Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 21

Kauno paplūdimių vanduo užterštas fekalijomis

Specialistai pataria susilaikyti nuo maudynių Kauno mariose ir Nemune – šiuose vandens telkiniuose rasta fekalinių teršalų, todėl maudytis nėra saugu.
Savaitgalio akimirkos
Užterštas vanduo gali sukelti įvairias ligas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai pranešė, kad rugpjūčio 12 dieną paimtų vandens mėginių tyrimai parodė, jog Panemunės senajame, Kauno marių 1-ajame ir 2-ajame paplūdimiuose buvo rastas padidėjęs žarninių enterokokų skaičius, taip pat  pakitusi vandens spalva. Tai rodo, jog vanduo neseniai užterštas fekalijomis.

„Gali būti, kad šiuo metu vanduo jau švarus. Tačiau kol negausime naujų tyrimų, kuriuos vasarą atliekame kas dvi savaites, rezultatų, nutarėme paraginti kauniečius pasisaugoti. Žarniniai enterokokai sveikatai pavojų gali sukelti tik tuomet, kai vandens sriūbtelima į burną. Dažniausiai taip nutinka vaikams, ne suaugusiems. Todėl būtent jiems reikėtų kol kas vengti maudytis Nemune ir mariose“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė.

Pasak tarnautojos, manoma, kad paplūdimių vanduo fekalijomis užsiteršė dėl didžiulio kiekio žmonių. „Tuo metu kaip tik buvo karšti orai, daug jų maudėsi, neaišku, kas ką padarė. Todėl ir užsiteršė. Tačiau toks užteršimas – momentinis, ne ilgalaikis“, – teigė M.Stanikūnienė.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad į žmogaus organizmą patekę žarniniai enterokokai gali sukelti įvairių ligų. Pirmieji jų požymiai panašūs: viduriavimas, karščiavimas. Įtariant, kad šie simptomai atsirado po maudynių, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius