Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05 /12:31

Kaziuko mugės organizatoriams pasipylė įtarimai – Vilniaus savivaldybė ketina su Vyteniu Urba nutraukti sutartį

Šalti orai neišvaikė šių metų Kaziuko mugės dalyvių, tačiau padidino dalies jų pasipiktinimą dėl nesąžiningų kainų už prekybos vietas. Iš Latvijos, Ukrainos atvykę žmonės sakė mokėję gerokai brangiau, nei buvo nurodyta sutartyse ar mugės interneto svetainėje. Vilniaus savivaldybė žada nutraukti sutartį su mugės organizatoriais UAB „Vikšris“. Jos vadovas Vytenis Urba sako viską daręs pagal sutartį.
Vilniaus gatves užpildė Kaziuko mugės gėrybės
Vilniaus gatves užpildė Kaziuko mugės gėrybės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kalbino mugės metu

Sekmadienio vakarą apie tai, kad Kaziuko mugės organizatoriai sulaukė įtarinėjimų dėl galimų pažeidimų renkant rinkliavas iš prekeivių ir panašių nusižengimų, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis. Jis rašė, kad, socialiniuose tinkluose išplitus žinutei, jog atvykėliai iš Latvijos už vietą mugėje turėjo susimokėti gerokai daugiau nei vietiniai prekeiviai, kreipėsi į viešosios tvarkos pareigūnus, o šie, patikrinę ir apklausę mugės prekybininkus, pateikė atsakymus.

„Sekmadienį darbo metu apklausėme apie 20 prekiautojų įvairiuose mugės gatvėse. Išvados tokios – mugės dalyviai skirtingai moka už dalyvio vietą mugėje. Kaina skiriasi nuo gatvės (centrinė Gedimino pr. dalis ir Maironio gatvėje mugės dalyvio vieta yra brangesnė nei kitose mugės gatvėse. Vokiečių ir Didžiojoje gatvėse mugės dalyvio vieta palapinei 3x2 metrų kainavo 69,66 euro. Tačiau automobilio priekabos vieta toje pat gatvėje kainavo 350 eurų išmuštame čekyje, tačiau sutartyje buvo įrašyta suma 69,66 eurų.

Prekybininkai įtaria, kad skirtumas tarp sumokėtų pinigų ir sumos, užfiksuotos čekyje, galėtų būti juodi pinigai. Taip pat paaiškėjo, kad užsienio šalių prekybininkai už prekybos vietą mokėjo tris kartus brangiau nei Lietuvos prekybininkai už tokią pat vietą. Pavyzdžiui, Vokiečių ir Didžiojoje gatvėse mugės dalyvio vieta palapinei 3x2 metrų kainavo 69,66 euro, tačiau tokia pat prekybos vieta Latvijos piliečiui kainavo 150 eurų. Kaina taip pat skiriasi nuo prekybai užimamo ploto“, – darbuotojų atsakymus surašė P.Poderskis.

Taip pat Latvijos piliečiai teigė, kad jiems buvo pasiūlytos dvi prekybos vietos – prestižinėje Maironio gatvėje už 600 eurų ir neprestižinėje Vokiečių gatvėje už 300 eurų, juos šokiravo toks kainų skirtumas.

Įtarimų – ne vienas

Pirmadienį surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje P.Poderskis kartu su Licencijavimų ir leidimų skyriaus vedėju Gintaru Karanda paskelbė informaciją apie savaitgalį Kaziuko mugėje pastebėtus galimai neskaidrius mugės organizatorių pažeidimus – dėl papildomai renkamų neteisėtų rinkliavų iš prekeivių, skirtingų įkainių, didesnio vietų skaičiaus ir vietų perpardavinėjimo, taip pat dėl tolimesnių savivaldybės veiksmų.

Nustatėme ir kitokių pažeidimų, kurie mugės metu padaryti, dėl ko kreipsimės dėl sutarties nutraukimo, – sakė P.Poderskis.

P.Poderskio teigimu, atlikta viešosios tvarkos darbuotojų apklausa parodė, kad pažeidimų būta ne vienas, kai realiai sumokėtos sumos už prekybos vietą gerokai skyrėsi nuo oficialiai nurodytų kainų. „Ir ankstesniais metais buvome gavę nusiskundimų. Bet ta informacija, kurią gavome sekmadienį, buvo labai konkreti. Patikrinome ir sužinojome, kad kainos dalyviams skiriasi, ypač tiems, kurie yra iš užsienio“, – kodėl tik šiemet nuspręsta nagrinėti skundus dėl tvarkos Kaziuko mugėje, sakė direktorius.

Savivaldybė ketina visus įtarimus dar tirti, tačiau jau dabar sako nutrauksianti sutartį su organizatoriais UAB „Vikšris“. Nauja sutartis su jais buvo pasirašyta 2016 metais trejiems metams, tad pagal ją Vytenis Urba su kolegomis Kaziuko mugę turėjo organizuoti dar ir kitąmet.

G.Karanda teigė, kad kol kas nei su V.Urba, nei su kitais UAB „Vikšris“ atstovais jiems susisiekti nepavyko.

„Nustatėme ir kitokių pažeidimų, kurie mugės metu padaryti, dėl ko kreipsimės dėl sutarties nutraukimo, nes sutarties net keli punktai buvo pažeisti. Per ateinančius du mėnesius svarstysime, kaip teisingai turėtų būti organizuojama naujos kokybės ir tiesiog geresnė Kaziuko mugė. Manome, kad vienas iš esminių punktų bus, kad rinkliavą už vietas Kaziuko mugėje rinks savivaldybė, o ne operatorius. O operatorius rūpinsis ir organizuos pačią šventę, mugę ir tokiu būdu atskyrus infrastruktūros, rinkliavos dalį nuo pačio operavimo, manome, pasieksime daugiau skaidrumo“, – kalbėjo P.Poderskis.

Savivaldybė net sukūrė specialų elektroninį paštą kaziukas@vilnius.lt, kuriuo laukiami ir dalyvių skundai dėl šių metų mugės organizavimo tvarkos, ir galimi pasiūlymai ateities mugėms.

Ir masinės gamybos gaminiai

G.Karanda antrino administracijos direktoriui, kalbėdamas apie aptiktus pažeidimus. „Visų pirma, buvo prekiaujama masinės gamybos gaminiais, kas griežtai prieštarauja esančiai sutarčiai su Kaziuko mugės organizatoriumi. Apie šiuos nustatytus faktus pranešta organizatoriui. Kitas pažeidimas, kuris yra rimtas – nustatyta daugiau prekybinių vietų, nei buvo deklaruojama. Tam tikrose atkarpose prekiavo gerokai daugiau prekeivių, nei buvo pateikta ir deklaruojama informacija. Visus atvejus aiškinsimės detaliai ir kreipsimės į patį organizatorių, kodėl buvo tokia situacija“, – kalbėjo G.Karanda.

Paprašytas patikslinti, kur tų prekeivių buvo daugiau, nei deklaruota, jis paminėjo Gedimino prospektą, kuriame prekyba vyko nuo Seimo iki katedros. Ten turėjo buvo apie 530 prekiautojų, o patikrinimo metu suskaičiuota daugiau nei 800. Iš viso mugėje prekiavo kiek daugiau nei pusantro tūkstančio prekeivių.

P.Poderskis taip pat sakė, kad žadama dar pirmadienį į Valstybinę mokesčių inspekciją, kad ji atliktų neplaninį patikrinimą.

V.Urba: aš kalčiausias

V.Urba, išgirdęs apie organizatoriams svaidomus kaltinimus, nelinksmai juokiasi – esą jis kalčiausias, nes oro neužsakė. O būtent netinkami orai ir tapo priežastimi, kad mugės dalyviai buvo pikti ir viskuo nepatenkinti.

„Nori mane nuversti. Mes viską pagal sutartį darome. Jokių pažeidimų tikrai nėra. Kiekvienas atvejis, aišku, individualus, kainos irgi pagal plotą. Mes turime kainą ir reklamines sutartis, nes reklamuojame, papildomas paslaugas teikiam, statom medinius namus. Viską čia pakišo oras, tad aš pats kalčiausias dabar. Žmonės ieško kaltų, ir pernai, ir užpernai buvo tas pats“, – 15min sakė V.Urba.

Pernai, jo teigimu, išsamiai viską tikrino Mokesčių inspekcija, bet pažeidimų nerado. „Mes viską tvarkingai vedame, viskas gerai. Dirbame pagal sutartį, jokių papildomų pinigų iš niekur neimam. Jau tiek metų darom, tikrai nebandome nieko apgauti... Jau mes tikrinti ne vieną kartą. Oras, visi pikti, gal ir į savivaldybę skambino, skundėsi. Kai kur ir nesąmonių prirašyta, tokių sumų kaip 600 eurų niekur nebuvo“, – tikino ilgametis Kaziuko mugės organizatorius.

Aš kalčiausias, kad neužsakiau oro, tokią priežastį, kodėl tiek nepatenkintų, įvardijo V.Urba. O visa kita, jo manymu, paaiškės pateikus finansinę ataskaitą, kurią ketinama artimiausiu metu pateikti savivaldybei.

Praeitą savaitę, klausiamas apie vietų šių metų mugėje kainas, V.Urba 15min sakė, kad jos yra tokios: prekybos vieta (3x3 m) mugėje kainuoja 69 eurai visoms trims dienoms, mažesnė (2x3 m) – 46 eurai. Prekystalis – 15,48 eurų. Apie jokius papildomus įkainius jis nekalbėjo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytenis Urba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytenis Urba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius