yra atminties sutrikimas, draugija. Pašaipos neturi pagrindo – melsvos gėlės pavadinimas, daugelyje kalbų reiškiantis tą patį, susijęs su liūdna legenda, o pats augalas nuo seno siejamas su meile ir atmintimi.
Neužmirštuolių pievos „sodinimas“ Lukiškių aikštėje
Neužmirštuolių pievos „sodinimas“ Lukiškių aikštėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Susiejo net su sovietine Pergalės diena

Jau dešimtmetį, artėjant 1991-ųjų sausio įvykių metinėms, socialiniuose tinkluose ir kitur internete padaugėja neužmirštuolės žiedų. Žmonės juos deda ant savo nuotraukų, segasi specialius ženkliukus į atlapus ar kitur, dalijasi vien gėlės paveiksliukais arba fraze „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“.

Šiemet, likus porai dienų iki Sausio 13-osios metinių, viena „Facebook“ vartotoja į atminties akciją sureagavo su pašaipa. Ji paskelbė ženkliuko, kurio vidury matyti neužmirštuolės žiedas, o aplink angliškai parašyta „Nepamiršk manęs“, nuotrauką. Greta dar yra angliškas užrašas „Esu demencijos draugas“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja prieš Sausio 13-ąją pasišaipė iš jos simboliu pasirinktos neužmirštuolės
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja prieš Sausio 13-ąją pasišaipė iš jos simboliu pasirinktos neužmirštuolės

„Sutikę asmenį su šiuo ženklu, saugiai perveskite per gatvę, paklauskite namų adreso, o jei neprisimena, palydėkite iki artimiausio policijos poskyrio ar gydymo įstaigos“, – pakomentavo moteris.

Galiausiai dar paragino: „Būkite jautrūs ir dėmesingi, ypač šiomis, artimiausiomis dienomis. Dar kartą ačiū, tskant!“

Nors internautė savo įraše neužsiminė apie Sausio 13-ąją, neužmirštuolės panašumas į Lietuvoje naudojamą ženklą ir komentarai rodo, kad jis atsirado kaip tik šia proga.

Komentaruose ji pateikė nuorodų į keletą tekstų, kuriuose kritikuojamas neužmirštuolės simbolis.

Be to, pasidalijo paveiksliuku, kuriame neužmirštuolių puokštės fone matyti stilizuota raudona žvaigždė ir skaičius 9.

„Reuters“/„Scanpix“/Pergalės dienos paradas Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“/Pergalės dienos paradas Maskvoje

Atvirkštinė vaizdo paieška internete nuveda į įvairius tinklalapius su sovietinių atvirukų paveiksliukais. Ši atvirutė buvo skirta Pergalės dienai, kuri sovietmečiu ir dabar Rusijoje minima gegužės 9-ąją. Čia galima rasti originalią atvirutę, kurio aiškiai matyti užrašas „Gegužės 9-oji, su Pergalės diena“.

Ženkliukas – masonų

Tiesa, kad neužmirštuolę pasirinko ir Jungtinės Karalystės Alzheimerio ligos draugija. „Facebook“ vartotoja pasidalijo jos iniciatyvos „Demencijos draugai“ emblema.

Draugais šiuo atveju vadinami žmonės, daugiau sužinoję apie šią ligą, pasakojantys apie ją bičiuliams, lankantys demencijos kamuojamus asmenis ir pan. Kaip tik jie, taip pat – sergančiųjų artimieji kaip simbolį ir paramos draugijai ženklą gali įsisegti ir neužmirštuolės žiedą.

Alzheimerio ligos draugijos tinklalapyje paaiškinta, kad neužmirštuolė simbolizuoja atmintį ir nuo seno siejama su šia liga: „Demencijos užklupti žmonės, be kitų simptomų, gali patirti atminties sutrikimų. Dėl to neužmirštuolė yra puiki gėlė mūsų reikalui reprezentuoti.“

Ekrano nuotr. iš dementiafriends.org.uk/Neužmirštuolė tapo ir Alzheimerio ligos draugijos iniciatyvos simboliu
Ekrano nuotr. iš dementiafriends.org.uk/Neužmirštuolė tapo ir Alzheimerio ligos draugijos iniciatyvos simboliu

Ženkliuke, kurio paveiksliuku pasidalijo „Facebook“ vartotoja, matyti masonų ženklas – mūrininkų įrankiai. Tokį ar panašų ženkliuką galima įsigyti internete. Tad tiems, kurie jį įsisegę, vargu ar reikia padėti, pavyzdžiui, pereiti per gatvę, jie greičiausiai puikiai atsimins ir namų adresą.

Praėjusio amžiaus 4-ojo deš. pradžioje neužmirštuolė tapo masonų simboliu nacistinėje Vokietijoje. Ji simbolizavo masonų dvasią, atsidavimą, drąsą ir įsitikinimus didžiausio pavojaus akivaizdoje.

Patiko ne visiems

Neužmirštuolė (lot. Myosotis) yra vienmetė ar daugiametė gėlė, paplitusi visame pasaulyje. Iš viso žinoma apie 50 jos rūšių.

Iniciatyva „Neužmirštuolė“, kurios esmė – paraginti gyventojus per Laisvės gynėjų dieną įsisegti šios gėlės žiedą, kaip orios, savarankiškos ir sėkmės Lietuvos simbolį, startavo lygiai prieš 10 metų. Jau tuomet prie jos prisijungė būrys žinomų žmonių.

Gėlės žiedo simbolis pasirinktas norint parodyti pagarbą kovotojams už laisvę, o neužmirštuolės pavadinime užkoduota mintis, jog kovotojai yra nepamiršti ir šiandien, tuomet paaiškino iniciatyvos sumanytojai. Ją lydi šūkis „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“.

Iniciatyvą kai kurie sutiko priešiškai. Aiškinta, esą neužmirštuolė esanti svetimybė, perteklinis ženklas, ji niekada nebuvo įprasminta kaip Lietuvos Laisvės kovų simbolis, priešingai nei Trispalvė, Vytis ar Gedimino stulpai.

Panašia kritika socialiniuose tinkluose dalijamasi ir šiemet (čia, čia, čia).

Pavadinimas – nuo tragiško įvykio

Neužmirštuolė nuo senų laikų siejama su atmintimi, neužmiršimu. Su konkrečiais negalavimais ar judėjimais ji buvo susieta būtent dėl šio įvaizdžio.

Kaip žinoma, Alzheimerio liga yra progresuojanti neurodegeneracinė galvos smegenų liga, kurios metu plonėja ir nyksta nervų skaidulų jungtys, galvos smegenyse kaupiasi specifiniai baltymai bei sutrinka normalūs biocheminiai informacijos perdavimo procesai.

123RF.com nuotr./Alzheimerio liga
123RF.com nuotr./Alzheimerio liga

Vienas pirmųjų ir dažniausių jos simptomų – atminties pablogėjimas. Alzheimerio liga yra viena dažniausių demencijos priežasčių. Tad natūralu, kad gėlė, simbolizuojanti priešingą procesą, imta sieti su šiais negalavimais.

Sausio 13-osios ženklu neužmirštuolė taip pat tapo raginant atsiminti šią kovą už laisvę. Su jokiomis ligomis tai nesusiję, greičiau – su pačios neužmirštuolės istorija.

Neužmirštuolė dar vadinama skorpiono žole. Lotyniškas jos pavadinimas myosotis kilo iš taip pat skambančio graikiško žodžio, kuris reiškia „pelės ausys“ (kaip tik jas primena gėlės žiedlapiai).

Tačiau daugeliu kalbų jos pavadinimas jau ne vieną šimtmetį reiškia tą patį – „nepamiršk (manęs)“ (daniškai – forglemmigej, kroatiškai – nezaboravak, olandiškai – vergeet-mij-nietje, rusiškai – незабудка, turkiškai – unutmabeni, vokiškai – Vergissmeinnicht).

Būtent pastarasis – vokiškas – pavadinimas, manoma, tapo pavyzdžiu kitiems. Pasakojama legenda, kad kartą du įsimylėjėliai, vaikščiodami Dunojaus krantais, pamatė melsvus žiedus. Bandantį juos nuskinti vaikiną įtraukė upės vanduo ir nunešė pasroviui. Toldamas jis suspėjo sušukti merginai: „Nepamiršk manęs!‘

Taip kukli gėlė tapo amžinos atminties ir nesibaigiančios meilės, ištikimybės santykiuose, taip pat – armėnų genocido simboliu.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Neužmirštuolė tikrai yra Alzheimerio ligos, kurios vienas pirmųjų simptomų yra nykstanti atmintis, draugijos simbolis. Sausio 13-osios simboliu ji pasirinkta kaip amžinos atminties ženklas, siekiant parodyti, kad kova už Lietuvos laisvę visuomet atsimenama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius