Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 05

Kauniečių akims – unikalūs etnografiniai dirbiniai (nuotraukos)

Nacionalinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus Mykolo Žilinsko dailės galerijoje nuo trečiadienio bus galima išvysti retų eksponatų.
Udžat akis. Fajansas. Senovės Egiptas, apie 1000 m . pr. Kr.
Udžat akis. Fajansas. Senovės Egiptas, apie 1000 m . pr. Kr. / Muziejaus nuotr.

Egipte, Kenijoje, Etiopijoje ir Šri Lankoje pagamintas statulėles, kaukes, amuletus ir kitus savitus, etnografinį šalių palikimą įamžinančius, dirbinius muziejui dovanojo kaunietis Viktoras Oranskis. Jis – Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos kancleris, kolekcininkas, technikos mokslų daktaras ir docentas. Įvairų ir turtingą dirbinių rinkinį V.Oranskis sukaupė, lankydamasis ir dirbdamas svečiose šalyse. Pavyzdžiui, Senovės Egipto kolekcija buvo surinkta, kai V.Oranskis dėstė Kaire. Gausiausią jos dalį sudaro nedidelio formato fajansiniai dirbiniai, kurių rečiausi eksponatai – dvi kompozicinės udžat akys. Jos – vieni populiariausių Senovės Egipto amuletų. Vertingiausia iš plakečių – ovalo formos plaketė su Amenhotepo III (1390–1352 m. pr. Kr.), garsaus Naujosios karalystės valdovo, vardu. Rinkinyje taip pat yra keletas dievus įkūnijančių statulėlių: išminties ir rašto dievo Toto, pomirtinio pasaulio valdovo Ozyrio ir jo sūnaus Horo atvaizdai.

Etiopiškojo etnografinio rinkinio pagrindas – savitos ornamentikos kryždirbystės pavyzdžiai iš bronzos, rausvo marmuro ir dramblio kaulo. Ypatingi ekspozicijos akcentai – dvi ilgos odinės juostos su egzorcistiniais įrašais amharų kalba.

Kenijos rinkinyje dominuoja iš medžio drožinėtos kaukės, vaizduojančios įvairias dievybes bei gyvūnus. Kelios kaukės atkeliavo ir iš Šri Lankos. Jos pritaikytos ritualiniams šokiams.

Apžiūrėti retus eksponatus muziejininkai kviečia iki balandžio 11 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius