-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 07

Kauno taryba patvirtino 2023 metų biudžetą, prieš tai opozicija pažėrė kritikos ir savų pasiūlymų

Kauno taryba antradienį patvirtino šių metų miesto biudžetą. Jo pajamos šiemet, planuojama, augs 16,4 proc. iki 499,3 mln. eurų, o asignavimai – 18,7 proc. – iki 571,7 mln. eurų.
Kauno miesto savivaldybės tarybos 2022 m. rugsėjo 13 d. posėdis
Kauno miesto savivaldybės tarybos 2022 m. rugsėjo 13 d. posėdis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kaip pranešime spaudai teigia Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto savivaldybės taryboje nariai, tai rekordiškai didelis biudžetas, sąlygotas praeito laikotarpio Lietuvos ekonominio augimo.

Už biudžeto projektą balsavo 31, prieš – 9 tarybos nariai, susilaikiusiųjų nebuvo.

Nepaisant to, kad numatomi asignavimai viršija pajamas, savivaldybė skelbia, jog biudžetas, kaip ir pernai, bus subalansuotas – panaudojus 64,5 mln. eurų praėjusių metų biudžeto likutį bei 7,9 mln. eurų numatomas pasiskolinti lėšas jo pajamos sieks 571,7 mln. eurų – tiek pat, kiek ir išlaidos.

Daugiau nei pusę biudžeto pajamų šiemet turėtų sudaryti savivaldybės indėlis – apie 398 mln. eurų, iš valstybės biudžeto miestui numatyta skirti 165,1 mln. eurų.

Didžiąją dalį išlaidų – 45,7 proc. (261,2 mln. eurų) numatoma skirti švietimui, 22,1 proc. (126,1 mln. eurų) – miesto infrastruktūrai ir tvarkymui, 11,6 proc. (66,1 mln. eurų) – socialinei ir sveikatos apsaugai, 7,7 proc. (44,4 mln. eurų) – bendroms valstybės paslaugoms.

13 proc. (73,9 mln. eurų) asignavimų planuojama paskirstyti sportui, kultūrai ir aplinkos apsaugai.

Šiemet planuojama didint atlyginimus biudžetinių įstaigų darbuotojams, įgyvendinti visos dienos mokyklos modelį pradinukams.

Planuojami darbai

Savivaldybė žada, kad šiemet ruošiamasi atidaryti lopšelį-darželį Vilijampolėje, bus pradėta naujo vaikų darželio statyba Romainiuose, o šalia bus projektuojamas ir pradinės mokyklos pastatas. Be to, rengiamasi statyti naują Maironio universitetinės gimnazijos sporto kompleksą.

2023-iaisiais turėtų būti baigta buvusio Aviacijos gamyklos sraigtasparnių angaro rekonstrukcija, pritaikant patalpas biurams, laboratorijoms bei tyrimų centrams, netrukus pradės veikti Aleksoto inovacijų pramonės parkas Europos prospekte, bus tęsiami darbai Pietrytinio aplinkkelio, Mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“, Dainų slėnio, Lengvosios atletikos maniežo ir daugiaaukštės automobilių saugyklos statybvietėse.

Be to, iki 2025 metų numatyta investuoti iki 10 mln. eurų į Neptūno įlankos uostą Kauno marių pakrantėje, per trejus metus pradėti M.K.Čiurlionio koncertų centro Žemojoje Fredoje, naujo futbolo ir regbio maniežo bei ekstremalaus sporto centro Aleksote, baseinų Šilainiuose bei Panemunėje statybas. Taip pat turėtų iškilti trys nauji tiltai per Nemuną ir Nerį.

Pokyčių sulauks Radvilėnų plento atkarpa nuo A.Baranausko iki Tunelio gatvės, Romainių, Marių, S.Dariaus ir S. Girėno, H. ir O. Minkovskių gatvės bei Vandžiogalos plentas.

Taip pat numatyta kapitališkai remontuoti Savanorių prospekto atkarpą nuo Pramonės iki Taikos prospekto ir užbaigti darbus P.Lukšio bei S.Žukausko gatvėse. Rengiamasi toliau tvarkyti žaliąsias miesto erdves – beveik 4 hektarus parkų ir skverų.

Trūksta išskirtų prioritetų

Nors biudžetas patvirtintas, jam nepritarė pastabų turėjusi opozicija.

Štai Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto savivaldybės taryboje nariai atkreipia dėmesį į tai, kad formuojant šių metų biudžetą buvo ypatingai svarbu išskirti biudžeto prioritetus, atsižvelgiant į ekonominius šalies pokyčius, energetikos kainas, gyventojų finansinį potencialą ir garantuoti gyventojams viešųjų paslaugų prieinamumą ir kokybę, ypatingai tokiose srityse kaip švietimas, sveikata, socialinės paslaugos, sveikatinimas ir pan.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edita Gudišauskienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edita Gudišauskienė

Šiuos siūlymus frakcija, kaip rašoma išplatintame pranešime spaudai, teikė praėjusių metų rugsėjį.

„Iš biudžeto projekto pristatymo frakcijoje taip ir liko neaišku, o kokie gi 2023 m. savivaldybės biudžeto prioritetai. Kaip tų prioritetų įvardinimui įtakos darė Kauno miesto gyventojai, bendruomenės, nevyriausybinės, verslo, švietimo, kultūros, sporto ir kitos asocijuotos organizacijos, už kokį biudžeto projektą pasisakė savivaldybėje veikiančios patariamosios tarybos. Panašu, kad dalyvaujamojo biudžeto formavimo principų net nėra.

Ir vėl susidaro įspūdis, kad dabartinė valdžia geriau žino, ko reikia miestiečiams. Iš miestiečių reikia tik mokesčių surinkimo, o kur juos išleisti – yra kam nuspręsti“, – pabrėžė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai pabandė giliau paanalizuoti programas. Iš pirmo žvilgsnio, anot jų, galima sakyti, kad biudžetas gerai subalansuotas, orientuotas į visuomenės ugdymą, jos poreikius, tačiau tarybos nariams ir visuomenei susipažinimui pateiktos pajamų ir išlaidų lentelės tikrai, anot opozicijos atstovų, nesudaro galimybių iš esmės įvertinti planuojamo biudžeto.

Informacija, kaip teigiama pranešime spaudai, pateikta absoliučiais skaičiais, nėra procentinių išraiškų, informacija nesugrupuota.

„Vargu, ar tarybos nariai ir miestiečiai, pasižiūrėję į tas gigantiškas lenteles, galėjo susivokti, konkrečiam kam, koks ir iš kokių šaltinių skiriamas finansavimas. Tikrai nesuprantamas toks informacijos pateikimo tikslas“, – kritikavo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai Kauno taryboje.

Opozicija kelia daug klausimų

Ekonominio skatinimo programoje, kaip atkreipė dėmesį E.Gudišauskienė, pagrindinis dėmesys sutelktas į kultūros sritį, tarptautinės rinkodaros skatinimą ir beveik 9,1 mln. eurų – statyboms: buvusios aviacijos gamyklos angaro konversija beveik 8,9 mln. eurų ir Stoties turgaus teritorijos vystymas 0,2 mln. eurų, t. y. beveik 27,7 proc. visų ekonominiam skatinimui skirtų lėšų.

„O kur savivaldybės inicijuojami bendri verslumo ugdymo, skatinimo projektai kartu su verslo įmonėmis, universitetais. Kur projektai demografiniams rodikliams gerinti. Ar tikrai pristačius „angarų“ garantuosime ekonomikos augimą, jei nebus kam dirbti, jei neskatinsime tiesiogiai inovacijų“, – teiravosi E.Gudišauskienė.

Biudžeto projekte Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto savivaldybės taryboje nariai pasigendama pačios savivaldybės inicijuotų, inovatyvių projektų, skirtų aktualiausioms, aštriausioms švietimo, sveikatinimo, socialinės srities problemoms spręsti. Kaune veikia, anot jų, daug nevyriausybinių organizacijų, kurios yra pajėgios įsilieti į tokių projektų įgyvendinimą, bet kuomet dabartinė valdžia, švelniai tariant, minimaliai bendrauja su bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, tai iš kur jai žinoti?

„Mūsų frakcijai kelia nerimą vaikų maitinimo organizavimas Kauno mieste priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose. 2023 m. planuojama lėšas, skirtas vaikų maitinimui padidinti tik 10 proc., didžiąją dalį skiriant darbo užmokesčio augimui. O kaip su maitinimo kokybe? Ar tikrai toks minimalus padidėjimas garantuos vaikams ekologišką, kokybišką maitinimą?

Nors 2023 m. numatyta vaikų vasaros stovykloms planuojama skirti 100 tūkst. eurų daugiau, tačiau įvertinus infliaciją, energetinių išteklių, maisto kainas – ar tai ta suma, kurią savivaldybė teišgali skirti vaikų poilsiui vasarai? Prieš kelerius metus siūlytas, tačiau miesto valdančiųjų neįgyvendintas, visos dienos mokyklos modelis pradinėse mokyklose nepakankamas. Siūlome didinti finansavimą ir visos dienos mokyklos modelį įgyvendinti ir progimnazijose“, – pažymėjo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narys Vygantas Gudėnas.

Tačiau visai kitokie reikalai antroje programoje, pasak opozicijos, klostosi su statybomis. Savivaldybė dosniai atseikėjo 4 mln. eurų ligoninės Josvainių g. 2 statybai. Ligoninei, kurios nei savininke, nei dalininke nėra savivaldybė.

„Kyla klausimas, kodėl dabartiniai valdžiai taip rūpi šios ligoninės statyba? Ar tik tai nėra susiję su patalpomis Kauno centre (buvusi Raudonojo kryžiaus ligoninė), kuriose šiuo metu veikia minėtos ligoninės padalinys ir ar buvo tartasi su miestiečiais?“, – keliamas klausimas pranešime spaudai.

Sulygino su statybos bendrovės veikla

Nepaaiškinamas savivaldybės socialinio būsto fondo sumažėjimas net 92,5 procentų. 2022 m. socialinio būsto fondui buvo skirta 666, 3 tūkst. eurų, o 2023 m. numatyta tik 50 tūkst. eurų.

„Įdomiai į Sumanios ir pilietinės visuomenės ugdymo programą įsikomponuoja įvairūs statybos darbai nuo pastatų rekonstrukcijų iki naujų statybų: baseinų infrastruktūros gerinimas – 3 mln. eurų, buriavimo sporto bazės įrengimas – 1,4 mln. eurų, lengvosios atletikos maniežo projektavimas ir statyba – beveik 13 mln. eurų. Galime teigti, kad toks nepagrįstas išlaidų grupavimas į atskiras programas labai apsunkina objektyviai vertinti numatytas biudžeto išlaidas.

Susidaro įspūdis, kad dėka statybos darbų, dirbtinai didinama ekonominio skatinimo ir sumanios visuomenės vystymo programų finansavimas, o trečioji programa, kuri tiesiogiai sietina su darniu teritorijų ir infrastruktūros vystymu, – mažinama, siekiant dabartinei valdžiai išvengti kritikos, kad vykdoma dabartinė veikla labiau panaši į verslo statybos bendrovės veiklą nei vietos savivaldai keliamus lūkesčius“, – pažymėjo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnės pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje

Įvaizdį gerins asfaltu ir betonu?

Galiausiai opozicija aptaria trečiąją programą, pagal pavadinimą skirtą teritorijų ir infrastruktūros plėtrai, kuriai skirta apie 172 mln. eurų.

Į šia programą, kaip teigiama pranešime spaudai, „sumestos“ išlaidos, kurios vargu ar siejasi su teritorijų ir infrastruktūros vystymu.

Šioje programoje beveik 19,5 mln. eurų numatyta Kauno miesto savivaldybės institucijų žmogiškųjų išteklių valdymui ir kompetencijų didinimui, 10,6 mln. eurų savivaldybės skoliniams įsipareigojimams vykdyti, 3,1 mln. eurų savivaldybės apskaitai, šeimos gerovės stiprinimui, seniūnijų stiprinimui numatyta tik 15 tūkst.eEurų, automobilių parkavimo organizavimui – 2,2 mln. eurų, Laisvės alėjos ir miesto sodo skvero rekonstrukcijai – apie 1 mln. eurų, Kėdainių tilto statybai – 4,57 mln. eurų ir kitiems remonto, rekonstrukcijų, statybų, miesto tvarkymo ir priežiūros darbams.

„Apibendrinant, galima teigti, kad pasitvirtina posakis – velnias tūno detalėse. Peršasi išvada, kad 2023 m. biudžetas, kaip ir ankstesni dabartinės valdžios biudžetai, orientuoti į asfaltą ir betoną, naujas, nepagrįstas kaštų naudos analize statybas, nesiekiant bendradarbiavimo su bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, neįtraukiant verslo struktūrų į infrastruktūros projektus. O viešosioms paslaugoms, dabartiniam miestiečių gyvenimui, jo kokybei valdžios dėmesys minimalus“, – reziumavo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai Kauno taryboje.

Opozicijos pasiūlymai

Atsižvelgiant į tai, Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto savivaldybės taryboje pateikė siūlymus didinti finansavimą vaikų vasaros stovykloms (siūlė vasaros poilsio stovyklas organizuoti ir Ukrainos vaikams).

Siūlyta finansavimą didinti sveikos gyvensenos skatinimui, vaikų maitinimo organizavimui priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo didinimui, socialinių paslaugų teikimui vaikams (vaikams su negalia), likusiems be tėvų globos, socialinės priežiūros teikimui šeimoms, patiriančioms socialinę riziką, kompensacijoms nepasiturintiems gyventojams už šiluminę energiją, patiektą gyvenamoms patalpoms šildyti, mokėti, Savivaldybės socialinio būsto fondo plėtrai, mažinant socialinę atskirtį eilėje laukiančiųjų socialinio būsto, neįgaliųjų būsto pritaikymo ir socialinės reabilitacijos programų įgyvendinimui bei neįgaliųjų asmeninės pagalbos paslaugų teikimui, seniūnijų stiprinimui, skatinant gyventojų bendruomeniškumą, nevyriausybinių organizacijų ir miesto bendruomenės įgalinimo iniciatyvų skatinimui, atsinaujinančių energijos išteklių diegimo skatinimui visuomeninės ir gyvenamosios paskirties pastatuose.

Jau antrus metus iš eilės frakcija siūlo parengti ir patvirtinti trejų metų trukmės būklės analize ir aiškiais kriterijais bei finansais paremtą ikimokyklinių ugdymo įstaigų virtuvės įrangos ir patalpų atnaujinimo ir kiemų teritorijų sutvarkymo programą, atnaujinti bendrojo ugdymo įstaigų laiptines, siekiant užtikrinti vaikų sveiką maitinimą ir saugumą.

Šioms priemonėms šių metų biudžete siūlyta numatyti 2 mln. eurų finansavimą. Siūlyta įtraukti naujas neįgaliųjų ir senjorų plaukimo ir viso gyvenimo mokymosi programas, parengti požeminių ir antžeminių automobilių parkavimo aikštelių įrengimo mieste specialųjį planą.

Siūlymams Kauno miesto taryboje nebuvo pritarta.

Siūlė pagalvoti apie įvažas ir kiemus

Pasiūlymų Kauno strateginiam planui pateikė ir opozicijoje esantys konservatoriai.

Kaip rašoma išplatintame pranešime spaudai, Kauno miesto savivaldybei svarstant miesto strateginį veiklos planą 2023–2025 m., opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Kauno miesto savivaldybės taryboje siūlė reikšmingai didinti finansavimą įvažų ir kiemų tvarkymui mieste – dar šiemet tam papildomai skirti 3 mln. eurų.

Kaune, anot frakcijos, taip pat turėtų atsirasti mobilios odontologinės paslaugos neįgaliesiems, kuriems pasiekti gydymo įstaigą dėl savo sveikatos būklės yra sudėtinga.

TS-LKD frakcijos atstovai Kauno savivaldybės strateginiame veiklos plane šiemet siūlė numatyti ir papildomus 950 tūkst. eurų mokytojų, trenerių bei kultūros darbuotojų darbo užmokesčio didinimui. Taip pat 2023-2025 m. laikotarpiu siūlyta skirti 4,3 mln. eurų Savanorių pr. ir Pramonės pr. bei Pramonės pr. ir Taikos pr. skirtingo lygio sankryžų studijai, projektavimui ir statybos darbams.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarybos 2022 m. rugsėjo 13 d. posėdis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarybos 2022 m. rugsėjo 13 d. posėdis

Skaičiuojama, kad TS-LKD frakcijos siūlymų įgyvendinimui šiemet reikėtų papildomų 4,57 mln. eurų, kuriuos numatyta perskirstyti nevykdant numatomų Kėdainių tilto statybos darbų, atsižvelgiat į tai, kad dėl šio tilto reikalingumo, pasak opozicijos atstovų, nėra vieningos Kauno architektų bendruomenės ir kitų specialistų nuomonės.

TS-LKD frakcija taip siūlo mažinti savivaldybės skiriamas išlaidas miesto reklamai ir teisinėms konsultacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius