Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 29

Kaunietei pikta dėl perpus sumažėjusio miesto parko, vien per pastarąjį sutvarkymą iškirsta apie pusšimtis medžių

1975 metais suformuotas Kauno Dainavos parkas užėmė apie 6,3 ha plotą. Šiuo metu jo dydis – kone perpus mažesnis. Į 15min redakciją besikreipusi kaunietė Kazė nesuvokia, kodėl iš daugiabučių gyventojų buvo atimtas toks atgaivos oazės plotas, o ir kam jis atiteko? Moteris pikta ir dėl neseniai vykusios parko rekonstrukcijos. Vien jos metu buvo iškirstas ne vienas ir ne du šimtai medžių.
Atidaromas atnaujintas Dainavos parkas
Atnaujintas Dainavos parkas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Pasak Kazės, gyventojams prašant, 1975 metais buvo suformuotas 6,2658 ha ploto užimantis Dainavos parkas, pasodinta virš 3 tūkst. įvairių vertingų medžių, išsaugoti jau ten augę ilgamečiai augalai. Žmonėms, gyvenantiems sausakimšuose daugiabučiuose, tai buvo ir tebėra vienintelė dvasios atgaivos oazė. Gyventojų skaičius seniūnijoje siekia apie 54 tūkst.

Iš Kauno miesto savivaldybės šių metų lapkritį kaunietė sužinojo, kad Dainavos parko ribos buvo nustatytos Kauno miesto valdybos 1995 metų kovo 21 dienos potvarkiu. Parkas tuomet užėmė 31 260 kv. m ploto teritoriją.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainavos parko atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainavos parko atidarymas

„Kodėl apie tai nebuvo informuoti gyventojai? Kodėl po 20 metų sumažino mūsų parko plotą nuo 6,2658 ha iki 3,1260 ha? Tai sužinojau tik pamačiusi 2016 metų parko projektą. Daugelis gyventojų net dabar neįsivaizduoja, kad iš parko gali būti atimtas toks plotas, nes ten dar auga medžių. Kiek galima iš žmonių atiminėti tuos Lietuvos likučius?“ – laiške redakcijai klausimus kėlė Kazė.

Skaitytojos nuotr./Dainavos parko žemėlapis
Skaitytojos nuotr./Dainavos parko žemėlapis

Pasak jos, 1998 metais parko dalis (maždaug 0,1150 ha) atiduota bažnyčiai ir bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelei, todėl 1999 metų balandžio 13 dieną buvo atlikti parko kadastriniai matavimai, kurių metu parko plotas siekė 3,8117 ha.

Skaitytojos nuotr./Dainavos parko žemėlapis
Skaitytojos nuotr./Dainavos parko žemėlapis

„Kaip sužinojau iš savivaldybės atsakymo, Kauno miesto valdybos 1998 metų gegužės 12 dienos sprendimu Dainavos parko ribos patikslintos, – parko teritorija padidėjo iki 38 117 kv. m. Kodėl nepadidėjo iki 6,2658 ha? Savo laiku praūžusi vėtra išvertė ir nulaužė nemažai medžių. Tvarkant vėtros padarinius, buvo „sutvarkyta“ daug sveikų, vertingų, gražių medžių. Nieko neatsodino. O 2016 metais jau sumažintai iki 3,8117 ha parko daliai parengiamas labai neatsakingas parko rekonstrukcijos projektas.

2017–2018 metais 3,8117 ha parko plote nuraunami 1 345 medžiai: išrenkami ir nuraunami 40-ies metų amžiaus visi ąžuolai, bukai, klevai, dauguma gražiausių liepų ir beržų, uosių, apsauginių juostų medžių. Liko 741 medis. Dalį medžių teko nurauti suprojektuotiems statiniams įrengti, tačiau didžioji dalis, galimai sąmoningai pasinaudojant proga, nurauti visame parko plote“, – dar vieną bėdą, susijusią su Dainavos parku, išdėstė Kazė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune ryškėja naujojo Dainavos parko vaizdas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune ryškėja naujojo Dainavos parko vaizdas
Skaitytojos nuotr./Dainavos parko medžių statistika
Skaitytojos nuotr./Dainavos parko medžių statistika

Prašo atsodinti bent dalį medžių

Liūdniausia situacija, pasak jos, toje parko dalyje, kurioje vėtra net nesiautė. Kaunietė net pacitavo ištrauką iš 1975 metų parko dendrologinio aprašymo: „Projektuojamos teritorijos rytinėje dalyje nuo Mokyklų gatvės (dabar V.Krėvės pr.) 90 m ilgio ir 3,5 m pločio želdinių juostą sudaro 2 eilės ąžuolų ir 1 eilė kaštonų su pasitaikančiais egle, beržu, baltalksniu“. Šiems medžiams, Kazės teigimu, jau tuomet buvo apie 45-erius metus.

Skaitytojos nuotr./Dainavos parko žemėlapis
Skaitytojos nuotr./Dainavos parko žemėlapis

„Ši medžių juosta 1975 metais buvo praplėsta, užsodinant didžiulę grupę ąžuolų, o toliau – kitais medžiais, prie V.Krėvės pr. suformuojant parkui kapitalinę buferinę zoną nuo V.Krėvės pr. iki tvenkinio. 2018 metais visi šie medžiai buvo nurauti, t. y. minėtos juostos 85-erių metų ąžuolai, iš kurių paliktas tik 41 medis, visi 40-ties metų ąžuolai ir kiti apsauginės juostos medžiai. Čia nieko nestatė, neįrenginėjo. Kas kontroliuoja tokius darbus? Kas atsakingas, kai viduryje baltos dienos naikinamas valstybės turtas? Praktiškai 30 metų parkas nebuvo nei tinkamai prižiūrimas, nei tvarkomas. Tikrai reikėjo sutvarkyti, bet tai, kas padaryta, jau galimai yra nusikaltimas“, – patikino Kazė.

Jos teigimu, ne kartą buvo prašyta atsodinti buvusią apsauginę parko zoną prie V.Krėvės pr., prie bažnyčios 2018 metais panaikintos vaikų žaidimo ir sporto aikštelės plotą, prie centrinio kelio be reikalo nurautus gražiausius beržus ir liepas.

„Išgyvenu, kad iš tokio mažo parko, nuslepiant nuo gyventojų, yra atimamas toks plotas. 1975 metais buvo suformuotas ir vertingais medžiais apsodintas parkas. Dabar jame jau likę tik menkaverčiai, savaime užaugę medeliai. Labai gaila parko gražuolių. Labai norėčiau, kad kažkiek atsodintų“, – patikino skundo autorė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune ryškėja naujojo Dainavos parko vaizdas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune ryškėja naujojo Dainavos parko vaizdas

Atsodinimai nėra planuojami

15min žurnalistė šiuos kaunietės nuogąstavimus perdavė Kauno miesto savivaldybei. Ši patikino, kad jokie atsodinimai šiuo metu nėra planuojami.

Pagal projektą, kaip tikina R.Savickienė, buvo iškirsta 419 medžių.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, pastarojo Dainavos parko sutvarkymo (rekonstravimo), kurį mini kaunietė Kazė, darbų sutarties kaina siekė 660 tūkst. eurų (su PVM). Parke buvo įrengti pėsčiųjų takai, vaikų žaidimų aikštelės, pavėsinė, tiltelis, tvenkinys, fontanas, drenažas, mažosios architektūros elementai. Pagal projektą, kaip tikina R.Savickienė, buvo iškirsta 419 medžių.

Darbus pagal sutartį su Kauno miesto savivaldybės administracija atliko UAB „Avona“. Statinio statybos darbų techninę priežiūrą vykdė UAB "Laboratorinių bandymų centras". Statinio projekto vykdymo priežiūrą – Kauno SĮ „Kauno planas“.

„Minėto projekto sprendiniai apėmė 3,8117 ha parko teritoriją, kuri 2015 metų balandžio 7 dienos valstybinės žemės panaudos sutartimi 99-iems metams buvo perduota neatlygintinai naudotis Kauno miesto savivaldybei. Ši teritorija, parko ribos Dainavos parko sutvarkymo (rekonstravimo) darbų metu keičiamos nebuvo. O visiems saugotiniems parke medžiams kirsti ir genėti teisės aktų nustatyta tvarka buvo išduoti leidimai“, – patikino savivaldybės atstovė.

Dainavos parko ribos, anot jos, buvo nustatytos Kauno miesto valdybos 1995 metų sprendimu. Parkas tada apėmė 31 260 kv. m ploto teritoriją. Kauno miesto valdybos 1998 metų gegužės 12 dienos sprendimu Nr. 487 Dainavos parko ribos buvo patikslintos. Parko teritorija, ką teigė ir Kazė, padidėjo iki 38 117 kv. m. Nuo tada Dainavos parko ribos keičiamos nebuvo.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune ryškėja naujojo Dainavos parko vaizdas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune ryškėja naujojo Dainavos parko vaizdas

„Dainavos parko ribų ar minėto techninio projekto sprendinių Kauno miesto savivaldybė keisti neplanuoja. Todėl parko žoliniai plotai artimiausiais metais nebus užsodinami medžiais ar krūmais. Kiti parko medžiai ir krūmai ateityje bus tvarkomi (kertami ar genimi) tik pagal poreikį, t. y., jiems pradėjus džiūti, nudžiūvus, išvirtus, užpuolus ligoms ar pan. Iškirstų tokių medžių ar krūmų vietoje nauji medžiai ar krūmai bus sodinami tik su sąlyga, kad greta nebus perspektyvių jaunų medžių ar geros (bent patenkinamos) būklės augių senų medžių, kurių metamas šešėlis galėtų stelbti sodinukus“, – paaiškino R.Savickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius