Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22 /16:30

60 milijonų eurų skylė: ar gali į ją nugarmėti valdančioji dauguma?

Seimas antradienį pritarė Laisvės frakcijos narių siūlymui 9 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą taikyti visus kitus metus, o ne pusmečiui, kaip siūlė Vyriausybė, suskaičiavusi, kad biudžetas dėl to neteks apie 60 milijonų eurų. Tai paskatino įtampą tarp valdančiųjų ir kalbas apie valdančiosios koalicijos ateitį, kadangi mažieji koalicijos partneriai laikėsi kitokios nuomonės nei konservatoriai. Politologai kalba ir apie sustiprėjusias Laisvės partijos pozicijas.
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Aušrinė Armonaitė
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Aušrinė Armonaitė / Norberto Tukaj ir 15min nuotr.

G.Landsbergis: pažeistas pasitikėjimas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis po balsavimo neslėpė įniršio ir apmaudo dėl koalicijos partnerių elgesio.

Jis žurnalistams Seime tvirtino, kad dėl to būta diskusijų tarp partijų vadovybės, todėl manyta, kad „buvo rastas sutarimas“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pasak konservatorių lyderio, šiuo sprendimu buvo pažeistas pasitikėjimas tarp koalicijos partnerių, tačiau grėsmės griūti koalicijai jis neįžvelgė.

„Manau, kad bus rasti sprendimai, kaip toliau gyvuosime. Ir toliau galime darbų nuveikti. Bet šiandien buvo reikšmingas pasitikėjimo pažeidimas koalicijoje padarytas“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Panašiai po balsavimo teigė ir konservatorių frakcijos Seime vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Kol kas tokių indikacijų nematau, bet turbūt sklandžiam darbui neatrodo, kad tai tinkamas kolegų sprendimas buvo“, – 15min tvirtino viena iš TS-LKD lyderių.

Ką mano Liberalų sąjūdis?

Klausimo dėl Laisvės frakcijos narių siūlymo, kuriam Seimas pritarė, nesureikšmino ir parlamento vadovė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Anot jos, pritarimas siūlymui PVM lengvatą maitinimo sektoriui taikyti metams, o ne pusmečiui, apie koalicijos situaciją daug nesako.

„Nemanau, kad tai ką nors ypatingai pasako apie koaliciją. Sprendimas priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė, nuomonės frakcijoje išsiskyrė ir tiek. Judame toliau“, – teigė Seimo pirmininkė.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas į balsavimo rezultatus ir Laisvės frakcijos elgesį sureagavo kiek griežčiau.

Vis dėlto, net ir jis nemano, kad tai privers griūti koaliciją.

„Nemanau, kad taip jau čia lengvai grius, tiesiog matau tam tikrą nesolidumą ir nesolidarumą iš kai kurių kolegų, juolab kad daug kartų buvom apie tai kalbėję (...) Kažkas savo ambicijas, ragus, nusistatymus bando parodyti, bet tikrai netikiu, kad tai galėtų versti koaliciją“, – 15min sakė politikos veteranas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Tačiau jis pripažįsta, kad po šio sprendimo tarp koalicijos partnerių „papildomų įtampų atsiras“.

„Kažkam labai rūpi parodyti savo meilę restoranų tinklams, stambiesiems, kurie yra PVM mokėtojai, bet pridengiama viskas, kad labai rūpinamės smulkiuoju verslu, kuris net nėra PVM mokėtojas“, – kalbėjo E.Gentvilas.

A.Armonaitė: „Mes esame ramūs“

15min paklausta, ar neiškilo pavojus valdančiajai koalicijai, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė atsakė trumpai.

„Ne. O kodėl turėjo iškilti?“ – teigė parlamentarė bei ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Jos teigimu, Laisvės partija jaučiasi ramiai dėl tolesnio darbo koalicijoje.

„Mes esame ramūs, nes mes indikavome labai anksti ir netgi praėjusią savaitę vykusiame koalicijos pasitarime, kad toks pasiūlymas bus užregistruotas. Mes tą indikavome – esame ir viešai, ir privačiai kalbėję, tai tiesiog biudžetas yra didelis, darbo yra daug, o čia yra vienas klausimas, kurio aš nesureikšminu“, – kalbėjo A.Armonaitė.

„Kita vertus, džiaugiuosi, kad restoranams šita lengvata pratęsta“, – pridūrė ji.

Laisvės partijos lyderė pabrėžė, kad didiesiems koalicijos partneriams siūlymas dėl PVM lengvatos maitinimo sektoriui „neturėjo būti staigmena ir, tiesą sakant, nebuvo“.

Paklausta, ar konservatoriai siūlė ką nors mainais, kad Laisvės partijos nariai Seime pakeistų savo nuomonę, ji teigė, kad „tikrai taip nevyksta darbas šitoje koalicijoje, kai yra kažkas siūloma, kažkuo prekiaujama“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Kad konservatoriams Laisvės partijos siūlymas nebuvo staigmena, teigė ir frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Apie mūsų sprendimą visi partneriai žinojo seniai. Tai nebuvo netikėta ir tikrai nebuvo sutarta, kad mes neteiksime to pasiūlymo ar pateikus už jį nebalsuosime“, – Seime žurnalistams sakė parlamentaras.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad balsavimas dėl kitų metų valstybės biudžeto priėmimo Seime parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą, tačiau prieš balsavimą, pasak šaltinių, koalicijos partneriai gavo žinių, kad Vyriausybės vadovė pralaimėjimo mūšyje dėl PVM lengvatų nedramatizuos.

R.Urbonaitė: įtampa auga, bet konservatoriai neturi didelės manevro laisvės

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė įsitikinusi, kad valdantiesiems konservatoriams reiks gerai pagalvoti, kaip elgtis su mažaisiais koalicijos partneriais – Laisvės partija.

„Akivaizdu, kad Gabrielius Landsbergis nėra patenkintas, taip pat ir Ingrida Šimonytė. Klausimas – kokią jie dabar turi manevro laisvę ir kaip jie gali kitaip kalbėtis su koalicijos partneriais ir apie ką kalbėtis, ir dėl ko derėtis“, – 15min sakė politikos ekspertė.

Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Jie negali pasakyti koalicijos partneriams, kad susirinkit žaislus ir keliaukit savo keliais, nes tai iškart reikštų koalicijos ir Vyriausybės griuvimą“, – pridūrė ji.

Anot jos, konservatoriai neturi didelės manevro laisvės, o įtampos po šiandieninio Seimo sprendimo koalicijoje yra sukilusios.

„Mes matome, kad įtampos yra linkusios tik kilti. Konservatorių manevro laisvė nėra labai didelė, nebent ten yra per tam tikrus techninius sprendimus ar palaikymą, nepalaikymą tų projektų, kurie aktualūs koalicijos partneriams“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Ji taip pat svarstė, ar „užkulisiuose“ neįvyko kažkas, dėl ko šiandien „šis konfliktas susidėjo“.

„Darau prielaidą, kad taip galėjo įvykti (...) Paprastai deramasi užkulisiuose ir ieškoma kompromiso (...) Darau prielaidą, kad dar ne viską šioje istorijoje žinome“, – teigė MRU politologė.

„Laisvės partija pagaliau atsistojo ant savo kojų“

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius mano, kad Laisvės partijos nariai parodė, jog su jais reikia skaitytis didiesiems koalicijos partneriams.

„Aš manau, kad čia yra gana reikšmingas momentas. Laisvės partija pagaliau atsistojo ant savo kojų. Jau kurį laiką konservatoriai nepaisė jų programos – nei dėl žolytės, nei dėl gėjų santuokų, taip pat atmetė jų pasiūlymą, kad reiktų kitais būdais palaikyti verslą“, – 15min sakė politikos apžvalgininkas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Girnius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Girnius

„Jie ilgą laiką kentė ir leido konservatoriams rinktis, kokią dalį programos įgyvendinti, kokią dalį ignoruoti, tai šį kartą jie metė iššūkį ir parodė, kad jie turi šiokį tokį svorį“, – pridūrė jis.

Politologo teigimu, akivaizdu, kad konservatoriais dėl Laisvės partijos narių elgesio yra supykę, tačiau dėl to koalicija griūti neturėtų.

„Bus pykčių, bus įtampos, bet nemanau, kad koalicija grius, gal konservatoriai pradės rimčiau žiūrėti į savo partnerių pageidavimus“, – svarstė K.Girnius.

Anot jo, konservatoriai geresnių koalicijos partnerių Seime nerastų, o Laisvės partija savo elgesiu sustiprino pozicijas.

„Klausimas, kokį partnerį jie galėtų sau gauti? Pavyzdžiui, Sauliaus Skvernelio partija ar socdemai, manau, kad atsisakytų eiti į koaliciją šitomis aplinkybėmis, kai konservatoriai dominuotų, todėl manau, kad šitą karčią piliulę konservatoriai turės praryti, o Laisvės partija sustiprins savo poziciją ateinantiems rinkimams“, – kalbėjo politikos ekspertas.

Konservatorių frakcija tikriausiai neteks dviejų narių

Valdančioji koalicija šiuo metu formaliai turi 74 balsus, tačiau netrukus gali dar labiau aptrupėti.

Nepaisydami konservatorių partijos įpareigojimo, prieš Vyriausybės poziciją dėl PVM lengvatų balsavo konservatorių deleguotas Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ir Ekonomikos komiteto narys Mindaugas Skritulskas.

Konservatorių lyderiai G.Landsbergis ir R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad šių frakcijos narių laukia sankcijos. M.Majauską tikriausiai bus bandoma pašalinti iš komiteto pirmininko pareigų, abu politikai gali būti pašalinti iš frakcijos, jiems gali būti uždrausta partijos sąraše kandidatuoti rinkimuose ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius