Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 29 /18:36

Kauno rajone A.Tapinas mato ir socialdemokratų, ir konservatorių klastotes

Savivaldybių tarybų narių išlaidas tiriantis visuomenininkas ir „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas teigia, kad Kauno rajono savivaldybės taryboje mato, jog išlaidų ataskaitas galėjo klastoti ir tarybos nariai socialdemokratai, ir konservatoriai.
Valerijus Makūnas
Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Skaidrinam“ tyrimas rodo, kad LSDP mero Valerijaus Makūno vadovaujamo Kauno rajono tarybos nariai, kaip ir Kaune, galimai masiškai klastojo finansines ataskaitas, įrašydami pirmus pasitaikiusius skaičius, nors pagal reglamentą asmeniškai buvo atsakingi už duomenų tikrumą.

Visą tekstą skaitykite čia: Kauno rajonas. Klastojimo rekordai ir 30 000 eurų pieštukams

„Kaip socdemas Vytenis Vitkauskas sugebėjo išleisti 29 961 eurą kanceliarinėms (neskaičiuojant telefono ir interneto), o gal jis tiesiog klastojo dokumentus?

Kaip socdemas Jonas Mykolaitis tušinukams ir markeriams išleido daugiau kaip 25 000 eurų, ar jis irgi klastojo dokumentus.

Kodėl visos socdemų Jono Gursko ir Evelinos Valskytės ataskaitos yra vienodos, o socdemas Saulius Davainis bando įrodyti, kad per mėnesį išvažinėdavo po 8000 kilometrų. Negi ataskaitas klastojo Kauno rajono ugniagesių vado pavaduotojas ir šaulys socdemas Algirdas Žandaras, kuris yra dabartinio Kontrolės komiteto pirmininko pavaduotojas“, – žeria klausimus A.Tapinas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Anot jo, neatsiliko su savo ataskaitomis ir konservatoriai.

„43 271 eurą per kadenciją išsėmęs konservatorius, buvęs ministras Donatas Jankauskas pirmus pasitaikiusius skaičius į ataskaitas įrašinėjo ranka, o dabartiniam Seimo nariui Justinui Urbanavičiui irgi bus labai sunku paaiškinti, kodėl jo finansinėse ataskaitose surašyti tokie apvalūs skaičiai ir ar galima juos pagrįsti sąskaitų išrašais. Seimo narys taip tingėjo kažką keisti savo fiktyvios ataskaitos šablone, kad net ir per didįjį karantiną 2020 balandį paliko 490 eurų transportui „vykimui į renginius ir susitikimams su gyventojais“.

Nuotrauka iš vrk.lt/Justinas Urbanavičius
Nuotrauka iš vrk.lt/Justinas Urbanavičius

Ir kas pamokė, kaip „teisingai pildyti fiktyvias ataskaitas“ jauniausią tarybos narę, du aukštuosius Didžiojoje Britanijoje baigusią konservatorę Marija Vinciūnienė“, – rašo A.Tapinas.

Pasak A.Tapino, Kauno rajonas yra labai panašus į Kauną – išmokos tarybos nariams čia yra didžiausios Lietuvoje, o reglamentas iki šių metų balandžio nereikalavo tarybos nariams savo ataskaitų pagrįsti dokumentais.

Kauno rajono taryboje iš 26 narių 15 priklausė socialdemokratams ir 7 konservatoriams, o, pasak A.Tapino, galimai dokumentus klastojo irgi beveik visi.

Jo teigimu, nuo 2019 metų reglamente buvo punktas: „Tarybos narys asmeniškai atsako už deklaracijoje pateiktų duomenų teisingumą“. 2021 metais jis šiek tiek pasikeitė: „Tarybos narys asmeniškai atsako už išlaidų ataskaitoje pateiktų duomenų tikslumą ir pagrįstumą“.

„Su mumis susirašinėjusios KRS Buhalterinės apskaitos skyriaus vyr. specialistės Daivos Majauskienės klausėme, ar per praėjusius ketverius metus būta atvejų, kada savivaldybės finansininkai suabejojo politikų deklaracijų pagrįstumu. Ji mus virtualiai nukreipė į reglamento normą apie asmeninę tarybos narių atsakomybę už duomenų tikrumą“, – rašo jis.

Štai taip atrodo išmokų lyderiai per kadenciją

Trys lyderiai sugebėjo išsemti per kadenciją daugiau kaip 40 tūkstančių eurų.

  1. Vytenis Vitkauskas (LSDP) – 48 311 eurų

  2. Donatas Jankauskas (TSLKD) – 43 271 euras

  3. Jonas Mykolaitis (LSDP) – 40 875 eurai

Socialdemokratai

A.Tapinas pradeda nuo valdančiųjų – socialdemokratų. Anot jo, būtent jų skyriaus nariai demonstruoja naujus piktnaudžiavimo ir viešųjų pinigų švaistymo rekordus.

Vytenis Vitkauskas savo ataskaitose nurodo, jog per kadenciją išleido 29 961 eurą kanceliarinėms išlaidoms. Mėnesinės jo išlaidos nuolat kilo ir 2022 pabaigoje pasiekė rekordą – 826 eurus kanceliarinėms per mėnesį.

Nuotr. iš vrk.lt/Vytenis Vitkauskas
Nuotr. iš vrk.lt/Vytenis Vitkauskas

„Dar 348 eurus per mėnesį tarybos narys įrašė kurui. Atkreipkime dėmesį, kad į kanceliarinių išlaidų grafą neįtraukti nei paštas, nei telefonas, nei internetas. Vadinasi, turime tikėti, kad socialdemokratas pieštukams ir trintukams išleido beveik 30 000 eurų.

Arba tiesiog pasiėmė pinigus, o finansinės atskaitomybės dokumentus klastojo įrašydamas bet ką“, – rašo A.Tapinas.

Anot jo, skaičiai įrašomi tiesiog – kad susieitų galutinė suma, kuri 2021 metais buvo 1134 eurai. Tą matome ir birželio bei liepos ataskaitose, kad Vitkauskas tiesiog švelniai pakeičia kelis eurus, kad neatrodytų visiškas copy paste.

Kauno rajono sporto mokyklos treneris socialdemokratas Jonas Mykolaitis per kadenciją tušinukams, aplankams ir markeriams esą paliko 25 152 eurus.

LSDP nuotr./Jonas Mykolaitis
LSDP nuotr./Jonas Mykolaitis

„Ataskaitas jis galimai klastojo taip tingiai, kad kai kada kelis mėnesius iš eilės tiesiog įrašydavo tas pačias sumas“, – teigia A.Tapinas.

„Jei birželis ir liepa pas Mykolaitį jo feikinėse ataskaitose vienodas, tai rugsėjį jau yra pasikeitimai. Įsisavinta suma ta pati – 1324 eurai, bet 20 eurų sumažintos kanceliarinės ir 20 eurų padidintos transporto išlaidos. Panašu, kad Mykolaitis suprato, jog klastoja dokumentus ir mėgino taip kažkaip parašyti kitaip“, – teigia A.Tapinas.

Buvusi Seimo narė, Kauno rajono socdemų pirmininko pavaduotoja ir buvusio FNTT vadovo Romualdo Boreikos žmona Violeta Boreikienė ataskaitose rašo skaičius, kad susidarytų reikalinga suma – kai kuriais mėnesiais tai 1010 eurų, kitais mėnesiais keliasdešimt eurų mažiau ar daugiau.

„Čia jau mėginama šiek tiek pakombinuoti – netgi sukeičiami skaičiai vietomis, kad vieną mėnesį daugiausiai būtų skirta kanceliarinėms, o kitą transportui. Nors visi suprantam, kad jokių pirkimų ir kuro pylimų po šitais skaičiais greičiausiai nėra“, – rašo jis.

LSDP nuotr./Violeta Boreikienė
LSDP nuotr./Violeta Boreikienė

Rytas Staselis kreipėsi į visus tris socialdemokratų viešųjų pinigų taškymo lyderius su klausimais elektroniniu paštu, bet nei vieno atsakymo negavo.

Anot A.Tapino, primityviausiai ataskaitas klastojo socialdemokratas Jonas Gurskas.

Nuotr. iš vrk.lt/Jonas Gurskas
Nuotr. iš vrk.lt/Jonas Gurskas

Buvęs Kauno rajono vicemeras, dabar statybų direktorius ir tarybos Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas ataskaitas pildė tik pakeisdamas datą ir palikdamas tas pačias eilutes.

Netikras ataskaitas J.Gurskas taip pildė nuo pat kadencijos pradžios, tik sumos ten buvo šiek tiek mažesnės. Į „Skaidrinam“ klausimus J.Gurskas irgi jokių atsakymų nepateikė.

Labai panašios yra ir kitos socialdemokratės Evelinos Valskytės ataskaitos.

Kauno rajono mokyklos – darželio „Gilė“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui tiesiog perkelia skaičius iš ataskaitos į ataskaitą.

Nuotr. iš vrk.lt/Evelina Valskytė
Nuotr. iš vrk.lt/Evelina Valskytė

2022 m. rugpjūtį E.Valskytė atlieka manevrą – kanceliarinės 50 eurų mažesnės, o kuro išlaidos didesnės. Užtat telefono išlaidos tos pačios – 145 eurai per mėnesį.

Socialdemokratas Saulius Davainis ataskaitas pildė ranka, įrašydamas vis didėjančias išlaidas transportui.

Nuotr. iš vrk.lt/Saulius Davainis
Nuotr. iš vrk.lt/Saulius Davainis

„Net ir tekstai tie patys – išlaidos dėl dalyvavimo posėdžiuose ir renginiuose, ir jos 2022 metais visada sukasi aplink 1000 eurų per mėnesį. Arba apie 7800 kilometrų per mėnesį“, – rašo A.Tapinas.

Griežčiausias karantinas 2020 pabaigoje – 2021 pradžioje, kai tarybos posėdžiai vyko nuotoliniu būdu, netrukdo S.Davainiui vis tiek įrašyti transporto išlaidas „dėl dalyvavimo posėdžiuose ir renginiuose“.

Ranka ataskaitas rašė ir vėliau tarybon atėjęs socialdemokratas Algirdas Žandaras, Kauno rajono Priešgaisrinės saugos tarnybos vado pavaduotojas, Šaulių sąjungos narys.

Nuotr. iš vrk.lt/Algirdas Žandaras
Nuotr. iš vrk.lt/Algirdas Žandaras

Štai taip atrodo A.Žandaro ataskaitos:

„Ar tai nors kažkiek panašu į finansinės atskaitomybės dokumentą? Ar į popierių, kuriame ranka surašyti suklastoti duomenys taip, kad maksimali paklaida būtų vienas euras.

O gal būdamas asmeniškai atsakingas už duomenų teisingumą Žandaras pagrįs, kaip jis kiekvieną mėnesį išvažinėdavo daugiau kaip po 1000 eurų su kelių eurų paklaida?“, – kelia klausimus A.Tapinas.

Jis teigia, kad lygiai taip pat pirmus pasitaikiusius skaičius į savo ataskaitas greičiausiai įrašinėjo ir kiti socdemai – Laima Kalėdaitė, Rasa Kazakevičienė, Irena Marcinkevičienė, Algirdas Navickas, Paulius Visockas.

Vieno įtakingiausių Kauno rajono socialdemokratų, vicemero Pauliaus
Visocko
išlaidos esą transportui stabiliai augo per visus 2022 metus – nuo 519 eurų sausį iki 641 euro lapkritį. Visockas bene vienintelis skrupulingai į ataskaitas surašė ir centus. „Tai suteikia vilties, gal jis bus tas unikumas, kuris galės asmeniškai pagrįsti savo transporto išlaidas“, – svarsto A.Tapinas.

Tačiau jis ir per karantiną, 2020 m. lapkritį, į tą patį ataskaitos šabloną įrašyti 357 eurų transporto išlaidoms dalyvavimui renginiuose ir bendravimui su rinkėjais.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir vicemeras Antanas Nesteckis, kaip A.Tapinas supranta, naudojasi tarnybiniu transportu, tačiau išrašo ir susitikimus, į kuriuos vyko kompensuodamiesi kuro išlaidas.

Edmundo Mališausko nuotr./Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, vicemerai Paulius Visockas, Raminta Popovienė ir Antanas Nesteckis
Edmundo Mališausko nuotr./Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, vicemerai Paulius Visockas, Raminta Popovienė ir Antanas Nesteckis

A.Tapino teigimu, kaip ir kiti tarybos nariai vicemeras A.Nesteckis tiesiog kaitalioja skaičius po keliasdešimt eurų, kad ataskaitos neatrodytų tokios suklastotos.

Abu rajono vadovai yra pamėgę kanceliarines išlaidas. Iki partijos bičiulių rekordų toli, tačiau tik įrašinėdami pirmus pasitaikiusius skaičius į savo ataskaitas jie esą pagrindė nemažas sumas.

V.Makūnas bando įtikinti, kad kanceliarinėms per kadenciją jam prireikė 8 971 euro, A.Nesteckis savo ataskaitose įrašė 4228 eurus.

Konservatoriai

Konservatorių apžvalgą A.Tapinas pradeda nuo dabartinio Seimo nario Justino Urbanavičiaus, kuris iki 2020 Seimo rinkimų irgi buvo Kauno rajono tarybos narys ir per pusantrų metų įsisavino 17 259 eurus. Kaip atrodo jo ataskaitos? Gal pildytos sąžiningai ir Seimo narys gali asmeniškai atsakyti už savo skaičius?

Nuotr. iš Justino Urbanavičiaus „Facebook“ profilio/Justinas Urbanavičius
Nuotr. iš Justino Urbanavičiaus „Facebook“ profilio/Justinas Urbanavičius

„Vargu. Nes apvalūs skaičiai vėl surašyti iš lubų. Transportui jis išleidžia 490-500 eurų per mėnesį, telefonui ir internetui apvalų 100, kanceliarinėms 150-160, o dar naujai eilutei: aktualios informacijos analizei, suprask, prenumeratai – 210, 220 ir 230 eurų per mėnesį“, – rašo A.Tapinas.

Beveik identiškas vaizdas ir karantininį 2020 balandį. Pasak A.Tapino, J.Urbanavičius transportui, tai yra per didįjį karantiną susitikimams su gyventojais ir vykimui į renginius išleido 490 eurų, telefonui/internetui tas pats 100, aktualios informacijos analizei – 200. Anot jo, J.Urbanavičius net nepagalvoja per karantiną išbraukti tos kopijuojamos pastraipos apie susitikimus su gyventojais ir renginius.

Faktiškai tiek pat išlaidų transportui J.Urbanavičiui reikėjo ir 2019 metais – tiesiog įrašomi tokie patys arba keliasdešimčia eurų besiskiriantys skaičiai.

A.Tapinas daro išvadą: „labai tikėtina, kad dabartinis Seimo narys nesąžiningai pildė finansines ataskaitas ir klastojo dokumentus siekdamas įsisavinti Kauno rajono biudžeto pinigus“.

Anot jo, dar įžūliau elgiasi kitas konservatorius – buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras, ilgametis Seimo narys, nuo 2019 patekęs į Kauno rajono tarybą – Donatas Jankauskas, kuris užima antrąją vietą Kauno rajone pagal gautų eurų skaičių – 43 271 euras per kadenciją.

Jis esą tiesiog ranka įrašo į savo ataskaitas skaičius ir retkarčiais juos pakaitalioja, kad susieitų galutinė suma.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Donatas Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Donatas Jankauskas

„Ir taip paprastai kas mėnesį į tarybos nario sąskaitą įkrenta daugiau kaip po 1100 eurų. Jeigu tikėtume, kad šitos išlaidos realios, tada reikėtų patikėti, kad buvęs ministras ir Seimo narys per 2022 metus pieštukams ir drožtukams (nes kaip matome pašto, telefono ir interneto čia nėra) išleido daugiau kaip 6000 eurų.

Jeigu tikėtume, kad šitos išlaidos realios, tada reikėtų patikėti, kad buvęs ministras ir Seimo narys per 2022 metus pieštukams ir drožtukams (nes kaip matome pašto, telefono ir interneto čia nėra) išleido daugiau kaip 6000 eurų.

Tai net nežinau, kas gėdingiau – taip išleisti 6000 viešųjų eurų ar prisipažinimas, kad klastojau ataskaitas, nes visus pinigus norėjau pasilikti sau“, – rašo A.Tapinas.

Anot jo, du Kauno rajono konservatoriai bent jau savo ataskaitose teigia, jog labai intensyviai investavo išmokas į popierių ir atvirukus.

Regina Lukoševičienė dirba Seimo nario J.Urbanavičiaus patarėja.

Nuotr. iš vrk.lt/Regina Lukoševičienė
Nuotr. iš vrk.lt/Regina Lukoševičienė

„Ponios Lukoševičienės ataskaitose irgi surašyti pirmi pasitaikę skaičiai, bet dar lyg ir mėginama kažkiek juos pakeisti, kad neatrodytų „kaip pas Gurską“. Nes akivaizdu, kad ataskaitos „a la Gurskas“, kai visą kadenciją yra tas pats skaičius, taps nauju skaidrumo standartu“, – rašo A.Tapinas.

„Tūkstančiai eurų krenta į Lukoševičienės sąskaitą, o ji jau juos švelniai paskirsto surašydama skaičius taip, kad galutinė suma atitiktų pavedimą.

Arba mes turime patikėti, kad ji per metus popieriui ir rašymo priemonėms išleisdavo apie 1200 eurų. 500 lapų pakas kainuoja apie 5 eurus, tai galimai per metus Lukoševičienė įsigydavo 120 000 lapų popieriaus“, – rašo A.Tapinas.

Jo teigimu, panaši ir kito konservatoriaus Gvido Rutkausko situacija: „Galimai klastodamas ataskaitas mokslų daktaras, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas koncentravosi į tušinukus ir atvirukus, o ataskaitose skaičiai susieina idealiai apvaliai“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gvidas Rutkauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gvidas Rutkauskas

Nuo politikos veteranų neatsiliko ir jauniausia tarybos narė konservatorė Marija Vinciūnienė, irgi J.Urbanavičiaus patarėja.

Nuotr. iš vrk.lt/Marija Vinciūnienė
Nuotr. iš vrk.lt/Marija Vinciūnienė

„Du aukštuosius Didžiojoje Britanijoje baigusi politikė greitai perprato fiktyvių ataskaitų pildymo ypatumus – tiesiog rašyti apvalius skaičius“, – teigia A.Tapinas.

Kitokie pavyzdžiai

A.Tapinas pastebi, kad ne visi Kauno rajono tarybos nariai mėgino maksimaliai pasigriebti pinigus.

Anot jo, vargu, ar prokurorai turės priekaištų liberalo Gintauto Krilavičiaus ataskaitai – jis paprastai panaudodavo ne daugiau kaip 50 proc. skirto maksimumo ir skaičiai atrodo netgi pagrindžiami dokumentais.

Socialdemokratė Laimutė Rutkauskienė per visą kadenciją ji išnaudojo 8110 eurų arba 5 kartus mažiau už lyderius kolegas, o taip atrodo jos ataskaitos:

Kauno rajono žmonių pinigų iki dugno nesėmė ir kita socialdemokratė Eglė Rutkauskienė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Jūratė Truncienė.

„Tačiau absoliuti dauguma LSDP ir TSLKD politikų Kauno rajono taryboje pinigus savinosi iki maksimumo, rašė greičiausiai iš piršto laužtas ataskaitas ir bus labai įdomu pamatyti, kaip principingai į tokį elgesį sureaguos partijų vadovai ir kiek pinigų grįš Kauno rajono žmonių labui“, – konstatuoja A.Tapinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius