Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 15

Kauno valdininkams diriguosiantis bankininkas Gintaras Petrauskas ketina retinti biurokratų kariauną

Kaune rinkimus laimėjęs rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“ pakvietė vadovauti Kauno savivaldybės administracijai daug metų banke dirbusį 47 metų Gintarą Petrauską. Jis teigia neversiąs visko aukštyn kojomis savivaldybėje, bet žada peržiūrėti, ar ne per didelė tarnautojų armija valdo miestą, o savivaldybės įmonės privalės ne vaikytis pelno, bet mažinti paslaugų kainas.
Gintaras Petrauskas
Gintaras Petrauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

G.Petrauskas gyvena Kėdainiuose, bet Kaunas yra jo gimtasis miestas, jame jis daug metų dirbo, čia baigė Kauno technologijos universitetą.

Seneliai, tėvai taip pat yra kauniečiai, o močiutė – viena vyriausių miesto gyventojų, sulaukusi 101-erių.

Būsimasis savivaldybės administracijos direktorius 5 metus vadovavo DNB banko Kauno regiono verslo bankininkystei. Prieš tai 10 metų irgi dirbo bankuose. 1998 m. įkūrė draudimo tarpininkavimo įmonę, kuri veikia iki šiol.

Žmona Edita yra architektė, turi savo įmonę Kėdainiuose. 24 metų sūnus Paulius dirba vadybininku, 14 metų dukra Milda – moksleivė.

– Kodėl susiviliojote Kauno savivaldybės vadovo postu, juk atlygis greičiausiai nėra didesnis nei banke? – paklausėme būsimo Kauno savivaldybės direktoriaus. 

Atlyginimas banke buvo didesnis, bet ne viską lemia alga.

– Atlyginimas banke buvo didesnis, bet ne viską lemia alga. Kai žmogus gyvena iš 1000 eurų atlygio, suprantama, kad jam darbo užmokestis tampa pagrindiniu motyvu renkantis darbovietę, o kai užirbama daugiau, atsiranda kitų poreikių.

Man svarbūs nauji iššūkiai, ketinu pritaikyti sukauptą patirtį naujoje srityje. Mano amžius toks, kad ką nors keisti, išbandyti naujas pareigas dar ne vėlu. Stabilumo reikės, kai sulauksiu 65 metų. Dėl to sulaukęs šio pasiūlymo ilgai nesvarsčiau ir sutikau.

– Ar esate „Vieningo Kauno“ narys?

– Ne, niekada nepriklausiau jokiai partijai. Jei mane būtų kvietę ne visuomenininkai, o politikai, greičiausiai nesutikčiau. Taip pat nesu nei Visvaldo Matijošaičio, nei Povilo Mačiulio bičiulis. Niekas nekėlė sąlygos tapti „Vieningo Kauno“ nariu ir ateityje.

– Banke turbūt vadovavote mažesniam būriui žmonių, o savivaldybėje laukia gausi tarnautojų armija. Nebaugu?

– Vadovavau 35 specialistams, o savivaldybėje jų bus apie 750. Bet turėsiu 3 pavaduotojus, skyrių vadovus.

– Kokius didžiausius trūkumus matote Kauno savivaldybėje?

– Bankas, iš kurio ateinu, daug dirba su Kauno savivaldybe ir jos įmonėmis. Man atrodo, kad daugelio savivaldybių pagrindinis trūkumas yra nesugebėjimas pabaigti pradėtus darbus, projektus. Reikia iškart susitarti dėl kriterijų, pagal kuriuos galėtume spręsti, ar darbo rezultatai sėkmingi. Dažnai keliami labai abstraktūs tikslai, kuriuos po to gali vertinti kaip nori.

Man atrodo, kad daugelio savivaldybių pagrindinis trūkumas yra nesugebėjimas pabaigti pradėtus darbus, projektus.

– O kokių darbų miestui reikia pirmiausia?

– Nemanau, kad tai, ką darė ankstesnė valdžia, viskas yra blogai. Pradėta daug gerų darbų, kuriuos reikia tęsti. Vienas pagrindinių – Laisvės alėjos rekonstrukcija, kuri jau tuoj prasidės. Tai unikali pėsčiųjų gatvė Europoje.

– Ar įmanoma Kaunui atsikratyti duobėto miesto įvaizdžio?

– Daug darbų jau nuveikta ir miestas nėra toks duobėtas kaip mes apie jį kalbame. Nereikėtų savęs menkinti, visur yra panašių bėdų.

– Meras V.Matijošaitis sakė, kad būtina peržiūrėti savivaldybių įmonių veiklą, mažinti miestiečių joms mokamus mokesčius. Ar tai realu?

– Manau, pirmiausiai turėsime įvardyti tikslus: ar įmonių tikslas generuoti pelną, ar mažinti mokesčius miesto gyventojams. Šiuo metu, pavyzdžiui, „Kauno švara“ uždirba daug pelno. Galbūt geriau vietoje didesnių pajamų sumažinti mokesčius žmonėms.

Pirmiausiai turėsime įvardyti tikslus: ar įmonių tikslas generuoti pelną, ar mažinti mokesčius miesto gyventojams. 

Reikės peržiūrėti ir etatus tiek įmonėse, tiek ir savivaldybės administracijoje. Gali būti, kad daugelio darbuotojų visiškai nereikia. Kai kurias paslaugas galima pirkti ir iš kitų įmonių.

– Ar tai reiškia, kad prasidės masiniai atleidimai?

– Kaip sakiau, nebuvo viskas blogai iki šios kadencijos. Neimsiu visko iš eilės šluoti. Tačiau tobulinsime valdymą, bus pokyčių.

Nesakau, kad neklysime – tik nedirbantys nedaro klaidų. Tačiau tikiu, kad su dabartine valdžia miestui galime nuveikti daug gero. Kaunas turi labai daug privalumų, kuriuos reikia panaudoti. Čia sukoncentruota šalies pramonė, šalia miesto veikia Laisvoji ekonominė zona, kuri pritraukia daug investuotojų. Turime išnaudoti upių pakrantes, kurios kol kas tuščios.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintaras Petrauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintaras Petrauskas

Pirmasis naujos Kauno tarybos posėdis įvyks ketvirtadienį. Tą dieną bus skiriamas adminstracijos direktorius su pavaduotojais, renkami vicemerai, tarybos komitetų pirmininkai. 

Valdančiąją koaliciją sudarys „Vieningo Kauno“, Liberalų sąjūdžio, socialdemokratų frakcijos. 

Mero V.Matijošaičio pavaduotojais valdančiosios frakcijos deleguoja Simoną Kairį (Liberalų sąjūdis), Povilą Mačiulį („Vieningas Kaunas“) ir Vasilijų Popovą (Lietuvos socialdemokratų partija).   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius