-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

Oficialiai kiaulių gripas nusinešė keturias gyvybes, tačiau kalbama apie dar dvi (atnaujinta 16.47)

Lietuvoje oficialiai patvirtinta dar viena, ketvirtoji, kiaulių gripo auka – vyriškis iš Panevėžio. Tačiau pirmadienį pasirodė žinių apie dar dvi esą nuo gripo komplikacijų mirusias moteris Varėnoje ir Kaune.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Alytaus visuomenės sveikatos centro vyriausiosios epidemiologė Janina Dvilinskienė patvirtino gavusi pranešimą apie Varėnos ligoninėje mirusią vidutinio amžiaus moterį.

Pasak jos,  šiuo metu sergančiųjų gripu Alytaus apskrityje mažėja – savaitgalį buvo užregistruoti 132 susirgimo atvejai.

Papildyta 11.43 val. Įtariama, kad yra dar viena gripo auka. Panevėžyje šeštadienį galimai dėl gripo sukeltų komplikacijų mirė 44 metų vyras. Į ligoninę jis paguldytas šeštą ligos dieną, tačiau sirgo ne tik pandeminiu gripu, bet turėjo ir kitų sveikatos sutrikimų. Ištyrus paaiškėjo, kad vyriškis mirė nuo pandeminio gripo komplikacijų.

Papildyta 12.12  val. Portalo delfi.lt duomenimis, Varėnoje mirusiai moteriai buvo 45 metai, ji į ligoninę pateko ketvirtadienį, prieš tai savaitę besigydžiusi namuose. Jai buvo diagnozuotas bronchitas, kuris paskui perėjo į pneumoniją ir širdies nepakankamumą. Tačiau nebuvo tiriama, ar šias komplikacijas sukėlė pandeminis, ar įprastas sezoninis gripas.

Praėjusią savaitę pirmadienį Visagino ligoninėje nuo kiaulių gripo komplikacijų mirė 40 metų vyras, o penktadienį – Vilniaus Santariškių ligoninėje gydyta trisdešimtmetė. Prieš dvi savaites pirmąja gripo auka tapo 14-metis paauglys, gydytas Kauno medicinos universiteto klinikose.

Čaplikas patvirtinimo dėl Varėnos neturi

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas teigia, kad kol kas Lietuvoje patvirtinti keturi mirties nuo pandeminio gripo atvejai. „Mane informavo viceministras, kad yra keturios aukos patvirtintos, kurie buvo užsikrėtę virusu H1N1“, – sakė A.Čaplikas ir pridūrė, jog paskutinė patvirtinta mirtis – Panevėžyje.

Jis priminė, jog kasmet nuo gripo miršta 0,1-0,2 proc. susirgusiųjų, o kasmet gripu Lietuvoje suserga 100-200 tūkst. gyventojų. Taigi kasmet nuo gripo miršta bent apie šimtą gyventojų.

Ministras nesiryžo vertinti, kiek žmonių Lietuvoje gali mirti nuo pandeminio gripo, tačiau pabrėžė, kad praeitą savaitę buvo pasiektas susirgimų skaičiaus augimo „pikas“.

Medikų aplaidumu nekaltina

„Aš primenu, kad praeita savaitė buvo didžiausias sergamumo augimas, tikrai toks antplūdis ir ligoninėse, ir pirminėje grandyje buvo labai daug diagnozuotų (susirgimų). Neskubėkime, reikia sulaukti, kol epidemijos banga nuslūgs, o dabartiniai skaičiai, bent praeitos savaitės duomenys, rodo, kad sergančiųjų skaičius stabilizuojasi“, – kalbėjo A.Čaplikas.

Paklaustas, ar ligoninėse, kuriose mirė pandeminiu gripu sirgę pacientai, bus atliekamas auditas, ministras ragino neskubėti kaltinti medikų. „Tai yra liga, be abejo, ji sukelia komplikacijų, be abejo, kiekvienos ligos atveju būna mirčių. Mes nesame išimtis visame pasaulyje ar Europoje“, – sakė A.Čaplikas. Pasak jo, auditas reikalingas ne tam, kad medikai būtų nubausti, o siekiant patikrinti, ar sveikatos apsaugos sistemoje nėra klaidų.

Skikas:  patvirtinti tik keturi gripo atvejai

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko, kol kas šalyje oficialiai patvirtintas tik keturi mirties nuo pandeminio gripo atvejai.

Jis teigė, kad moteris Varėnoje mirė ne nuo šio gripo, o nuo pneumonijos. Esą atlikti tyrimai parodė, kad pneumonija nebuvo pandeminio gripo pasekmė. „Gal neturėjo gydytojai informacijos apie išvadas, nežinau“, – paklaustas, kodėl Varėnos medikai patvirtino, kad moteris vis dėlto  mirė nuo gripo komplikacijų, teigė viceministras.

„Mes galim oficialiai patvirtinti, ką patvirtinome, negalime svarstyti ar buvo taip, ar kitaip. Mirties priežastis – pneumonija, komplikacijos ir gretutinės ligos. Visa tai suvedė į mirtį“, – paklaustas, ar pneumonija negalėjo būti sukelta pandeminio gripo, aiškino A.Skikas.

Epidemija slenka į Lietuvos vakarus

Per pastarąją parą į reanimaciją buvo paguldyta per keturiasdešimt asmenų, pusė jų – vaikai. Tačiau A.Skikas tikino, kad sunkių ligonių yra tik keletas. Jis teigė, kad gripo epidemija traukiasi iš rytų Lietuvos, tačiau susirgimų daugėja šalies vakaruose.

Pasak Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) direktoriaus Vytauto Bakasėno, epidemija iš Lietuvos gali pasitraukti po kelių savaičių, tačiau pasaulis laukia antrosios gripo bangos. „Visas pasaulis prognozuoja ir ruošiasi antrajai bangai, tačiau kol kas nėra patvirtinta kada. Anksčiau būdavo sezoninis gripas pas mus ateidavo sausio, vasario ar kovo mėnesį kasmet”, – kalbėjo V.Bakasėnas

Mirtis Kaune tiriama (papildyta 16.44)

Po pietų pasirodė informacija, kad esą nuo pandeminio gripo komplikacijų Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) mirė dar viena moteris. A.Skikas susilaikė nuo platesnių komentarų tol, kol nebus gautos galutinio tyrimo išvados.

Pasak KMUK Intensyvios terapijos klinikos vadovo Vido Pilvinio, pirmadienį ryte moteris mirė dėl kvėpavimo funkcijų nepakankamumo. 41 metų amžiaus moteris į Kėdainių ligoninę buvo paguldyta praėjus trims dienoms po susirgimo, kai sutriko jos kvėpavimas. „Galima spėti, kad ligonė kelias dienas slaugė artimuosius galimai sirgusius gripu“, – pasakojo V.Pilvinis.

Kitą dieną ji buvo atvežta į KMUK Intensyviosios terapijos klinikos reanimacijos skyrių, visą jai buvo taikoma plaučių ventiliacija, ji buvo gydoma antibakteriniais ir antivirusiniais vaistais, tačiau liga buvo nesulaikoma. „Kol kas neturim galutinio atsakymo, mirties priežastį aiškinasi patologai. Ji turėtų paaiškėti per porą dienų“, – paklaustas, ar kėdainiškė galėjo mirti nuo pandeminio gripo komplikacijų, kalbėjo medikas.Šiuo metu KMUK reanimacijos skyriuje su galimomis gripo komplikacijomis guli 8 pacientai.

Daugiau žinių apie gripą skaitykite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius