Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

Kauno kapinėse – kuklesnės Vėlinės

Laikinojoje sostinėje esančios kapinės Vėlines pasitinka mažiau gėlėmis bei žvakėmis nukrautais, tačiau tvarkingais kapais.
Kaunietis J.Stanevičius chrizantemų krūmelį parduoda už 8–12 Lt. Tai perpus mažesnė kaina nei pernai, tačiau pirkėjų vis tiek yra labai mažai.
Kaunietis J.Stanevičius chrizantemų krūmelį parduoda už 8–12 Lt. Tai perpus mažesnė kaina nei pernai, tačiau pirkėjų vis tiek yra labai mažai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nors mieste esančių kapinių priežiūrai šiemet buvo skirta 600 tūkst. Lt mažiau nei žadėta, tvarką kapinėse užtikrinančios savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Valdemaras Olšauskas užtikrino, jog uždegti žvakutės ant artimųjų kapų atvykę žmonės nebraidys po lapus ir šiukšles.

Šiukšles vežame kitų metų sąskaita. Bet situacijos nedramatizuojame. Yra visai gerai. Sakė V.Olšauskas.

„Neslėpsiu – dabar šiukšles vežame kitų metų sąskaita. Metų pradžioje buvo numatyta, jog gausime 2 mln. Lt, tačiau liepą 600 tūkst. Lt buvo nuimta. Taigi, metams turėjome 1 mln. 400 tūkst. Lt, todėl prieš Vėlines pinigų pritrūkome“, – sakė V.Olšauskas.

Daugiausia pinigų  „suvalgo“ šiukšlės

Sunkmetis praretino ir įmonės darbuotojų gretas: teko atleisti 8 žmones. Atleistas elektrikas, santechnikas ir keli kiti darbininkai. Tačiau nepaisant šių praradimų, „Kapinių priežiūros“ vadovas situacijos nedramatizavo. Anot jo, svarbiausias dienas, per kurias apsilanko daugiausia žmonių, Kaune veikiančios kapinės pasitinka švarios ir tvarkingos.

Pasak įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovo, daugiausia skiriamų pinigų išnaudojama šiukšlių išvežimui. Už likusias lėšas genėjami medžiai, šienaujama. „Šiukšles vežame nustatytu grafiku, tačiau pasitaiko, jog konteineriai keletą dienų būna perpildyti – ypač prieš Vėlines. Per dvi savaites – prieš Vėlines, per jas ir po jų – išvežame tiek atliekų, kiek per visus metus. Tačiau kapinės net ir tuo metu nėra apleistos“, – sakė įmonės direktorius.

Pasak V.Olšausko, didžiausia skiriamų lėšų dalis atseikėjama Karmėlavos kapinių priežiūrai, kurios užima 40 hektarų plotą. „Jose ir I bei II Romainių kapinėse susidaro didžiausi kiekiai šiukšlių, todėl ir jų priežiūros kaštai išauga“, – sakė V.Olšauskas. Papildomų lėšų apleistų ir nelankomų kapaviečių priežiūrai nėra skiriama. Jomis rūpinasi miesto moksleiviai. Prieš Vėlines jie kartu su mokytojais aplanko ir aptvarko apleistus kapus, uždega žvakutes. Be to, pasak kapinių vedėjų, nelankomų kapų skaičius nedidėja jau kelerius metus.

Prekeiviai skaičiuoja centus

Gėlėmis, žvakėmis ir kita kapinėse naudojama atributika prekiaujantys smulkieji verslininkai tikino, kad šiemet prekyba merdi. „Pinigų žmonės neturi, todėl perka mažai: per dieną vos porą krūmų chrizantemų parduodu. O kainos, palyginus su praėjusiais metais, perpus nukrito: gėlių krūmas pernai kainavo 25, šiemet – 10–12 Lt. Neima net puokštelių už 5 Lt“, – sakė 35 metus prieš Vėlines gėlėmis prie kapinių prekiaujantis kaunietis Juozapas Stanevičius.

Prie Eigulių kapinių gėlėmis bei žvakėmis prekiavusi kaunietė Jadvyga taip pat netryško laime. Pasak jos, pirmąją prekybos dieną pavyko parduoti vos vieną puokštę. Žvakių, kurių kainos šiemet svyruoja nuo 80 ct iki 6 Lt, prekystalius pirkėjai išvis aplenkdavo. Sėkmingos prekybos smulkieji verslininkai nesitikėjo ir Vėlinių išvakarėse. „Neaišku, koks bus oras. Jei šalta, gyvų gėlių niekas nepirks. Be to, jei visi kaimynai vienas po kito pradės leisti kainas, tai nieko neuždirbsi ir pardavęs“, – pastebėjo J.Stanevičius.

Vagystės iš kapinių – praeitis

„15min“ kalbinti gėlių prekeiviai juokavo, jog esant tokiai bedarbystei žmonės artimųjų kapus ryšis puošti vogtomis žvakėmis ar gėlėmis: „Paims nuo kitų kapų ir uždės ant savo: iš mūsų nebereikės pirkti“. Tačiau kaip teigė policijos ir kapines prižiūrinčios įmonės atstovai, vagystės kapinėse jau praeitis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno kapinėse Vėlinės bus kuklesnės
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno kapinėse Vėlinės bus kuklesnės

„Šiemet esame užfiksavę tik vieną vagystę prie Eigulių kapinių: nuo automobilio buvo nuimti valstybiniai numeriai, o iš vidaus dingo rankinė su dokumentais. Prieš porą trejetą metų kapinėse apsilankiusių žmonių rankines dažnai vogdavo. Buvo atvejis, kai vagys metalinę tvorelę išplovė ir išsinešė. Tačiau visa tai – praeitis, dabar tikrai ramu“, – teigė Žaliakalnio policijos komisariato viršininkas Egidijus Kriaučionis. Jam pritarė ir įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovas V.Olševičius: „Visas metalas, kurį buvo galima pavogti, jau išneštas. O gėlės – neįdomios“.

Vis dėlto į kapines šventinėmis dienomis atvykstančius žmones policijos pareigūnai prašo būti budrius. „Prie kapinių budės patruliai, užtikrinsiantys, kad automobiliai judėtų ir būti palikti stovėti, tvarkingai. Tai veiks kaip prevencinė priemonė ir dėl vagysčių. Tačiau atsargumo niekada nebus per daug. Todėl automobiliuose nereikėtų palikti vertingų daiktų, taip pat rankinių, dokumentų“, – priminė E.Kriaučionis.

Bus papildomų maršrutų

Kauno miesto savivaldybė informuoja, kad spalio 30–31 ir lapkričio 1–2 dienomis autobusai papildomai važiuos 2A, 13A, 24A, 29A maršrutais. Spalio 31 ir lapkričio 1 dieną taip pat dažniau kursuos 20-ojo maršruto autobusai, o lapkričio 1 dieną padidės 6A maršruto autobusų reisų skaičius. Keleiviai turėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog spalio 31 ir lapkričio 1 dienomis keisis 24-ojo autobusų maršruto trasa.

Policijos pareigūnai praneša, jog spalio 31-ąją ir lapkričio 1-ąją visų transporto rūšių eismas Šilainių plente, ties Romainių kapinėmis, vyks tik viena kryptimi. Nuo Baltų prospekto link Raudondvario plento jis bus nukreipiamas į Šilainių plentą, Romainių gatve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius