Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 10 11

Kitas karas – kita „suvaidintų žudynių“ banga: rodomas kadras iš seno filmo

Internete platinamas senas vaizdo įrašas, kuriame neva užfiksuota, kaip filmuojama palestiniečių propaganda. Tokie teiginiai su juo susieti jau ne pirmą kartą. Tačiau, nors įrašas ir yra susijęs su konfliktu tarp Izraelio ir Palestinos, jame iš tiesų nerodomi propagandinio vaizdo įrašo filmavimo užkulisiai.
Serialo „Rimti reikalai“ filmavimo akimirka
Filmavimas / Organizatorių nuotr.

Suklastota scena?

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame neva matomas propagandinio palestiniečių vaizdo įrašo, kuriame siekiama Izraelio gyventojus pristatyti neigiamai, filmavimas.

Šiuo klipu pasidalijęs lietuvis paaiškino kas, jo nuomone, rodoma: „Kažkur jau matyta. Aukokite, nes sukurti tokius klipus kainuoja.“

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Tas pats vaizdo klipas pasirodė ir socialiniame tinkle X (anksčiau vadintame „Twitter“), susirašinėjimų programėlėje „Telegram“, kur juo pasidalijo asmuo, prisistatantis Rytų ir Izraelio ekspertu.

„[Atsakymas] į klausimą, kaip filmuojama antiizraelietiška propaganda. Kaip patys galite atspėti iš kalbos, vaizdo įraše esantys žmonės yra arabų filmavimo grupė“, – paaiškino jis.

„Geriausias „Pallywood“. Palestiniečiai suklastoja scenas, kuriose Izraelio kareiviai nušauna vaiką. Norėčiau, kad jie visas šias lėšas skirtų taikai, o ne propagandai skatinti”, – teigiama dar kitame įraše.

Tačiau klipe nėra matoma filmuojama propaganda.

Kadras iš trumpametražio filmo

Šis vaizdo įrašas nėra naujas. Internete jis buvo viešinamas jau nuo 2022 m. Čia komentaruose prie jo galima rasti ir sumontuotą vaizdo klipą.

Jo pabaigoje pateikiama nuoroda į vieną „TikTok“ kanalą, kur publikuojamas tas pats vaizdo įrašas, įkeltas dar 2022 m. balandžio 21 d. Tikėtina, kad tai yra originalus darbas, nes ant jo nėra vandens ženklo, priešingai nei ant visų kitų.

Ekrano kopija iš „TikTok“
Ekrano kopija iš „TikTok“

Aprašyme teigiama, kad tai yra trumpametražio filmo apie kalintį paauglį Ahmedą Manasrah filmavimo užkulisiai. Juostą, pavadintą „Empty place“ (angl. „Tuščia vieta“), galima rasti ir „YouTube“ platformoje.

Ekrano kopija iš „Youtube“
Ekrano kopija iš „Youtube“

„Šis filmas – tai langas, pro kurį atsiveria vaizdas į tuščias vietas, paliktas visų dėl okupacijos išvykusiųjų, ne tik Ahmedo Manasros, bet ir 105 000 kitų Palestinos kankinių bei sužeistųjų „tuščių vietų“, – rašoma filmo aprašyme.

Konfliktą pagilinusi istorija

Tuomet trylikmetis A.Manasrah 2015 m. buvo suimtas Izraelio valdžios institucijų už dviejų izraeliečių – 20 mečio apsaugininko ir savo bendraamžio paauglio – subadymą peiliu. Policija dėl to apkaltino jį ir jo vos keliais metais vyresnį pusbrolį, kuris įvykio vietoje buvo nušautas policijos.

2022 m. vaikinas paprašė paleisti iš kalėjimo dėl stipriai pablogėjusios psichinės sveikatos būklės. Keli teismai atmetė jo prašymą. Mat berniukas buvo nuteistas už teroro aktą, dėl to prašymas negalėjo būti patenkintas, nepaisant kalinio amžiaus ir psichinės būklės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamera
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamera

Ši byla tapo labai svarbi ilgus metus besitęsiančiame Izraelio ir Palestinos konflikte. Izraelio žydai A.Manasrah laikė teroristu, o palestiniečiai – neteisingo teismo auka už nusikaltimą, kurį įvykdė jo pusbrolis.

Vaizdo įrašas, kuriame berniukas matomas gulintis su kraujuojančia galva viduryje gatvės, o izraeliečiai iš jo tyčiojasi, internete surinko milijonus peržiūrų, nors dabar jį rasti sudėtinga.

Būtent šis momentas atspindimas ir filme, ir neseniai internete pasklidusiame vaizdo įraše. Daug dėmesio sulaukė ir klipai, kuriuose matomas ant berniuko rėkiantis tardytojas.

Vaidybos neva būta Ukrainoje

Melagienos apie tariamai suvaidintas žudynes karo metu aktyviai platintos Rusijai užpuolus Ukrainą. Tai buvo bene populiariausia ir dažniausiai kartota, vis pritaikant prie situacijos, propagandinė istorija apie karą. Pirmiausia ji pasigirdo prie Kyjivo esančioje Bučoje pamačius, kad ją Rusijos kariai masiškai žudė civilius gyventojus.

Kai kurie kūnai ten gulėjo tiesiog gatvėje, kur mėnesį miestą kontroliavę okupantai žmones nušovė. Netrukus pasirodė propagandinių pranešimų, esą filmuotoje medžiagoje matyti, kaip žuvusieji judina rankas.

Vėliau aiškinta, kad palaikus ant žemės išdėliojo kariai, ruošdami sceną filmavimui. Tai irgi buvo netiesa – buvo įamžintas ne pasiruošimas filmavimui, o sprogmenų paieška, mat traukdamiesi okupantai kai kuriuos nužudytuosius užminavo.

Šios istorijos buvo melagingos – gyventojai pasakojo girdėję, kaip šaudomi žmonės. Vėliau žurnalistai atkūrė žudynių chronologiją.

Taip pat skaitykite: Siaubo dienos Bučoje: kaip Rusijos kariai vykdė taikių gyventojų „valymo“ operaciją

Panašūs mitai buvo kuriami apie kitus karo nusikaltimus: neva suvaidinta masinė kapavietė Iziume ir ataka prieš prekybos centrą Kremenčuke, tariamai vaidino ir Mariupolyje sužeista nėščioji.

15min verdiktas: melas. Įraše matomas ne palestiniečių propagandinio filmo, o filmo apie palestinietį paauglį, kuris buvo įkalintas už dviejų žmonių subadymą, kūrimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius