Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 29

Kaune daugėja apleistų kapų

Kapų priežiūra besirūpinantys žmonės ir tokias paslaugas teikiančių įmonių darbuotojai pastebi, jog pastaraisiais metais apleistų ir nelankomų kapų miesto kapinėse padaugėjo.
Po Vėlinių Kaune ketinama suskaičiuoti apleistus kapus ir parengti sąrašą tų, kurie galėtų būti iš naujo užlaidoti.
Po Vėlinių Kaune ketinama suskaičiuoti apleistus kapus ir parengti sąrašą tų, kurie galėtų būti iš naujo užlaidoti. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugiau nei 1500 – tiek apleistų kapaviečių dabar priskaičiuojama Kauno kapinėse, kurių miesto teritorijoje yra 24.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./SĮ Kapinių priežiūra direktorius Valdemaras Olšauskas.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./SĮ Kapinių priežiūra direktorius Valdemaras Olšauskas.

„15 miesto kapinių iki šiol laidojami žmonės šeimos ir naujose kapavietėse, likusios kapinės uždaros. Tačiau apleistų kapų yra visur, bet daugiausia Seniavos ir Žemuosiuose Šančiuose esančiose kapinėse. Būna, kad šalia kapavietės nėra jokio paminklo, bet pastebime, kad kažkas uždega žvakutes, kapas aptvarkomas. Tokiu atveju labai sunku pasakyti: apleista ar ne kapavietė“, – sakė savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Valdemaras Olšauskas.

Pasak pašnekovo, sunkmečiu nemažai daliai lietuvių išvykus į užsienį, nelankomų kapų padaugėjo: „Per Vėlines stebėsime situaciją, žiūrėsime, kurios kapavietės liks nesutvarkytų – tai geriausias barometras. Aišku, sunku atsekti tiksliai, juk dažnai kaimynas ar koks praeivis uždega žvakutę ir ant nepažįstamojo kapo“.

Naujos kapavietės – po 25 metų

Lietuvoje galiojantys įstatymai numato, jog kapavietėse, kurios yra apleistos 25 ir daugiau metų, galima įrengti naujas laidojimo vietas. Tačiau, pasak V.Olšausko, net ir praėjus ketvirčiui amžiaus kai kurias vietas sunku užlaidoti.

Būna, kad šalia kapavietės nėra jokio paminklo, bet pastebime, kad kažkas uždega žvakutes, kapas aptvarkomas. Tokiu atveju labai sunku pasakyti: apleista ar ne kapavietė. Sakė V.Olšauskas.

„Net ir po 40 metų atsiranda žmonių, reiškiančių pretenzijas. Buvo toks atvejis: ilgus metus kapo niekas neprižiūrėjo, o praėjus keliasdešimčiai metų, atsirado žmogus, norintis čia būti palaidotas. Paaiškėjo, kad neprižiūrėtame kape buvo palaidotas vaikas. Žmonės neslėpė, kad kapą lankė tik retkarčiais, bet vis tiek laikė jį savo šeimos kapu. Tas užlaidojimas – dviprasmiškas, slidus dalykas“, – kalbėjo V.Olšauskas.

SĮ „Kapinių priežiūra“ darbuotojai po Vėlinių ketina suskaičiuoti ir užregistruoti apleistus kapus. O vėliau sąrašą su tomis kapavietėmis, kurios apleistos daugiau nei 25 metus, pateikti miesto tarybai. „Tik politikai gali patvirtinti, kad vietoje apleistų kapaviečių galima įrengti naujas. Toks sąrašas tarybai buvo pateiktas 2002 metais. Tačiau tuomet jie jo nepatvirtino“, – pasakojo V.Olšauskas.

Tvarko moksleiviai ir privatininkai

Prieš Vėlines ir Visų Šventųjų dieną miesto kapinėse žvakutės dega ir ant apleistų kapų. Dažniausiai tuo pasirūpina moksleiviai ar studentai.

Tačiau svetimų rankų vis dažniau prireikia ne tik apleistiems kapams tvarkyti. Kapavietes prižiūrinti kaunietė Janina Orlauskienė „15min“ sakė šiemet turėjusi kaip niekada daug darbo: prieš Vėlines jos pagalbos sutvarkant kapus prašė daugiau nei anksčiau žmonių.

„Aš niekur nesiskelbiu, bet vieni per kitus žmonės sužino ir kreipiasi. Šiemet buvo daug prašymų. Vaikai išvažiavo į užsienį, o motinos pačios neturi kaip atvažiuoti – be sveikatos, be transporto. Kad neliktų prosenelių kapai netvarkyti, prašo manęs“, – pasakojo kapus prižiūrinti moteris. Už vienkartinį kapų sutvarkymą pašnekovė ima 30–50 Lt užmokestį. Į šią sumą neįskaičiuojamos kuro išlaidos: „Tačiau jos nedidelės, kadangi aš pati kaunietė ir apsiimu tvarkyti tik Kaune ir rajone esančius kapus“.

Panašią sumą už kapaviečių priežiūrą nurodo ir tokias paslaugas nuolat teikiančios įmonės. Už vienkartinį kapo sutvarkymą (be medžiagų, kurių kaina įskaičiuojama papildomai, taip pat ir išlaidos degalams) užsakovas turėtų sumokėti 60–80 Lt. Pasirašius paslaugų teikimo sutartį metams kaina mažesnė – 50 Lt. Kliento nurodytas kapas tokiu atveju tvarkomas kartą per mėnesį.

Policija praneša

Kelių policija informuoja, kad spalio 30, 31 ir lapkričio 1 d. keisis eismo tvarka Romainių kapinių prieigose. Eismas bus organizuojamas viena kryptimi, į kapines bus galima važiuoti nuo Baltų pr. link Raudondvario plento. Spalio 31 ir lapkričio 1 d. bus ribojamas transporto priemonių eismas Seniavos plentu nuo Gvazdikų g. iki Titnago g. Spalio 30 ir lapkričio 1 d. Karmėlavos kapinėse (Kauno rajone), o lapkričio 1 d. ir kitose Kauno rajono kapinėse viešąją tvarką užtikrins Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai, organizuosiantys policines priemones, kurios užtikrins viešąją tvarką, eismo saugumą bei transporto priemonių statymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius