Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 07 /15:09

Kauno klinikos – apie gydytojų ir pacientų vakcinaciją: vakcinų užtenka, sunkių pašalinių reakcijų nėra

Gruodžio 27 d. Kauno klinikose nuo COVID-19 pradėti skiepyti medikai bei kiti įstaigos darbuotojai. Net 70 proc. jų išreiškė norą vakcinuotis. Sausio 5 d. pranešta, kad skiepyti pradėti ir sunkiausiomis ligomis sergantys pacientai. Kaip vyksta skiepijimo procesas, ketvirtadienį daugiau atskleidė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas. Anot jo, vakcinacija vyksta sklandžiai.

Ketvirtadienį Kauno klinikose surengta tiesioginė nuotolinė spaudos konferencija, kurios metu atskleista daugiau detalių apie prasidėjusį pacientų ir tęsiamą darbuotojų skiepijimą COVID-19 vakcina.

Spaudos konferencijos transliaciją stebėkite čia:

Sausio 5 dieną Kauno klinikose pradėtas antrasis skiepijimo nuo COVID-19 etapas. Gavus antrosios ir trečiosios vakcinų nuo COVID-19 siuntų dalis (iš viso – 8 775 vakcinos dozes), tęsiama prioritetinės grupės darbuotojų vakcinacija. Šios vakcinos skirtos Kauno klinikų ir kitų Kauno regiono ligoninių darbuotojams.

Vakcinų poreikis tenkinamas visiškai

Sausio 5 dieną, tik pradėjus antrąjį skiepijimo nuo COVID-19 etapą, Kauno klinikose, kurios yra atsakingos už COVID-19 ligos gydymo paslaugų organizavimą Kauno regione, buvo paskiepyti 105 Kauno klinikų darbuotojai pagal prioritetų sąrašą.

Pirmojo skiepijimo, kuris prasidėjo gruodžio 27 dieną, metu paskiepyta 1 510 Kauno klinikų darbuotojų. Kauno regiono ligoninėse pirmiausiai skiepyti tie darbuotojai, kurie susiduria su didžiausia COVID-19 grėsme: dirbantys COVID-19, skubios pagalbos ir priėmimo, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose, infarktų, insultų ir politraumų klasteriuose, transplantacijų, onkologijos ir hematologijos dienos stacionaruose bei skubią medicinos pagalbą teikiančiuose chirurgijos, endoskopijų, anesteziologijos, hemodializės, akušerijos ir ginekologijos padaliniuose. Pirmiausiai skiepijami tie medikai, kurie neturi jokio imuniteto COVID-19 virusui.

Gruodžio 18-ąją Kauno klinikos apklausė kiek daugiau nei 7 tūkst. savo darbuotojų. Šiek tiek daugiau nei 70 proc. iškart pareiškė norą skiepytis nuo COVID-19. Anot Š.Mačinsko, skaičius yra pakankamai didelis ir jis dar nėra galutinis. Pavyzdžiui, skiepijant nuo gripo būna paskiepijama tik 10–15 proc. darbuotojų.

Kauno klinikų nuotr./darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose

Š.Mačinsko teigimu, darbuotojų skiepijimo prioritetinė eilė šiek tiek keičiasi, diskusijų būta, jos, tikėtina, vyks ir toliau. Šiuo metu pasirenkant darbuotojus skiepijimui, laikomasi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytos tvarkos.

VIDEO: Kauno klinikose pradedamas gyventojų bei tęsiamas medikų skiepijimas COVID-19 vakcina

Kauno klinikose asmens sveikatos priežiūros specialistų, kurie išreiškė norą būti paskiepyti – beveik 4 000. Iš viso vakcinacijos laukia apie 5 000 Kauno klinikų darbuotojų.

„Iš sveikatos priežiūros darbuotojų, kurie dirba tiesiogiai su pacientais, mūsų poreikis, kad visus juos paskiepytume, būtų 3 996. Tačiau kiekvienos kitos įstaigos vertinti negaliu, tokių duomenų nebuvo prašoma surinkti“, – įvardijo Š.Mačinskas.

Iš antros vakcinų partijos jau pradėtas kai kurių regioninių ligoninių darbuotojų skiepijimas. Suplanuotas procesas ir rytdienai, ir pirmadieniui. Regiono vakcinacijos poreikiai, anot Š.Mačinsko, yra tenkinami visiškai.

„Vertiname poreikį – kiek kokioje įstaigoje yra darbuotojų, kurie atitinka prioriteto kriterijus. Tikslas – pirmiausiai paskiepyti pirmų trijų prioritetų kriterijus atitinkančius darbuotojus. Pirmiausiai klausiame regiono gydymo įstaigų, kiek jie turi darbuotojų, kurie atitinka tuos tris prioritetus. Kokį įstaiga pateikia skaičių, tiek vakcinų skiriama“, – paklaustas, kaip vakcinos paskirstomos po regiono ligonines, atsakė Š.Mačinskas.

Paklaustas, ar jau aiškus sprendimas dėl 6 dozės panaudojimo, jis atsakė, kad sprendimų vis dar laukiama.

„Vakciną praskiedus, ją paruošus naudojimui, saugojimo ir laikymo terminas yra labai trumpas – turi būti sunaudojama per 5 valandas, tai reiškia, kad jų panaudoti vėlesniu metu net nėra galimybės. Pasibaigus šiam terminui, jos yra naikinamos nustatyta tvarka“, – paaiškino Š.Mačinskas.

Išplėstas įstaigų, už kurias atsakingos Kauno klinikos, ratas

Gavus naują vakcinos siuntą, buvo išplėstas ratas įstaigų, už kurių darbuotojų skiepijimą yra atsakingos Kauno klinikos. Tai regiono greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybų, Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos ir įkalinimo įstaigų ligoninių medicininiai darbuotojai.

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų skiepijimas jau yra prasidėjęs šiandien. Sausio 7 dieną paskiepyti dirbantieji Šakių regiono GMP. Prasideda skiepijamas ir Kauno miesto bei rajono GMP stočių darbuotojų. Iki detalių suplanuotas ir kitų rajonų GMP stočių dirbančiųjų vakcinavimas. Didžioji dalis bus paskiepyta ryt, procesą užbaigti žadama pirmadienį.

Karo medicinos tarnybos darbuotojų skiepijimas prasidės pirmadienį. Šiuo metu atliekami serologiniai testai, tikrinama, reikia skiepyti ar ne.

Žadama per šiandien ir ryt paskiepyti apie 70 Kaune ir Kauno rajone dirbančių greitosios medicinos pagalbos darbuotojų. Kitose rajone skiepijimas šioje grupėje turėtų būti užbaigtas pirmadienį.

Apie „Modernos“ vakciną Kauno klinikos nėra gavusi jokios informacijos – nei indikacijų, nei kaip bus planuojamas darbas su jomis.

ZUMAPRESS.com/„Moderna“ vakcina nuo koronaviruso
ZUMAPRESS.com/„Moderna“ vakcina nuo koronaviruso

Numatyta paskiepyti apie 1 300 pacientų

Sausio 6 dieną pranešta apie Kauno klinikose pradėtą sunkiausiomis ligomis sergančių pacientų vakcinaciją. Vieni pirmųjų paskiepyti Nefrologijos skyriaus pacientai, kuriems dėl sutrikusios inkstų funkcijos atliekamos hemodializės.

Pasak Nefrologijos klinikos Dializių sektoriaus vadovės prof. Editos Žiginskienės, šiems pacientams COVID-19 vakcina – ypač svarbi, kadangi beveik visi skyriaus pacientai serga sudėtingomis gretutinėmis ligomis.

Š.Mačinsko teigimu, pacientų skiepijimui yra preliminariai numatyta apie 1 300 dozių. Viskas priklauso nuo prioritetinės grupės medicinos darbuotojų skiepijimo proceso – atsiranda tokių, kurie konkretaus sprendimo dėl vakcinos iš pradžių neturėjo, tačiau vėliau pareiškė norą skiepytis. Todėl numatytų vakcinų pacientams skaičius nuolat kinta.

Iš viso jau paskiepyti (sausio 7 dienos popietės duomenimis) daugiau nei 25 pacientai. Ryt turėtų būti paskiepyti daugiau nei 50 pacientų. Kauno klinikų atstovas toliau kalbėjo apie atskiras didelės rizikos pacientų grupes, kuriuos numatyta skiepyti.

Lėtinėmis inkstų ligomis sergančiųjų, kuriems taikoma hemodializė, Kauno regione yra iš viso 73. Dar 11 pacientų yra atliekama peritoninė dializė. Sausio 6 dieną, pasak Š.Mačinsko, buvo paskiepyti pirmi 5 tokie pacientai, sausio 7 dieną – dar 10. 11 šios grupės pacientų yra persirgę COVID-19 liga ir turi susidariusių antikūnų, tad jų skiepijimas atidėtas. Su dar 45 pacientais aptarta, kad jie norėtų būti paskiepyti. Tai žadama atlikti per artimiausias 2–3 dienas. Iš visų kalbintų šios grupės pacientų 5 yra abejojantys, nepareiškę aiškaus pageidavimo būti paskiepyti.

Skiepyti pradėti ir tie, kuriems atliktos organų ar kraujo kamieninių ląstelių transplantacijos – tokių pacientų Kauno klinikose iš viso sekama apie 340. 73 jų – Kauno mieste, 19 – Kauno rajone. Pirmieji 10 šios grupės pacientų buvo paskiepyti šiandien. Ryt planuojama jų paskiepyti dar apie 40. Susisiekta dėl skiepo ir su ne Kauno regione gyvenančiu pacientu iš Skuodo, kuris atitinka kriterijus ir pageidauja skiepytis Kauno klinikose.

Kauno klinikų nuotr./Sunkiausiomis ligomis sergančių pacientų vakcinacija Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Sunkiausiomis ligomis sergančių pacientų vakcinacija Kauno klinikose

„Kalbant apie onkohematologinėmis ligomis sergančius pacientus, šiuo metu esame pasirinkę pacientus, kurie yra po kamieninių kaulų čiulpų ląstelių transplantacijos. Tokie pacientai gali būti skiepijami nuo procedūros praėjus 3–6 mėnesiams. Šiuo metu vertinama pacientų būklė, artimiausiu metu specialistai priims sprendimus dėl jų skiepijimo taktikos, laiko“, – patikino Š.Mačinskas.

Dar viena didelės rizikos ligonių grupė – tie, kurie serga imunodeficito ligomis ir turi antikūnų gamybos defektų (taikoma pakaitinė terapija imunoglobulinais). Tokie pacientai yra jau paskiepyti 5.

Didžioji dalis sunkiausių pacientų, anot Kauno klinikų atstovo, yra gydoma tretinio lygio gydymo įstaigose – aiškumo, už kokių pacientų skiepijimo organizavimą yra atsakinga organizuojanti įstaiga, nėra.

„Esame paprašę papildomo išaiškinimo, laukiame atsakymo. Šiuo metu skiepijame tik Kauno klinikų didžiausios rizikos grupių pacientus“, – paklaustas, kokių dar regiono ligoninių pacientai šiuo metu jau yra skiepijami, atsakė Š.Mačinskas.

Pacientų skiepijimo procesas, Š.Mačinsko teigimu, vyksta sklandžiai, sunkių pašalinių reakcijų nėra fiksuota. Viskas vyksta dinamiškai, tad kada pacientų vakcinacija bus baigta, pasakyti yra sunku – procesas yra ilgalaikis.

Per parą – 59 COVID-19 pacientai

Remiantis sausio 6-osios duomenimis, po truputį mažėja COVID-19 lovų užimtumas Kauno regiono ligoninių intensyviosios terapijos skyriuose, taip pat tų pacientų, kurie dėl sudėtingų COVID-19 ligos komplikacijų kvėpuoja su dirbtinių plaučių ventiliacijos pagalba.

Kauno klinikų nuotr./Kauno regiono stacionaro COVID lovų užimtumas
Kauno klinikų nuotr./Kauno regiono stacionaro COVID lovų užimtumas

Tačiau po kelių kiek ramesnių dienų, kaip trečiadienį skelbė Kauno klinikos, į Kauno regiono ligonines per sausio 5-osios parą stacionarizuoti 59 COVID-19 liga sergantys pacientai. Vidutiniškai tokių pacientų būdavo maždaug 48–50 per dieną.

Kauno klinikų nuotr./Kauno regiono COVID ITS lovų užimtumas
Kauno klinikų nuotr./Kauno regiono COVID ITS lovų užimtumas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius