Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 12

Kęstutis Girnius: prezidentė visada nori kaip geriau, tik kartais išeina ne visai taip

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, apžvelgdama trečiųjų kadencijos metų rezultatus, pareiškė, kad visada daro tai, kas jai atrodo teisinga. Ji mano, kad teisingai pasielgė ir tuomet, kai pareiškė, kad teismo sprendimas yra vykdomas, nors L.Stankūnaitės ir D.Kedžio dukra gyveno pas N.Venckienę, o turėjo būti perduota motinai. Politologas Kęstutis Girnius teigia neabejojantis, kad prezidentė elgiasi, jos nuomone, teisingai, tačiau ne visuomet tai ir yra teisinga.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Paprašytas įvertinti prezidentės spaudos konferenciją, K.Girnius 15min.lt sakė, kad D.Grybauskaitė sugebėjo išvengti jai nepatogių klausimų.

„Prezidentė kalbėjo labai trumpai, labai konkrečiai ir labai mikliai neatsakė į klausimus, į kuriuos nenorėjo atsakyti. Pavyzdžiui, apie Uspaskichą (žurnalistai jos klausė, ar tiesa, kad ji nenorėtų matyti Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho premjero kėdėje – 15min.lt)“, – sakė politologas.

Tačiau jis sakė nemanąs, kad nutylėjimas buvo prezidentės Dalios Grybauskaitės pranešimo trūkumas.

„Čia yra ne prezidentės trūkumas, čia yra žurnalistų trūkumas. Patys žurnalistai galėtų tarpusavyje solidariau elgtis ir, kai prezidentė nekomentavo Uspaskicho, buvo galima dar kartą paklausti. Prezidentė neprivalo savo sielą atskleisti spaudos konferencijoje. Čia yra dvigubas žaidimas, kurį žurnalistai turi žaisti, mikliau elgtis“, – sakė K.Girnius.

15min.lt prezidentės klausė, kaip ji dabar vertina savo sausio mėnesio pasisakymą, esą N.Venckienė vykdo teismo sprendimą. Nors D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukra teismo nurodymu turėjo gyventi su mama, o tebegyveno su teta N.Venckiene, prezidentė pareiškė, kad neklydo.

„Aš galiu pakartoti, kad mergaitę buvo galima atiduoti tik tada, kai mergaitė buvo paruošta psichologiškai tokiam procesui. Tuo metu tai nebuvo padaryta. Kodėl aš turėčiau atsiiminėti, aiškintis ir daryti kažkokius teorinius palyginimus? Ir iš viso, ar Lietuvoje nėra kitų problemų?“ – klausimu baigė atsakymą pyktelėjusi D.Grybauskaitė.

K.Girniaus teigimu, bet kokiam politiniam vadovui, ir ypač prezidentui, sunku pripažinti padarius  klaidą.

„Atsimenu, kai prieš kokius šešerius ar septynerius metus kažkas paklausė JAV prezidento Busho, ar jis yra padaręs klaidų, o jis atsakė, kad negali sugalvoti. Aš manau, kad prezidentė, be abejo, elgiasi taip, kaip ji mano, kad tuo metu yra teisinga. Bet klausimas yra, ar po kelių dienų, mėnesių paaiškėja, kad ji ko nors neįvertino, nepastebėjo, negebėjo peršokti kai kurių savo išankstinių nuostatų? Prezidentė yra klydusi, tai čia mes visi klystam. Klydo ir dėl Venckienės, sakyčiau, be reikalo įsivėlė į FNTT skandalą, nepaaiškino tinkamai, kodėl ji neišvyko susitikti su Komorowskiu“, – svarstė politologas.

Paklaustas, ar nebūtų geriau, jei prezidentė galėtų prisipažinti klydusi, K.Girnius atsakė, kad vienus rinkėjus tai patenkintų, kitus nuviltų.

„Prezidentė nėra pasiryžusi to daryti, jos nepriversi. Manau, kad vieni žmonės norėtų, kad prezidentė prisipažintų klydusi, kitiems toks atsiprašymas būtų silpnumo požymis. Nebus vieningos nuomonės. Čia yra jos asmeniškas sprendimas. Visada nori gero, bet kartais išeina gal ne visiškai taip“, – sakė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius