-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 20 /18:36

15min studijoje M.Bastys pareiškė norintis dirbti Kaimo arba Žmogaus teisių komitete, I.Haase – Teisės ir teisėtvarkos

Ketvirtadienį 15min studijoje lankėsi du kovoje dėl galimybės Zanavykų apygardos žmonėms atstovauti Seime besirungiantys kandidatai: Konstituciją pažeidęs buvęs socialdemokratas Mindaugas Bastys ir konservatorė advokatė Irena Haase.
Mindaugas Bastys, Liepa Želnienė, Irena Haase
15min studijoje Mindaugo Basčio ir Irenos Haase debata / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nė vienas iš jų neprognozavo paskutinę rugsėjo dieną vyksiančių rinkimų rezultatų, tačiau nurodė, kokiuose komitetuose patys norėtų dirbti, jei būtų išrinkti, kokius teisės aktus siūlytų.

"Jei dirbčiau Teisės ir teisėtvarkos komitete, man būtų arčiau, nes esu teisininkė", - teigė I.Haase.

Ji tikino labiausiai norinti stengtis keisdama įstatymus taip, kad prasiskolinę žmonės antstoliams ir kreditoriams pinigus galėtų grąžinti tokiomis sumomis, kad iš likusių dar galėtų išgyventi.

Savo ruožtu M.Bastys sakė, kad pirmas jo darbas Seime būtų susijęs su biudžetu, kuriame jis bandytų išpešti kuo daugiau naudos Zanavykų krašto keliams ir švietimo įstaigoms.

To siekdamas buvęs socialdemokratas tikino nesibaidysiantis paremti valdančiųjų kitais jiems svarbiais klausimais.

Dirbti M.Bastys nurodė norintis Kaimo arba Žmogaus teisių komitete, bet galintis dirbti bet kur.

"Ir čia aš galėčiau dirbti", - repliką, kad negalėtų dirbti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, nes ten reiktų leidimo dirbti su slapta informacija, atmetė M.Bastys.

I.Haase, klausiama kuris iš partijos lyderių - pirmininkas Gabrielius Landsbergis ar jo pavaduotoja Irena Degutienė - jai artimesnis, pasirinko G.Landsbergį. Tačiau ji nepanoro pasakyti, kurį partijos kandidatą į prezidentus palaikys vidiniuose rinkimuose.

M.Bastys savo ruožtu sakė, kad iš iki šiol pasiskelbusių kandidatų į prezidentus geriausiai pažįstantis Arvydą Juozaitį. Tačiau esą konkrečiai pasakyti, kad už jį balsuotų, anksti.

Vykusią transliaciją iš 15min studijos galite žiūrėti čia:

VIDEO: 15min studijoje – M.Basčio ir I.Haase debatai

M.Bastys tikino, kad iš Seimo po neįvykusios apkaltos pasitraukęs tik todėl, kad norėjo iš naujo gauti žmonių mandatą jiems atstovauti. Jis kvestionavo KT nutarimą, kuriuo jis buvo pripažintas sulaužęs priesaiką valstybei, ir vadino jį KT teisėjų subjektyvia nuomone paremtu sprendimu.

Jis tikino, kad KT nutarimą yra apskundęs EŽTT ir tikino, kad teismas jau yra skundą priėmęs, tik dar neaišku, ar nagrinės.

Tačiau teisininkė, M.Basčio konkurentė rinkimuose, I.Haase abejojo, ar taip tikrai yra.

"Iki šiol jūs, Mindaugai, nepateikėte jokio įrodymo, kad tikrai jūs kreipėtės į Strasbūrą, tikrai ten bus svarstoma byla", - sakė I.Haase.

Pasak jos, KT išvada yra galutinė, neskundžiama ir galutinė.

M.Bastys dar kartą kartojo, kad, jo žiniomis, KT teisėjų nuomonė buvo nevienbalsė. Esą keturi KT teisėjai stojo jo pusėn, bet atskirosios nuomonės neparengė baimindamiesi dėl savo karjeros. M.Bastys tikino, kad tai išgirdo iš Seimo nario Juozo Oleko - pats su teisėjais nebendravo.

Sekmadienį vykusiuose Seimo nario rinkimuose Zanavykų vienmandatėje apygardoje I.Haase ir M.Bastys surinko daugiausia rinkėjų balsų ir pateko į antrą rinkimų turą, kuris vyks rugsėjo 30 dieną.

Pirmame ture už I.Haase balsavo 33,87 proc., už M.Bastį – 19,44 proc. rinkėjų. Sekmadienį vykusiuose Seimo nario rinkimuose Zanavykų vienmandatėje apygardoje balsavo maždaug trečdalis jos rinkėjų.

Seimo nario vieta Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas M.Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M.Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius