-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 26

Kauniečiai prie balsadėžių žengia tvirtai apsisprendę, tačiau pokyčių nesitiki

Sekmadienio rytą prie balsadėžių skubėję kauniečiai lyg susitarę tvirtino, kad lengvai apsisprendė už ką balsuoti. Tiesa, daugelis jų nesitiki didelių pokyčių. Paprašyti įvertinti Dalios Grybauskaitės valdymo laikotarpį pašnekovai negailėjo gerų žodžių, o labiausiai gyrė prezidentės užsienio politikos pasiekimus. Kiek sunkiau jiems buvo pasirinkti, kurie politikai verčiausi keliauti į Europos Parlamentą.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min ryte kalbinta Pašilės rinkimų apylinkės pirmininkė Neringa Žvirblienė atskleidė, kad piliečių aktyvumas mažesnis negu pirmame prezidento rinkimų ture – apie 9.30 val. savo valią buvo išreiškę apie 80 piliečių. Vis dėlto, pabrėžė pašnekovė, aktyvumas turėtų išaugti ir siekti apie 50 proc. Anot jos, daug žmonių ateina ir iš kitų apylinkių.

„Šiandien taip neturėtų būti. Pirmame ture taip pat galvojome, kad gali trūkti biuletenių, bet jų dar ir liko. Kol kas iš 80 balsuoti atėjusių žmonių tik vienas atsisakė Europos Parlamento rinkimų biuletenio“, – teigė N.Žvirblienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

Kaunietė Palmira 15min teigė lengvai apsisprendusi, kurį iš dviejų kandidatų palaikyti. Vis dėlto ji atviravo, kad didesnių pokyčių nesitiki: „Tikiuosi, kad daugiau dėmesio skirs vyresniems žmonėms ir nebus didelių skriaudų.“ Paklausta, kaip vertina D.Grybauskaitės valdymo metus pašnekovė sakė, kad prezidentė buvo aktyvi užsienio politikoje, todėl ja galima didžiuotis.

„Būtinai. Domėjausi, peržiūrėjau kandidatus, o prieš eidama balsuoti net pasižymėjau pavardes, kad nesuklysčiau“, – paklausta, ar dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose atsakė ji.

Apsispręsti nebuvo sunku ir prie balsadėžės atskubėjusioms seserims Daivai ir Ramidai. Moterys teigė, kad tikisi, jog artimiausiu metu padaugės darbo vyresnio amžiaus žmonėms. Vis dėlto, sakė jos, tokie pokyčiai – ne prezidento valioje.

„Pasidomim ir veikla, ir darbais. Rinkimuose visada dalyvaujame, esame pilietiškos“, – sakė pašnekovės.

Paklaustos kaip vertina D.Grybauskaitės prezidentavimo laiką seserys juokavo: „Nieko nei labai gero, nei labai blogo negalime pasakyti, tik mėlynas kostiumėlis nusibodo.“ Pašnekovių teigimu, svarbiausios šalies vadovo savybės – stiprybė, ryžtas ir tvirta nuomonė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

Kaunietė Irena Lietuvai palinkėjo gerovės ir tikėjosi, kad naujas prezidentas ryšis spręsti šalies problemas ir bus nepriklausomas nuo pavienių politikų valios. Paklausta, ar norėtų, kad šalies vadovas turėtų daugiau galių, moteris atsakė teigiamai.

„Dabar prezidentas – tas pats, kas nieko. Jeigu dauguma prieš jį, tai nieko ir negali padaryti“, – 15min sakė kaunietė.

Tai yra pavyzdys Lietuvai – moteris iš didžiosios raidės, o šaukia ant jos tie, kurie pavydi. Aš už lygybę!

Paprašyta įvertinti D.Grybauskaitės darbus, pašnekovė sakė: „Tegul kiekvienas taip valdo, tai bus labai labai gražu. Tai yra pavyzdys Lietuvai – moteris iš didžiosios raidės, o šaukia ant jos tie, kurie pavydi. Aš už lygybę!“

Daugiau galių prezidentui norėtų suteikti ir kaunietės Genutė bei Nijolė. Anot jų, išsirinkti tinkamą kandidatą buvo lengva, o svarbiausia, kad naujas šalies vadovas skirtų daugiau dėmesio žmonėms. Paklaustos, ar suteikus daugiau galių nekiltų grėsmė šalies demokratijai, pašnekovės kalbėjo: „Nerizikuosi – negyvensi, reikia stengtis, ne taip kaip kiti – neina balsuoti. Rinkimuose visada reikia dalyvauti.“

Prie balsadėžės ryte skubėjęs Leonas teigiamai įvertino D.Grybauskaitės valdymo metus, tačiau naujam prezidentui linkėjo artimesnio bendravimo su kaimynėmis – Rusija ir Baltarusija.

Norėčiau, kad su Rusija ir Baltarusija geriau bendrautų.

„Prezidentas labiau dirba užsienio politikos srityje. Norėčiau, kad su Rusija ir Baltarusija geriau bendrautų. Tai ir yra prezidentės didžiausias trūkumas“, – 15min sakė jis.

Lietuvos prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose dalyvavusi Birutė teigė, kad kandidatais domėjosi, stebėjo debatus ir naujienas spaudoje. Jai pasirodė svarbiausia, kad šalies vadovas atsižvelgtų į žmonių poreikius. Paklausta, ar nenusivylė 10 metų prezidentavusia D.Grybauskaite, pašnekovė sakė, kad jos atliktą darbą vertina puikiai.

„Europos Parlamento rinkimuose buvo sunkiau išsirinkti už ką balsuoti, nes kandidatų daug, o informacijos mažai“, – 15min pasakojo ji.

Paklausta, ar vėliau domisi kandidatų, kuriuos išrenka, veikla, kaunietė atsakė teigiamai ir pridūrė: „Būtina domėtis, turi žinoti, ką išrinkai, nes kokia tada būtų prasmė balsuoti. Tiesa, dažniausiai išrinkti politikai nuvilia.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

Kaunietė Genutė, kaip ir kiti pašnekovai, lengvai nusprendė už ką balsuoti, tačiau kandidatą rinkosi pagal sau aktualias – krikščioniškas vertybes. Anot jos, nė vienas prezidento posto siekiantis politikas nėra tikras krikščionis. Labiausiai norisi, – kalbėjo moteris, – vienybės, nes ta šaršalynė jau nusibodo.

Vertinu gerai, duočiau 7 balus, bet ji įnešė tokį paniekinimą ir nesutarimus su Vyriausybe.

„Vertinu gerai, duočiau 7 balus, nes ji įnešė tokį paniekinimą ir nesutarimus su Vyriausybe. Šiaip tai prezidentė veikli, gražu žiūrėti“, – 15min paklausta apie D.Grybauskaitės trūkumus ir gerąsias savybes, sakė moteris.

Didesnių pokyčių nesitiki ir Kauno centre, Aušros rinkimų apylinkėje sutikta kaunietė Vanda: „Apsispręsti nebuvo labai sunku, nebent Europos Parlamento rinkimuose, nes nelabai domėjausi. Iš prezidento norėčiau ko nors naujo negu buvo iki šiol, nors ir D.Grybauskaitė nenuvylė.“

Tikiu, kad bus pokyčių, gal žmonės pradės geriau gyventi...

15min kalbinta Danutė, paklausta, kokios prezidento savybės jai atrodo svarbiausios, pabrėžė: „Kad nebūtų grubus ir mokėtų bendrauti su paprastais žmonėmis, kalbėtų visiems suprantama kalba. Tikiu, kad bus pokyčių, gal žmonės pradės geriau gyventi...“ Pašnekovė atviravo, kad stipriausios kol kas šaliai vadovaujančios prezidentės pusės – sėkmingas ir aktyvus dalyvavimas užsienio politikoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

Su 15min savo mintimis apie prezidento ir Europos Parlamento rinkimus pasidalijo ir kauniečiai Eglė ir Arnoldas. Labiausiai jie tikisi, kad naujasis šalies vadovas nepadarytų gėdos.

„Tikimės, kad priims apgalvotus sprendimus ir bus stiprus, nuo politikų nepriklausomas prezidentas. Europos Parlamento rinkimuose buvo sunkiau apsispręsti, dar ir dabar tiksliai nežinome, ką rinksimės. Apsispręsti labai padėjo internete pasirodžiusi parlamentarų aktyvumo lentelė, kurioje buvo galima pamatyti, kurie iš jų yra aktyvūs, lanko posėdžius“, – kalbėjo jie.

Arnoldo teigimu, D.Grybauskaitės valdymo metai prabėgo greitai, o prezidentė buvo mažai matoma, dėl to pašnekovas tikisi, kad ją pakeitęs asmuo bus aktyvesnis.

15min primena, kad dėl prezidento posto varžosi nepriklausomas kandidatas Gitanas Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) remiama Ingrida Šimonytė.

Gegužės 12 dieną vykusiame pirmame rinkimų ture 31,21 proc. balsų surinkusi I.Šimonytė išsiveržė į priekį, o 30,93 proc. balsų surinkęs G.Nausėda liko antras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius