-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 04

Kiniją dėl koronaviruso palikusi lietuvė namo grįžo su nuotykiais: pakeleiviui įtarta liga

Rugsėjo mėnesį magistrantūroje Kinijoje studijuoti pradėjusi Giedrė nė nenumanė, kad po pusmečio teks staigiai krautis lagaminus ir keliauti atgal į Lietuvą. Vietos gyventojams pradėjus pasakoti, kad naujasis koronavirusas gali atnešti tokią pačią suirutę kaip ir prieš beveik du dešimtmečius siautęs SARS, mergina nusprendė nerizikuoti ir bėgti iš viruso židinio. Nors mergina grįžo sveika, pakeliui namo ją lydėjo ne vienas iššūkis.
Giedrė lanko Didžiąją kinų sieną
Giedrė lanko Didžiąją kinų sieną / 15min nuotr.

Pekine Giedrė per metus tikėjosi pagerinti savo supratimą apie žurnalistiką ir žiniasklaidą – čia pradėjo studijuoti Didžiosios Britanijos Boltono universiteto sukurtoje magistro studijų programoje. Visgi atėjus kinų Naujųjų metų šventei gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

Naujame 15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Grįžimas namo visiškai neplanuotas. Ketinau pabūti Kinijoje, išnaudoti vizą iki rugpjūčio, bet viskas prasidėjo su koronavirusu, mokslai nukelti nežinomam laikui“, – pasakoja ji, grįžusi į Lietuvą praėjusią savaitę.

Palydovė ėjo tartis su pilotu, ką dabar daryti – ar leistis, ar ne.

„Pamenu, važiavau metro ir stebėjausi, kad jame su kaukėmis sėdi daugiau žmonių nei įprastai. Nėra kažkoks didelis užterštumas, nesimato smogo. Kai grįžau į bendrabutį, paskaičiau naujienas ir pasidarė viskas aišku“, – mergina prisiminė pirmą dieną, kada Pekiną pasiekė virusas.

Pasak merginos, kadangi susirgimų skaičius sparčiai didėjo kasdien, pradėta uždaryti miestus, sustojo tarpmiestiniai autobusai, buvo akivaizdu, kad situacija nuolat prastėjo. Ji pasakoja sekusi naujienas ir planavusi važiuoti namo, jei situacija negerės.

Šią jos mintį palaikė ir kinų Naujųjų metų išvakarėse išgirstos istorijos apie 2003-aisiais siautusį SARS koronavirusą. Apie jį lietuvei papasakojo kolega studentė ir jos artimieji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prisimenant SARS: kaip prieš 17 metų Kinija slėpė mirtiną virusą, o pasaulis nesuprato, kas vyksta

„Kadangi jie praėjo viską su SARS, labai plačiai papasakojo, kad miestas buvo uždarytas 4 mėnesius, kad jie niekur nėjo. Supratau, kad daugiau nei mėnesį galiu būti mieste, kuris yra iš dalies miręs, nelabai yra ką veikti, nebus paskaitų“, – pasakojo lietuvė.

Giedrės norą grįžti namo dar labiau sustiprino patirtys universitete – grįžusi į bendrabutį ji pamatė, kad žmonės vaikšto su kaukėmis, visiems matuojama temperatūra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pekinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pekinas

„Grįžau iš grupiokės sekmadienį vakare ir jau supratau, kad reikia važiuoti iš čia, kai pamačiau, kad visi bendrabutyje su termometrais ir kaukėmis lakstė. Dar prieš uždarant universitetą kalbėjau su programos vadovė dėl galimybės grįžti ir mokytis nuotoliniu būdu, kol situacija nebus stabilizuota. Bet kai galiausiai sužinojau, kad universitetas bus uždarytas, nusipirkau bilietus. Norėjau pirkti pirmadienio rytui, tačiau nespėjau. Tai kitas artimiausias skrydis buvo trečiadienį“, – pasakojo mergina.

Aštuonias valandas sėdi nežinia su kuo, ar yra kažkas užsikrėtęs, ar ne.

Anot Giedrės, skubus bilietų pirkimas atsiliepė ir kišenei: kelionė atgal į Lietuvą kainavo beveik dvigubai brangiau nei anksčiau pirktas skrydis į Kiniją – apie 600 eurų.

Išgąsdino moteris lėktuve

„Baisiau nei būti mieste yra skristi. Nes čia daug žmonių, skrydis. Aštuonias valandas sėdi nežinia su kuo, ar yra kažkas užsikrėtęs, ar ne“, – kelionę namo prisimena Giedrė.

Lietuvės skrydis turėjo prasidėti 9 ryto, tačiau į oro uostą ji atvyko 4-iomis valandomis anksčiau. Giedrė pasakoja, kad tokia buvo Lietuvos ambasados rekomendacija.

Vos įėjus į oro uostą, ji suprato kodėl – prieš skrydį teko atlikti gerokai daugiau procedūrų nei įprastai. Jai termovizoriumi buvo patikrinta temperatūra, prašoma užpildyti deklaraciją. Joje klausimai: ar buvo lankytasi Uhane, ar juntami gripo susirgimo požymiai, kaip jaučiamasi. Prieš įlipant į lėktuvą, temperatūra pamatuota darsyk.

Aš norėjau važiuoti namo, bet yra rizika – o jeigu atveši kokį virusą?

Pačiame orlaivyje, mergina pastebėjo, visas oro linijų personalas buvo su pirštinėmis ir veido kaukėmis. Keleiviai taip pat su kaukėmis, o vienas, Giedrė pamena, saugojosi dėvėdamas plaukimo akinius.

Skrydžio palydovės taip pat prašė užpildyti informacinę formą, kurioje reikėjo parašyti savo telefono numerį, elektroninio pašto adresą, artimųjų kontaktus.

15min nuotr./Giedrė oro uoste
15min nuotr./Giedrė oro uoste

Giedrė prisimena, kad, beveik pasiekus Varšuvą, lėktuve kilo sujudimas. Viena moteris, sėdėjusi ne taip toli lietuvės, iškvietė personalą ir pasakė, kad blogai jaučiasi. Buvo įtariama, kad ji serga naujuoju koronavirusu.

„Palydovė ėjo tartis su pilotu, ką dabar daryti – ar leistis, ar ne. Bet galiausiai moteriai buvo pamatuota temperatūra ir paaiškėjo, kad ji nekarščiuoja. (...) Tuo metu sunerimsti – 7 valandas sėdėjai šalia to žmogaus.

Aišku, visi yra su kaukėmis. Kita vertus, virusas pasirodo per 14 dienų ir negali žinoti. Aš atvykau prieš savaitę ir dar galiu būti tariamai nešiotoja“, – pasakoja ji.

Nusileidusi į Lietuvą, mergina pati priėjo prie visuomenės sveikatos specialistų pasisakyti, kad grįžo iš Kinijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

„Sako man: jūs juokaujat? Net pasimečiau. Sakau: ne, tikrai. Pasirodo, paklausė, nes žmonės priėję pajuokauja“, – sako mergina.

Sveikatos specialistai pamatavo Giedrei temperatūrą, paklausė, kur Kinijoje keliavo ir ką veikė, užsirašė kontaktinius duomenis ir davė lankstinuką. Merginai pasiteiravus, kaip šiai elgtis – galbūt kurį laiką pagyventi izoliuotai, esą išgirdo, kad to daryti nebūtina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Praėjusią savaitę 15min studijoje lankiusis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė teigė, kad sveikatos specialistai nuolat teiraujasi ir stebi, kaip jaučiasi iš Kinijos grįžę asmenys.

VIDEO: Ar Lietuva daro pakankamai, kad užkirstų kelią koronaviruso atsiradimui?

Anot Giedrės, jai buvo paskambinta tik 6 dieną po grįžimo.

Bijo parvežti užkratą

Mergina pasakoja, kad beveik visi jos Kinijoje sutikti pažįstami užsieniečiai jau yra grįžę namo. Komforto ir saugumo nuotaiką, pasakoja Giedrė, kartais keičia nerimo ir nežinomybės mintys – ar nebūsiu užkrato nešiotojas?

Pasak merginos, tokios mintys kamuoja daugybę jos draugų.

„Aš norėjau važiuoti namo, bet yra rizika – o jeigu atveši kokį virusą? Kalbėjau su savo draugais, beveik visi, kurie grįžo, turi šitą nerimą. Niekas nenori atvežti viruso iš Kinijos, ypač savo artimiesiems“, – sako ji.

Nepaisant nerimo, mergina teigia, kad šiuo metu jokių gripo simptomų ar pakilusios temperatūros nejaučia.

Naujausiais duomenimis, koronavirusu sergančiųjų skaičius išaugo iki beveik 21 tūkstančio, mirusiųjų yra apie 450, o išgijusių – virš 700.

Europoje infekcijos užfiksuotos Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir Suomijoje.

Lietuvoje buvo atlikti trys tyrimai dėl galimo susirgimo koronavirusu.

NVSC atstovės R.Lingienės teigimu, visi jie buvo neigiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius