-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 31

Kiaulių gripu Lietuvoje užsikrėtė dar 7 žmonės

Lietuvoje patvirtinti dar 7 naujojo gripo A(H1N1)v atvejai. Lietuvos AIDS centro laboratorijoje iš viso užregistruoti 22 šiuo virusu užsikrėtę žmonės.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, visi AIDS centro tirti asmenys pasveikę, atliekamas epidemiologinis tyrimas.

Anot pranešimo, nauji 7 A(H1N1)v gripo atvejai patvirtinti ištyrus mėginius, gautus iš Panevėžio, Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Prienų. Visų piliečių amžius – iki 30 metų.

Kaip BNS yra sakęs Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro (ULPKC) direktorius Bronius Morkūnas, AIDS centro laboratorijoje patvirtinti skaičiai nebeatspindi realios padėties – specialistai spėja, kad iš tiesų šiuo gripu yra užsikrėtę gerokai daugiau žmonių.

Liepos 30-osios duomenimis, iš viso Europoje užregistruota 24 tūkst. susirgimų A(H1N1)v gripu, iš jų 38 atvejai baigėsi mirtimi. Likusioje pasaulio dalyje sergančiųjų naujojo tipo gripu yra 153,6 tūkst. (1089 mirties atvejai).

Rugpjūtį Ekstremalių situacijų valdymo centras rinksis į posėdį ir svarstys pasirengimo sezoniniam gripui bei galimai prognozuojamam susirgimų A(H1N1)v gripu daugėjimui priemones.

Plintantis gripo A(H1N1)v virusas – naujas gripo viruso subtipas, sukeliantis žmonių susirgimus. Jo sudėtyje yra kiaulių, paukščių ir žmonių gripo viruso genų segmentų. Tokios genetinės sudėties gripo virusas niekada anksčiau nebuvo nustatytas.

Gripo A(H1N1)v virusas skiriasi nuo kiaulių gripo virusų. Kiaulių gripas – ūmi kiaulių kvėpavimo takų liga, sukelta A tipo gripo viruso. Kiaulių gripu retai gali užsikrėsti žmonės. Apie 1950 metus buvo nustatyta žmonių susirgimų kiaulių gripu, tačiau kiaulių gripas neplinta nuo žmogaus žmogui. Naujasis gripo A(H1N1)v virusas plinta tarp žmonių, tai yra sergantis žmogus užkrečia kitus žmones.

Kiaulių gripo pandemiją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė birželio 11 dieną, ekspertams nustačius, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą.

Kiaulių gripo simptomai yra tokie patys, kaip ir būdingi kitų rūšių virusams: pakilusi temperatūra, sloga, gerklės skausmas, kosulys, nuovargis, raumenų skausmai. Kartais sergant gripu gali kilti  sunkių komplikacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius