Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 14

Kaune pareigūnai protestavo prieš „blakes“ darbo kabinetuose (atnaujinta, nuotraukos)

Pirmadienį vidurdienį maždaug 60 policijos įstaigose dirbančių pareigūnų rinkosi prie Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, kur surengė protesto akciją.
Protesto akimirkos
Tyrėja dirbanti R.Katinienė rado pasiklausymo įrangą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ją inicijavę Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) nariai tikino, jog protestuoja prieš pareigūnų profesinių sąjungų narių sekimą ir darbe patiriamą spaudimą.

Kabinete rado "blakę"

NPPSS pirmininkas Vytautas Bakas teigė, jog surengti akciją nusprendė po rugsėjo pradžioje į viešumą išlindusio incidento. Rugsėjo 2 dieną viena iš NPPSS lyderių, Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus tyrėja Roma Katinienė savo  darbo kabinete rado pasiklausymo įrangą. „15min“ pareigūnė tuomet teigė, jog įtarimų, kad gali būti sekama, turėjo ir anksčiau, nes „jautėsi ryšio trukdžiai“. Todėl nusprendė apieškoti kabinetą ir lubose, skylėje, kuri liko pakeitus šviestuvą, rado „blakę“. Specialiai jo neieškant, pasiklausymo įrenginys nebuvo matomas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Romos Katinienės kabineto, kuriame aptikta pasiklausymo įranga, durys
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./R.Katinienės kabineto, kuriame aptikta pasiklausymo įranga, durys

„Protesto akcija siekiame, kad dėl šio įvykio pradėtas tyrimas būtų viešas, nes tokiems dalykams pasipriešinti galima tik viešumu“, – įsitikinęs NPPSS pirmininkas. V.Bakas neslėpė, jog turi pagrindo manyti, kad kolegės darbo kabinete „blakę“ sumontavo policijos pareigūnai, kuriems rūpėjo jos veikla NPPSS. „Žinoma, tam tikrai nėra pagrindo, nes visa organizacijos veikla yra vieša“, – pastebėjo V.Bakas. Pašnekovo teigimu, tyrėja dirbanti R.Katinienė savo kolegų, pareigūnų, išskirtinio dėmesio sulaukia jau maždaug 5 metus. Tiek laiko veikia ir NPPSS, kurios nare yra R.Katinienė. „Keista, kad iki tapdama organizacijos nare, ji buvo laikoma pavyzdinga pareigūne, o po to prasidėjo tarnybiniai patikrinimai. Tai gali reikšti tik viena: į viešumą keliamos policijos sistemos problemos kažkam nepatinka“, – teigė V.Bakas.

Kaltinimus neigia

Su protestuotojais pasikalbėti išėjęs Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Algirdas Kaminskas teigė nepateisinantis pasiklausymo įrangos tyrėjos kabinete, tačiau viešai išreikštus kaltinimus esą įranga buvo sumontuota ne be policijos vadovų žinios kategoriškai atmetė. Pripažinti nenorėjo ir kitų garsiai minėtų problemų.

„Pasiklausymo įranga tyrėjos kabinete – nepateisinamas dalykas. Su kaltinimais, kad mes nebendraujame, ignoruojame, neskaidriai skirstome lėšas, nenorėčiau sutikti“, - sakė A.Kaminskas.

Nesugeba suvaldyti problemų

NPPSS pirmininkas neslėpė, kad įtampa tarp darbuotojų ir vadovų keletą metų jaučiama įvairiose Kauno apskrities policijos įstaigose, ne tik Kauno miesto. „Kaišiadoryse, Kėdainiuose, Kaune buvo kilę skandalų. Jie atskleidė, kad Kauno apskrityje, nepaisant subtilios kriminalogeninės situacijos, vyrauja įtampa ir pareigūnų darbe. Visos NPPSS minėtos prielaidos pasitvirtino: įstaigų vadovai buvo priversti atsistatydinti, paaiškėjus, kad jų kompetencija nėra tinkama, kolektyvai susiskaldę, darbai buvo organizuojami prastai. Tačiau situacijas stabilizuoti pavyko tik įsikišus trečiosios šalims – Policijos departamentui, Vidaus reikalų ministerijai. Tai rodo, kad Kauno apskrities policijos vadovybė pati nesugeba suvaldyti problemų. Jų tikrai daug, tačiau mes (NPPSS - red.) jas viešiname tik kraštutiniu atveju, kai kito kelio nematome“, – sakė V.Bakas.

Pirmadienį Kaune vyksiančio streiko organizatoriai užsiminė, jog panašių akcijų bus ir daugiau. Palaikymo jie teigia sulaukę ir iš kitų profesinių, nevyriausybinių organizacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius