Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2011 11 10

Kauniečiai raginami skiepytis nuo gripo

Atsižvelgiant į žemą sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis lygį bei palankias oro sąlygas, pats tinkamiausias laikas skiepams nuo gripo yra dabar, teigia Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai.
Gripas
Gripas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kauno apskrityje sergamumas svyruoja įprastame gripo sezonui lygyje: apie 40–50 susirgimų, tenkančių 10 tūkst. gyventojų per savaitę. Tikėtina, kad situacija greitu laiku nesikeis, vadinasi, pasiskiepijus dabar, pakankamas apsaugos lygis, kuris susiformuoja vidutiniškai per dvi savaites, gali žmones apsaugoti dar iki sergamumo pakilimo.

44-osios savaitės duomenimis, sergamumo rodiklis Kauno mieste siekia 40 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, praėjusiais metais tuo pačiu laiku buvo 47 atvejai. Panaši situacija ir kitose apskrities teritorijose. Vadinasi, dauguma gyventojų kol kas nesloguoja ir neserga, yra pakankamai sveiki, kad galėtų pasirūpinti apsauga nuo tikro gripo. Primenama, kad pajutus bet kokios ūmios infekcijos požymius, skiepus nuo gripo reikėtų atidėti vėlesniam laikui.

Jau pasiskiepijo 6 tūkst. gyventojų

Skiepijimai sezoninio gripo vakcina, prasidėję rugsėjo mėnesį, jau įsibėgėjo: per du mėnesius jau pasiskiepijo daugiau kaip 6 tūkst. kauniečių.

Valstybės biudžeto lėšomis įsigytos sezoninio gripo vakcinos, kuri pasiekė gydymo įstaigas spalio mėnesį, jau yra panaudota daugiau kaip trečdalis (37 proc.). Aktyviausiai savo pacientų apsauga nuo gripo rūpinasi Kėdainių rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose jau panaudota 58 proc. gautos vakcinos, bei Raseinių rajono įstaigos, panaudojusios 46 proc. vakcinos.

Padeda išvengti komplikacijų

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė primena, kad paskiepyti nuo gripo pacientai rečiau serga sunkesnėmis gripo formomis ir dėl to rečiau kreipiasi į gydymo įstaigas.

Paskiepyti nuo gripo vaikai nesuserga patys ir neparneša namiškiams gripo virusų. Paskiepijus nėščią moterį galima tikėtis, kad gripu nesusirgs ne tik ji, bet ir jos gimęs kūdikis net 5–6 pirmuosius jo gyvenimo mėnesius, kol bus galima skiepyti patį vaikelį.

Paskiepytiems nuo gripo lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims rečiau suaktyvėja lėtiniai susirgimai šaltuoju metų laiku.

Dėl sezoninio gripo ir kitų skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje