-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 30

Kauno klinikos slepia informaciją apie pirmąją pandeminio gripo auką (atnaujinta 15.34 val.)

Kauno medicinos universiteto klinikos (KMUK) neprisideda prie pirmosios aukos nuo pandeminio gripo (A)H1N1 netekties tyrimo ir netgi vengia suteikti su juo susijusią informaciją.
Kauno klinikos.
Kauno klinikos. / Eriko Ovčarenko/15 min.lt nuotr.
Temos: 1 Kiaulių gripas

Tai paaiškėjo, kai aukos tėvams atstovaujanti advokatų profesinė bendrija kreipėsi į KMUK, prašydama pateikti dokumentus, reikalingus rengiant teisinius dokumentus dėl paciento teisių gynimo. Tačiau KMUK vadovybė tai padaryti oficialiai atsisakė, teigiama „NORDIA Baublys & Partners“ išpalatintame pranešime spaudai.

„Kauno medicinos universiteto klinikų nenoras pateikti tyrimui reikalingus dokumentus yra nesuprantamas. Tai natūraliai verčia įtarti, kad kažkas yra slepiama. Taip pat kyla klausimų, ar tikrai buvo imtasi visų priemonių, kad būtų išvengta jaunuolio netekties, o atsakingi medikai tinkamai vykdė savo pareigas. Minėti dokumentai galėtų padėti tinkamai ištirti nelaimę ir tiksliai nustatyti už ją atsakingus asmenis bei juos nubausti, o tai leistų ir ateityje išvengti tokių skaudžių nelaimių“, – teigė Evaldas Rapolas, aukos tėvams atstovaujančios advokatų profesinės bendrijos „NORDIA Baublys & Partners“ partneris.

Pirmosios nuo pandeminio gripo (A)H1N1 žuvusios aukos tėvai kreipėsi į advokatus, kai jiems kilo abejonių dėl tinkamo nelaimės tyrimo.

Pirmosios nuo pandeminio gripo (A)H1N1 žuvusios aukos tėvai kreipėsi į advokatus, kai jiems kilo abejonių dėl tinkamo nelaimės tyrimo.Šiuo metu renkami reikalingi duomenys tam, kad būtų galima teismui apskųsti Valstybinės medicinos audito inspekcijos prie sveikatos ministerijos išvadas, kuriose, tėvų nuomone, 2009-11-13/2009-11-14 įvykiai buvo atspindėti bei įvertinti neteisingai, netiksliai ir nevisapusiškai.

Papildyta 14.06 val. Trečiadienį po pietų KMUK atstovė spaudai Eglė Žemaitienė išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad žiniasklaidoje skelbiama klaidinanti informacija.

„Viešojoje erdvėje pasirodė klaidinanti informacija, kad Kauno medicinos universiteto klinikos neprisideda prie pirmosios aukos nuo pandeminio gripo netekties tyrimo ir netgi vengia pateikti su tuo susijusią informaciją. Reaguodamos į šią informaciją ir priekaištus, KMUK informuoja, kad advokatų profesinei bendrijai „NORDIA Baublys & Partners“, atstovaujančiai Rimanto Striogos bei Dianos Striogienės interesus, buvo pateikta visa su paciento R.Striogos gydymu susijusi medicininė dokumentacija. Papildomai pareikalavus dokumentų, susijusių su įstaigos organizacine veikla bei atskirų darbuotojų teisėmis bei pareigomis, KMUK atsisakė tai padaryti, nes tokių dokumentų pateikimo privatiems asmenims ar bendrovėms nenumato jokie Lietuvos Respublikos teisės aktai“, – rašoma pranešime spaudai.

„Jeigu tarp piliečių ir Kauno medicinos universiteto klinikų ginčas būtų nagrinėjamas atitinkamoje valstybinėje institucijoje, pastarajai pareikalavus, bus pateikti visi prašomi dokumentai teisės aktuose nustatyta tvarka. KMUK savo veikloje visada vadovavosi ir vadovaujasi priimtais LR teisės aktais, todėl privačioms bendrovėms ar asmenims negali daryti išimčių“, – baigiamas pranešimas.

Papildyta 15.34 val.: Komentuodamas susidariusią sitiuaciją, KMUK direktorius motinos ir vaiko sveikatos priežiūrai Kęstutis Levišauskas 15min.lt pakartojo, jog nuo pandeminio gripo mirusio paauglio tėvų interesus ginantys advokatai iš klinikų gavo visus reikalingus dokumentus.

„Manau, kad šiuo pranešimu mums bandoma daryti spaudimą. Man keistai skamba teiginys, jog mes (KMUK – aut. past.) privalome teikti visą informaciją, taip pat ir medicininius dokumentus, visiems. Kiekviena advokatų kontora ar užsinorėjęs privatus žmogus negali patekti į įstaigos dokumentų bazę. Kitas dalykas, jei prasideda teisminis procesas: mūsų to paprašo valstybinė įstaiga – prokuratūra, teismas ir pan. institucija, – sakė K.Levišauskas. – Jei jie (advokatų kontora – aut. past.) mano, kad neužtenka dokumentų, viską galima gauti per valstybines institucijas. Tačiau viskas turi būti padaryta teisingai: suformuluotas kaltinimas, oficialiai kreiptasi“.

KMUK atstovas K.Levišauskas priminė, kad po pirmosios pandeminio gripo aukos – 13-mečio Kauno Šv. Mato gimnazijos moksleivio – mirties klinikose atlikto vidaus audito išvados priešingos nei gautos iš Valstybinės medicinos audito inspekcijos. Pastarosios įstaigos išvadose siūloma bausti dvi klinikų medikes – KMUK vaikų ligų klinikos I vaikų skyriaus vadovę Birutę Pundzienę ir pediatrę Genovaitę Ryselienę, kurios, kaip teigiama valstybės auditorių išvadose, gydydamos pandeminiu gripu susirgusį paauglį medicinines paslaugas atliko pažeisdamos teisės aktų reikalavimus.

Tuo metu KMUK atlikto vidaus audito išvadose medikų pažeidimų nerasta.

„Mes nemanome, kad buvo padarytos diagnostinės klaidos. Buvo laikomasi Sveikatos ministerijos patvirtintų metodikų, nors valstybės audito išvadose teigiama priešingai. Diagnozė (sunki pneumonijos forma) buvo teisinga. Tuo metu įtarti, kad ši liga – pandeminio gripo komplikacija, mums, tiesą sakant, epidemiologinių duomenų neužteko“, – 15min.lt sakė K.Levišauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius