Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 24 /2018 11 25

Kauno ligoninės priimamajame – traumuotų pacientų antplūdis: tenka laukti ir po 8 valandas

Šeštadienį nuo pat ryto šalį sukaustęs plikledis sukėlė ne tik virtinę eismo įvykių, bet ir ne vieną kaunietį pasiuntė į ligoninę. Dešimtys traumuotų pacientų užgulė Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyrių. Kaip guodėsi viena moteris, eilėje tenka laukti ir po 6 valandas.
Skubios pagalbos ir traumų skyrius
Skubios pagalbos ir traumų skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip praneša Policijos departamentas, 15 val. duomenimis, keliuose vis dar buvo slidu, per pusdienį, nuo 6.45 val. ryto, registruoti 188 techniniai eismo įvykiai, 19 įskaitinių eismo įvykių, kuriuose nukentėjo bent vienas žmogus.

Ne išimtis – ir ledo arena virtusios Kauno miesto gatvės. Kaip informuoja Kauno apskrities policija, vien nuo 7.42 val. iki vidurdienio gauti net 42 pranešimai apie techninius eismo įvykius. Didžioji dalis jų įvyko dėl slidžios kelio dangos. Dėl plikledžio kentėjo ir pėstieji, vienas po kito skubėję į ligoninių priimamuosius.

„Po pirmųjų šalnų Kauno klinikinės ligoninės traumatologijos skyriuje sužeistų žmonių apstu. Laukia keliasdešimt žmonių, o dirba tik 1-2 gydytojai. Vien tam, kad žmonės užsiregistruotų, laukia apie 2 val., po to dar tiek pat laukiama pas gydytoją pirminei konsultacijai ir dar tiek pat pakartotinei – po rentgeno.

Daugelis žmonių laukia jau daugiau nei 6 val., tačiau, tikėtina, kad dar kelias valandas reikės jiems laukti, kol sulauks savo eilės ir galės keliauti namo. Žmonės laukia kantriai ir ilgai, tačiau nepanašu, kad kas nors rūpintųsi gydytojų pastiprinimu“, – tokio kaunietės Rūtos laiško šeštadienio popietę sulaukė 15min redakcija.

Iš gydymo įstaigos ji išėjo apie 18.30 val., o į ją atvyko apie 10.30 val.

„Mamai uždėjo įtvarą. Greičiausiai lūžo riešas, tačiau kol kas dar neaišku. Iki 16 val. skyriuje dirbo tik vienas gydytojas, po to, vienai iš sužeistąją atlydėjusių moterų paskambinus į administraciją, buvo atsiųstas antras gydytojas. Aš į administraciją išvien skambinau apie pusvalandį, niekas nekėlė. Mums išėjus, liko žmonių, kurie taip pat laukė nuo ryto“, – 15min teigė moteris.

Socialiniame tinkle sklando ir dar vienos kaunietės – Rasos, pranešimas.

„Kaune, traumatologiniame, pačiame miesto centre, pagalbos nuo pačio ryto laukia daugiau nei 50 traumuotų kauniečių, tarp jų – ir aš... Dirba tik vienas gydytojas traumatologas! Laukiu nuo 12.30 val. Jau 15 val. ir dar vis laukiu... Ir prieš mane dar labai daug laukiančių! SOS! Padėkite! Tik vienas gydytojas, kuris apskritai šiuo metu išėjo iš kabineto, priiminėja pacientus!!! Ar Kaune gyventi tikrai gera?!“, – retorinį klausimą kėlė moteris.

Galiausiai ji informavo, kad paliko ligoninę, taip ir nesulaukusi gydytojo priėmimo.

„Nesulaukiau nei pirminės apžiūros per 4 val., o prieš mane – ne mažiau nei 40 žmonių... O kur dar rentgenas ir vėl pas gydytoją dėl išvadų?! Pusę paros laiko su trauma, nevalgius ir negėrus... Lauksiu iki ryto! Priima per 48 val. Taip informavo!“, – teigė ji.

Apie 18 val. Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriuje apsilankė ir 15min fotožurnalistas Erikas Ovčarenko. Pasak jo, laukiančiųjų gydytojo apžiūros – gausybė. Yra tokių, kurie laukia net nuo 11 val. ryto ir tik netrukus jiems bus uždėtas įtvaras.

Žmonės teigė, kad norėjo skambinti vyr. gydytojui, bet niekas nesuteikė kontaktų. Apie 16 val. į pagalbą vienam paliktam kolegai atskubėjo dar vienas gydytojas.

Per šeštadienį Kauno klinikinėje ligoninėje apsilankė 180 traumas patyrusių žmonių.

„Suprantame ir apgailestaujame, kad pacientai patyrę skausmingas traumas turi užtrukti, kol išleidžiami iš gydymo įstaigos po suteiktos pagalbos. Per šeštadienį turėjome 180 traumas patyrusių žmonių. 13 teko stacionarizuoti dėl sudėtingų lūžių. Per parą medicininės paslaugos suteikiamos panašiam skaičiui žmonių, tačiau šį kartą dauguma jų kreipėsi nuo vidurdienio iki 19 val. Dėl to susidarė didelės eilės, kvietėme dar vieną gydytoją.

Tačiau kad ir kiek dirbtų medikų, techninės galimybės lieka tos pačios: operacinių, rentgeno patalpų, procedūrinių kabinetų suteikti pirmai pagalbai nepadaugėja, todėl eilių suplūdus vienu metu dideliam kiekiui pacientų sumažinti, deja, nesame pajėgūs“, – sekmadienio rytą situaciją pakomentavo Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Skubios pagalbos ir traumų skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Skubios pagalbos ir traumų skyrius

Papildyta 18.53 val. Pasak Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyr. gydytojos, iškvietimų šeštadienį – ypatingai daug. Nuo 8 val. ryto sulaukta 157 pagalbos šauksmų, į kuriuos reagavo greitoji medicinos pagalba. Nemaža dalis skambinusiųjų – dėl slidžios dangos nukritę ir susižaloję kauniečiai.

Kitos Kauno ligoninės – Kauno klinikų, Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius 15min informavo, kad situacija laukiamajame nėra dramatiška, tačiau šeštadienį sulaukta 30-čia pacientų daugiau nei įprastai. Apie 50 proc. daugiau traumų dėl slidaus paviršiaus. Traumos įprastos – sumušimai, galūnių lūžiai, žaizdos.

„Personalas daro viską, kad darbas vyktų kuo efektyviau, visiems pacientams suteikiama pagalba. Apgailestaujame, jei pacientams tenka ilgiau palaukti. Pacientų srautas padidėjęs, tačiau medikai daro viską, kad situacija būtų suvaldyta“, – teigė L.Darginavičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Skubios pagalbos ir traumų skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Skubios pagalbos ir traumų skyrius

Traumų gausybė užklupo šeštadienį ir vilniečius.

„Labai daug (traumų), statistikos kol kas neturime, nes visi kvietimai dar neužregistruoti. Kviečia į namus, ir į gatves, slidus kelias, labai daug kvietimų“, – BNS sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties budinti gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius