Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 04

Keturi ministrai bažnyčioje pasirašė bendradarbiavimo memorandumą

Vidaus reikalų, kultūros, socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo, mokslo ir sporto ministrai antradienį Vilniuje pasirašė bendradarbiavimo memorandumą. Dokumentas pasirašytas sostinės senamiestyje esančioje Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje.
Kultūros, socialinės apsaugos bei darbo, švietimo ir vidaus reikalų ministrai  bažnyčioje pasirašė bendradarbiavimo memorandumą
Kultūros, socialinės apsaugos bei darbo, švietimo ir vidaus reikalų ministrai bažnyčioje pasirašė bendradarbiavimo memorandumą / Vidaus reikalų ministerijos nuotr.

„Toks memorandumo pasirašymas labiau įveiklina ir nustato teisines ribas. Numatytos 18 sričių, kuriomis bandysime įveiklinti šią bažnyčią su šiomis ministerijomis“, – BNS sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas

„Memorandumas yra geros valios išraiška, kviečianti bendrauti, bendradarbiauti“, – pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministras E.Misiūnas teigia, kad pasirašyti memorandumą buvo kviečiami ir finansų, ir ekonomikos, ir užsienio reikalų ministrai.

„Nėra taip, kad jie atsisakė, nesutiko, bet kol kas savo pavyzdžiu rodysime bendradarbiavimą ir vėliau jos (ministerijos – BNS) prisidės“, – teigė ministras.

Bažnyčioje – veiklų židinys

Dokumente numatyta, kad bažnyčioje ruošiamasi užsiimti nusikaltimų, patyčių, neapykantos prevencija, bus teikiama pagalba prekybos žmonėmis ir išnaudojimo aukoms, taip pat civilinės saugos ir migracijos kontrolės klausimais.

Ketinama puoselėti tarpkultūrinę integraciją, mokyti tolerancijos, į savanorišką veiklą integruoti veteranus ir senjorus, dirbti su socialiai jautriomis žmonių grupėmis, šviesti visuomenę apie kultūrinės atskirties ir neapykantos mažinimą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius įsivaizduoja, kad bažnyčioje galėtų veikti ir vaikų darželis, ir senjorų universitetas.

„Norėčiau, kad jie veiktų čia. Gali veikti ir kažkokie dailės amatai, ir trečio amžiaus universiteto veiklos organizuojamos, teatras, mokyklos, universitetai, yra čia ką veikti istorikams, archeologams“, – teigė A.Monkevičius.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigia, kad bažnyčios erdvę būtų galima išnaudoti kultūrinėms edukacijoms.

„Rūpintis tuo, kad čia vyktų įdomios, gyvos kultūrinės veiklos. Rūpintis, kad šitas ypatingas vėlyvojo baroko paminklas atgytų naujam gyvenimui“, – sakė M.Kvietkauskas.

Jis teigia, kad bažnyčia turėtų būti restauruojama pasitelkus Kultūros paveldo departamento specialistus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad bažnyčioje būtų galima išbandyti socialines inovacijas, kurias vėliau būtų galima pritaikyti savivaldybėse, teikiant socialinę pagalbą.

„Aš į šitą vietą žiūriu kaip į socialinių inovacijų laboratoriją, kurioje jos būtų išbandomos ir paskui įteisinamos savivaldybėse. Dėl to mes padėsime išvystyti šias veiklas“, – sakė L.Kukuraitis.

„Jeigu čia būtų erdvė kavinei, tai mūsų siūlymas būtų, kad čia būtų proto negalią turinčių žmonių kavinė“, – pridūrė jis.

Bažnyčia turėtų būti restauruojama pasitelkus Kultūros paveldo departamento specialistus.

Bažnyčiai valdyti kuriama viešoji įstaiga

Vidaus reikalų ministerija (VRM) gegužę pranešė kurianti viešąją įstaigą šiai bažnyčiai valdyti.

„Viešoji įstaiga bus koordinuojanti institucija, o memorandumas yra geros valios išraiška, įdarbinanti institucijas“, – sakė E.Misiūnas.

Ši įstaiga turėtų užsiimti ir bažnyčios restauravimu.

Ministerijai priklausančios bažnyčios reikalais šiuo metu reikalais rūpinasi kunigas, Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Toliatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Toliatas

Įkūrus viešąją įstaigą, kunigas ir toliau rūpintųsi sielovada, taip pat būtų skelbiamas ir įstaigos vadovo konkursas.

„Bus vadovas, bus personalas, kuris rūpinsis bažnyčios erdvių įveiklinimu. Be abejo, reikia skaičiuoti finansus“, – teigė vidaus reikalų ministras.

A.Toliato teikiamos sielovados paslaugos kol kas nėra reglamentuotos įstatymuose, VRM šiuo metu siūlo statutinėse įstaigose tai įteisinti oficialiai.

Seime šis VRM siūlymas sulaukė tiek valdančiųjų, tiek opozicijos kritikos, svarstant, kodėl pareigūnai negali į bažnyčią eiti kaip ir visi tikintieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius