Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20

Kauno architektai įvertino: norimą statyti medicinos kliniką prilygino koncertų salei

Netyla diskusijos dėl Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės Kaune pašonėje projektuojamo 5 aukštų pastato, kuriame turėtų veikti medicinos klinika. Gyventojai tam prieštarauja, klausimų kilo ir savivaldybei. Projektas buvo pristatytas architektų bendruomenei. Ši pateikė pastabų, manydama, kad suprojektuotas objektas ne visai tinkamai integruotas į aplinką. Projektuotojai žada projektą koreguoti.
Planuojamos Kaune statyti klinikos vizualizacijos
Viešai prie projektinių pasiūlymų pateiktos klinikos pastato pirminės vizualizacijos / „X-Arch“ projekto vizualizacija

Į 15min besikreipusi kaunietė informavo apie UAB „Daisena“ užsakymu rengiamą medicinos klinikos statybų V.Landsbergio-Žemkalnio gatvėje projektą, kuris neva papiktino aplinkinius gyventojus. 21,6 metrų aukščio, 4900 kv. m ploto pastatas turėtų iškilti Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės pabaigoje, privačiame sklype.

„X-Arch“ projekto vizualizacija/Planuojamos Kaune statyti klinikos pirminės vizualizacijos, kurias žadama koreguoti
„X-Arch“ projekto vizualizacija/Planuojamos Kaune statyti klinikos pirminės vizualizacijos, kurias žadama koreguoti

Prie projektinių pasiūlymų pateiktos planuojamo pastato vizualizacijos viešai Kauno miesto savivaldybės puslapyje pateikiamos čia. Tiesa, sulaukę pastabų, projektuotojai žada jas koreguoti.

Gyventojai baiminamasi, kad pastačius medicinos kliniką, aplinkinių gyvenamųjų namų kiemai bus užstatyti klinikos pacientų ir jų lankytojų automobiliais. Projektuotojai nurodę, kad klinikoje dirbs apie 50–70 darbuotojų, pastate vienu metu bus apie 350 žmonių. Kadangi prie pastato numatytos tik 69 automobilių stovėjimo vietos, gyventojams kyla klausimų, kur tilps kiti?

Nerimo gyventojams kelia ir tai, kad neliks žalių plotų, kur galėtų žaisti vaikai, nuo naujojo pastato, manoma, sklis triukšmas, statinys neva užstos saulę.

Be to, statytojas sumanęs įrengti ir naują įvažiavimą. Gyventojų nuomone, dėl to bus sutrikdyti pėsčiųjų srautai. Negana to, po langais suformuota gatve, numatoma, kasdien riedės iki 130–150 automobilių.

Kelia klausimų gyventojai ir apie tai, ar naujasis statinys dera prie Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės.

Klausimų dėl šio projekto kilo ir Kauno miesto savivaldybei, kuri kreipėsi į Kauno regioninės architektūros tarybą. Ši pateikė savo išvadas.

Prašymo pritarti projektiniams pasiūlymams savivaldybė kol kas nėra gavusi.

Siūlo siaurinti pastatą

Lietuvos architektų rūmų Kauno regioninės architektūros taryba projektą svarstė dar gegužę.

Dalies tarybos narių nuomone, suprojektuotos medicinos klinikos pastatas mažina parko erdvę.

„X-Arch“ projekto vizualizacija/Planuojamos Kaune statyti klinikos pirminės vizualizacijos, kurias žadama koreguoti
„X-Arch“ projekto vizualizacija/Planuojamos Kaune statyti klinikos pirminės vizualizacijos, kurias žadama koreguoti

Kitų tarybos narių nuomone, urbanistinio integralumo trūksta, pirmiausiai, ne dėl pastato vietos sklype, bet dėl tūrio. Pastatas yra ganėtinai didelis, šalia esantys visuomeniniai pastatai yra žymiai žemesni, gyvenamieji – aukštesni, bet siauresni. Siūlyta, kad galbūt žymiai aukštesnis, bet siauresnis pastatas tvariau įsiterptų į supančią aplinką.

Kai kurių tarybos narių nuomone, pastatas tinkamai neįsilieja į kvartalo gyvenimą, nesuteikia vietos gyventojams pridėtinės vertės. Kadangi tai – ne šeimos klinika, joje teikiamos ne kasdienės paslaugos, pastatas tarnaus ne aplinkiniams gyventojams, o iš toliau atvykstantiems žmonėms. Diskutuota apie galimybę įkurti kavinę ar suplanuoti kokią rekreacinę zoną.

Pastatas tinkamai neįsilieja į kvartalo gyvenimą.

Dalis tarybos narių gyrė, kad naujas pastatas atlieka pozityvų vaidmenį aikštės erdvės formavime, savo tūriu tarsi baigią ją formuoti, aikštė įgyja kontūrus, ribas, uždaromas ir gatvės automobilių triukšmas.

Tarybos nariai įžvelgė ir dar vieną teigiamą aspektą – pastato sprendiniuose taikomos naujos technologijos, medžiagos, visuomenei bus suteikiamos modernios paslaugos.

Vis dėlto, architektų nuomone, įėjimas į kliniką turėtų būti formuojamas kitoje vietoje – nėra gerai, kad pacientai į pastatą eis per automobilių stovėjimo aikštelę. Siūlyta pamąstyti ir apie požeminį parkavimą, kuris sumažintų vizualinę taršą ir išsaugotų planuojamus šalinti želdinius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė Kaune

Priminė koncertų salę

Projekto vadovas, architektas Rūstenis Vitas Milaševičius tarybos nariams paaiškino, kad įrengus požeminį parkavimą, sumažėtų parkavimo vietų, o dabar jų suplanuota net dviem daugiau nei privaloma.

Taip pat jis tikino, kad, siekiant integracijos į mikrorajono žaliąsias zonas, sklypas bus papildomai apželdintas, o vengiant vizualinės taršos, nebus statomos tvoros, žaliosios zonos vizualiai susijungs su aikštės žaliosiomis zonomis. Architektas pabrėžė, kad, dendrologų nuomone, sveikas medis yra tik vienas.

Daugumos tarybos narių taip pat neįtikino šiaurinio ir pietinio klinikos fasadų dermė, jų architektūrinis nevientisumas, tarsi pastatas kalbėtų dviem architektūrinėmis kalbomis. Vienas iš fasadų neva per daug sureikšmintas ir dominuoja aikštės erdvėje. Ne vienam tarybos nariui medicinos klinika priminė koncertų salę.

Kontrargumentuodamas projektuotojas tikino, kad norėjosi foninio, ramaus fasado, reprezentuojančio medicinos kliniką. Tokiame fasade žais parko atspindžiai, jis suteiks rajonui pridėtinę vertę ir iš vidaus atliks ženklią funkciją – klinikos pacientams bus matomas parkas.

Pateikė rekomendacijas

Baigę diskutuoti, architektai pateikė projektuotojui rekomendacijas.

Rekomenduojama, atsižvelgiant į galimybes, įtraukti į projekto sprendinius tam tikras viešąsias funkcijas, sukuriant pridėtinę vertę būtent kvartalo žmonėms, parko lankytojams, aplinkinių namų gyventojams.

Taip pat rekomenduojama masyvų, stambų pastato tūrį siaurinti, aukštinti, skaidyti tvariais architektūriniais sprendiniais.

Siūloma įvertinti ir požeminio parkavimo galimybes, optimaliai išsaugant želdinius arba minimalizuoti parkavimo aikštelių skaičių ir įvesti tarp esamų parkavimo vietų epizodinius želdinius.

„X-Arch“ projekto vizualizacija/Planuojamos Kaune statyti klinikos pirminės vizualizacijos, kurias žadama koreguoti
„X-Arch“ projekto vizualizacija/Planuojamos Kaune statyti klinikos pirminės vizualizacijos, kurias žadama koreguoti

Žadėjo sprendinius koreguoti

Medicinos klinikos statytojo „Daisenos“ projektų direktorius Eiviltas Paraščiakas anksčiau 15min tikino, kad projekto pristatymo metu buvo gavę vos vieno asmens klausimus ir kad visi viešai bendruomenei pristatyti ir dar tik projektuojami būsimo pastato sprendiniai griežtai atitinka visus keliamus reikalavimus.

Jis patikino, kad želdiniai, patenkantys į projektuojamo pastato užstatymo zoną, bus išsaugomi ir perkeliami į kitą sklypo vietą, o teritorija – apželdinama papildomai.

Šiuo metu ruošiami priešprojektiniai pasiūlymai, todėl apie statybos darbų pradžią, kaip informavo E.Paraščiakas, kalbėti dar anksti.

„Daisenos“ atstovas paaiškino, kad planuojama atnaujinti kai kuriuos projekto sprendinius, tad turimos preliminarios vizualizacijos, kurias vertino ir architektų taryba, nebėra aktualios, jos bus koreguojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius