Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 29

Kaunietis – apie gatvių tvarkymą: vienur valo, kitur teršia – dulkėse skęsta šaligatviai ir langai

Virš 220 kub. m nešvarumų – būtent tiek kasdien purvo nuo gatvių surenka UAB „Kauno švara“ technika. Tačiau vienas kaunietis pastebėjo, kad kartais valymas padaro daugiau žalos nei naudos. Pakilusios nuo važiuojamosios dalies, dulkės dusina praeivius, nukloja šaligatvius ir gyventojų langus. Įmonė tikina, kad tai – tik laikini, vienkartiniai nepatogumai.
Kelių valymo mašina kelia dulkes mieste
Kelių valymo mašina kelia dulkes mieste / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

15min ir BNS fotografas A.Juozapavičiaus prospekte Kaune užfiksavo „Kauno švaros“ techniką. Dulkės, valomos nuo gatvės, kilo į viršų ir dusino šaligatviu einančią mamą su vaiku vežimėlyje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kelių valymo mašina kelia dulkes mieste
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kelių valymo mašina kelia dulkes mieste

„Koks čia sausas valymas? Iš esmės nenormalu, nes dulkės kitur nusėda: ant šalia esančių namų, langų ir t.t. Diena, žmonės su vaikais šaligatviu vaikšto“, – stebėjosi kaunietis fotografas.

Ar nuotraukose užfiksuotas gatvių švarinimo būdas – įprastas?

„Nors dirbame maksimaliai tenkindami visuomenės poreikius, tačiau po žiemos susikaupus dideliam likusių dulkių, sąšlavų, smėlio likučių, kitų nešvarumų kiekiui, valant pirmą kartą ir naudojant spaudimą vandens purškimui, vietomis galimas didesnis dulkėtumas.

Taip pat dulkėtumą didina pavasaris permainingas vėjas, kuris dar labiau pakelia dulkes į orą. Tačiau po technikos pravažiavimo gatvės lieka švarios (pagal situaciją, esant poreikiui, kai kurios gatvės valomos po kelis kartus). Tai tik laikini, vienkartiniai nepatogumai“, – į klausimą atsakė „Kauno švaros“ marketingo specialistė Kristina Parachomikienė.

Kasdien surenka virš 220 kub. m nešvarumų

Geros oro sąlygos, pasak „Kauno švaros“ atstovės, lengvina miesto švara besirūpinančių specialistų darbą, todėl Kauno gatvėse ir pėsčiųjų zonose galime išvysti vis daugiau gatvių valymo technikos.

Šiuo metu „Kauno švara“ švarina Kauno miesto gatves, jų pabortes ir techninius šaligatvius. Vakuuminės transporto priemonės surenka po žiemos likusius sąšlavų, smėlio likučius ir kitus nešvarumus.

Pavasarį technika kiekvieną dieną surenka virš 220 kub. m nešvarumų. Jau dabar (kovo mėnesį) nuvalyti 9 185 894 kv. m gatvių.

„Kauno miesto gatvės rankiniu ir mechaniniu būdu buvo pradėtos valyti dar vasario mėnesio pradžioje. Darbas vyksta dviem pamainom, priklausomai nuo oro sąlygų“, – atskleidė K.Parachomikienė.

Parke – daugiau nei 60 transporto priemonių

Kad vykdant valymo darbus į orą nekiltų dulkės, gatvės, pasak pašnekovės, valomos šlapiu vakuuminiu principu.

Darbai vykdomi pagal iš anksto su Kauno savivaldybe suderintą grafiką. Prioritetas – pagrindinės miesto transporto arterijos, keliai, kuriais kursuoja visuomeninis transportas ar yra intensyviausias eismo judėjimas.

Pavasarį technika kiekvieną dieną surenka virš 220 kub. m nešvarumų.

Miesto aplinkos tvarkymui skirtos technikos parką sudaro daugiau kaip 60 transporto priemonių. Tarp jų – 17 vakuuminių šlavimo mašinų, 17 traktorių, 13 sunkvežimių, skirtų būtent Kauno gatvių ir pėsčiųjų zonų tvarkymui.

Taip pat – 7 elektriniai vakuuminiai siurbliai, skirti Laisvės alėjos ir kitų erdvių valymui, 4 elektriniai automobiliai, skirti palaikyti švarą viešosiose erdvėse.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kelių valymo mašina kelia dulkes mieste
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kelių valymo mašina kelia dulkes mieste

„Naudojame daugiafunkcines vakuumines mašinas (šlapiu vakuuminiu principu) su šiai dienai pažangiausia gatvių valymo įranga – kur kas siauresnes, mobilesnes ir labiau manevringas transporto priemones, kuriomis galima valyti ne tik miesto gatves, bet ir pėsčiųjų zonas. Jos ne tik pasiekia sunkiai prieinamus plotus, bet ir gerokai sumažina „rankinio darbo“.

Norime paprašyti gyventojų sąmoningumo ir paraginti vairuotojus atkreipti dėmesį į kelio ženklus, kurie tam tikromis dienomis ir valandomis riboja automobilių stovėjimą šalikelėse, kad pavasarinis Kauno miesto švarinimasis būtų dar greitesnis ir efektyvesnis“, – paprašė „Kauno švaros“ atstovė.

Miestą švarinantys darbuotojai pastebi, kad šių kelio ženklų atsiradimas pagerino darbo sąlygas ir prisidėjo prie to, kad būtų lengviau išvalomi dažniausiai užstatyti gatvės plotai – pirmoji eismo juosta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius