Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 08

Kiek kainuoja šauktinio išlaikymas?

3000 eurų aprangai ir ekipuotei, – tokią sumą įvardijo karininkai, kai 15min žurnalistai lankėsi Rukloje. Šis skaičius visuomenėje iškėlė klausimą: kokios kelnės ir švarkai gali kainuoti tokius pinigus? Krašto apsaugos ministerija pateikė pilną sąrašą daiktų, kuriais aprūpinami šauktiniai. Bendra jaunojo kario išlaikymui skirta suma – didesnė kone trigubai.

Balandžio pradžioje Rukloje nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) pradėjo pirmieji šių metų šaukimo kariai. Daugiau nei 600 jaunuolių tarnybą atliks Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke. Sandėlyje jiems atsiimant karinę aprangą, 15min pasidomėjo, kiek ji kainuoja.

Viena kario uniforma bei ekipuotė, kuria 2016 m. kariai aprūpinami vadovaujantis LK vado įsakymu, atsieina apie 3000 eurų. Už ką tiek mokama?

Į 3000 eurų sumą įskaičiuotos ir patalynės prekės, apsauginiai akiniai nuo saulės ir dulkių, sportiniai bateliai.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus patarėjos Astos Galdikaitės teigimu, kariuomenės naujokams 9 mėnesių tarnybai išduodami patentuotu Lietuvos kariuomenės raštu marginti du lauko uniformos kostiumų komplektai, kuriuos sudaro švarkas ir kelnės. Kartu jie gauna ir maskuojančiu raštu margintus marškinėlius trumpomis ir ilgomis rankovėmis, lauko uniformos kepurę bei striukę.

Jiems taip pat išdalinami apatinio trikotažo komplektai, sportiniai kostiumai ir šaltam orui skirti drabužiai – kepurė, kareivio megztinis, pirštinės, lauko uniformos šiltas komplektas, šaltam orui skirtos apatinės kelnės ir kaklamautė. Jaunuoliai aprūpinami ir avalyne – gauna po du komplektus lauko batų, šlepetes ir sportinius batelius.

„Taip pat šauktiniai gauna ir tarnybos metu reikalingą ekipuotę – didelės talpos kuprines, liemenes, palapinsiaustes, miegmaišius vėsiam ir šaltam orui, dėklus granatoms, amunicijos dėtuves, gertuves, katiliukus, kariškus kastuvėlius, kilimėlius po miegmaišiais ir šviesą atspindinčias liemenes“, – patikino A.Galdikaitė.

Į tą patį sąrašą įeina ir smulkesni ekipuotės daiktai: kompasai, slepiamųjų dažų komplektai, žibintuvėlis, antkeliai, taktinės atakos pirštinės, ausų kamšteliai, apsauginiai akiniai nuo saulės bei dulkių (su keičiamais stiklais), krepšiai skalbiniams.

Šauktiniams taip pat išskiriami ir pagal karinę specialybę priskiriami priedai (pvz., skirti kulkosvaidininkams, ryšininkams ir pan.).

Į 3000 eurų sumą įskaičiuotos ir patalynės prekės, kurios išduodamos NPPKT kariui.

„2015 m. šaukimui į NPPKT ir 2016 m. pirmiems dviem šaukimams visi aprangos ir ekipuotės elementai išduodami nauji, kadangi pirmieji šauktiniai, kurie buvo pašaukti 2015 m. rugpjūtį, baigs tarnybą 2016 m. gegužę. Jų visa turėta apranga ir ekipuotė bus grąžinama į sandėlius, tvarkoma, plaunama, dezinfekuojama.

Netinkama tolesniam naudojimui apranga ir ekipuotė bus utilizuojama, kita priskiriama II kategorijai. Kam jis bus išduodama, spręs Lietuvos kariuomenės vadovybė“, – tai, kad dalis aprangos bei ekipuotės gali būti panaudojama ne kartą, paaiškino KAM atstovė.

Pasak jos, šiuo metu lauko uniformą (kelnes ir švarkus) siuva Lietuvos įmonės AB „Šatrija“ ir UAB „Sabelijos prekyba“. Ekipuotę ir kitus reikalingus elementus gamina įvairūs Lietuvos ir užsienio šalių gamintojai.

Kiek tiksliai koks išvardintas daiktas kainuoja, KAM informacijos nepateikė.

Vieno NPPKT kario išlaikymas per 9 mėnesius (t.y. Sodra, mityba, apranga ir kt. parama), A.Galdikaitės teigimu, atsieina apie 8900 eurų.

15min​ primena, jog Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šiais metais iš viso pradės 3000 šauktinių.

VIDEO: Rukloje tarnybą pradėjo pirmieji šių metų šauktiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius