Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 04 /2022 04 05

Rusija skelbia melagienas apie vaizdus iš Bučos: klaidingai teigia, kad žuvusysis judina ranką

Nepraėjus nė porai dienų nuo pirmųjų pranešimų apie greta Kyjivo esančioje Bučoje įvykdytas civilių gyventojų žudynes, ėmė rastis melagienų apie jas. Pasirodė aiškinimų, esą Ukraina neteisingai kaltina Rusijos karius, o kaip įrodymas pateikiamas vaizdo įrašas, kuriame tariamai judantys mirusieji. Tokie išvedžiojimai neturi pagrindo – vaizdo įraše rodomi nužudyti žmonės ir jie nejuda.

Savaitgalį Bučoje buvo rasta šimtai nužudytų žmonių, kurie vilkėjo civiliais drabužiais, prieš pat mirtį užsiėmė kasdiene veikla ir akivaizdžiai nedalyvavo kovos veiksmuose.

Rusija savo atsakomybę paneigė, bet tarptautinė bendruomenė bemat pasmerkė šiuos veiksmus. Jungtinės Tautos (JT) pareiškė, kad mieste aptiktos masinės kapavietės kelia rimtų įtarimų dėl galimų karo nusikaltimų. Dešimtys įvairių kitų organizacijų ir valstybių vadovų išreiškė pasibaisėjimą tokį elgesį su civiliais žmonėmis.

Melas, nes guli gatvėje?

Liaudies respublika pasiskelbusioje Donecko srityje gyvenantis vyras sekmadienį vidurdienį savo paskyroje „Facebook“ paskelbė trumpą vaizdo įrašą, kuris esą paneigia Rusijos karių kaltę kaip tariamai išsigalvotą.

5 sekundžių trukmės ištraukoje iš espreso.tv laidos matyti, kaip nurodyta, Bučos gatve važiuojantys kariniai automobiliai. Jiems tenka laviruoti tarp ant gatvės gulinčių žuvusiųjų kūnų.

„Kadrai iš Bučos, kuriuos dabar suka Ukrainos ir Vakarų žiniasklaida kaip „Rusijos nusikaltimų įrodymą“, – prie įrašo pakomentavo vyras. – Vienas „lavonas“ pakelia ranką, kitas (galinio vaizdo veidrodėlyje) atsisėda.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete reiškiamos abejonės dėl masinių žudynių Bučoje, esą matyti, kaip vienas mirusysis judina ranką (pažymėta žalia rodykle)
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete reiškiamos abejonės dėl masinių žudynių Bučoje, esą matyti, kaip vienas mirusysis judina ranką (pažymėta žalia rodykle)

Vaikinai kniedija melagienas net nesijaudindami dėl patikimumo, nes jų publikai tiks ir taip…“

Analizuojant vaizdo įrašą pagal šį aprašymą, galima pamatyti, kad kažkas – šviesus taškas, primenantis plaštaką, – sujuda ant pirmo dešinėje pusėje gulinčio kūno, vėliau matyti lyg kažkoks judesys galinio vaizdo veidrodėlyje.

Abejones dar labiau išplėtojo žurnalistas, žinomas Kremliaus propagandininkas bei antiukrainietiškos informacijos skleidėjas Vladimiras Solovjovas.

Savo kanale socialiniame tinkle „Telegram“ jis nurodė, kad gerokai ilgesniu – daugiau nei minutės – vaizdo įrašu (minėtasis buvo tik jo ištrauka) pasidalijo pažįstama moteris.

V.Solovjovui abejonių sukėlė, kad žuvusiųjų kūnai guli ne po namų griuvėsiais, o toje pačioje gatvėje poros šimtų metrų atkarpoje.

Kaip analogiją jis pateikė esą ukrainiečių artilerijos sugriautą daugiaaukštį netoli Bučos esančioje Borodiankoje. Šiame vaizdo įraše, kurį taip pat pridėjo, daugelis namų yra neapgriauti.

Taip pat skaitykite: Kraupių Bučos skerdynių liudijimai: nuolat girdėjosi, kaip šaudomi žmonės

„Šis vaizdo įrašas yra niekinga vaidyba, taikanti į žmonių, kurie niekada nematė karo ar lavonų, emocijas, – aiškina jis. Akivaizdu, kad kūnus atvežė ir išdėliojo, patingėjo net paguldyti juos skirtingose ​​vietose ar kiemuose.“

Apie vaizdo įrašą pasisakė ir Rusijos Gynybos ministerija. Jos kanale „Telegram“ surašyti dar kitokie argumentai. Įtarimų esą kelia tai, kad žinia apie civilių gyventojų žudynes pasirodė panašiu metu keliose užsienio žiniasklaidos priemonėse – tai esą panašu į suplanuotą kampaniją.

„Turint omeny, kad kariai miestą paliko kovo 30 d., kur šie kadrai buvo 4 dienas? Jų nebuvimas tik patvirtina, kad tai yra melagiena“.

Ministerija taip pat leidžiasi į išvedžiojimus apie tariamai judančius mirusiuosius.

Panašių pranešimų apie judančius kūnus pasirodė ir kai kuriuose rusiškuose tinklalapiuose (čia, čia), jais dalijamasi ir „YouTube“ (čia, čia).

Kitame įraše „rankos“ nelieka

Argumentus, esą pranešimai apie masines civilių gyventojų žudynes – melagiena, o vaizdo įrašas yra suvaidintas, galima atremti vien įdėmiau pažiūrėjus vaizdo įrašą.

Kadangi filmuojama iš važiuojančio automobilio, o telefonas ar kitas vaizdą įamžinantis prietaisas nelaikomas stabiliai, prasta kokybė neleidžia gerai įžiūrėti visų detalių.

Todėl, nesileidžiant į gilesnę analizę, galima sudvejoti, ar gatvės dešinėje ir paskui veidrodėlyje tikrai matomi kūnai. Visų pirma dėl to, kad nematyti jų veidų.

Pirmasis – kuris „judina ranką“, nors forma ir primena ant nugaros gulintį žmogų, gali būti ir, pavyzdžiui, didelis juodos plastikinės plėvelės gabalas arba nuo ko nors nulūžusi detalė.

Veidrodėlyje matoma tik netikėtai atsiradusi juoda, bet neryški dėmė, kuri gali būti ir mirusio žmogaus palaikai, ir kas nors kita.

Tačiau kiti vaizdai iš Bučos neleidžia abejoti Ukrainos valdžios pareiškimais, jog tai yra masinių žudynių aukos. Pavyzdžiui, šiame portalo „Meduza“ paskelbtame įraše aiškiai matyti, kad gatvėje guli negyvi žmonės.

VIDEO: Буча после освобождения. Убитые мирные жители на улицах

Žiūrint skirtingus to paties internautams abejonių sukėlusio vaizdo įrašo variantus (įvairaus ilgio ir kokybės) galima pastebėti, kad, vienur ranką primenanti dėmė kitur panašesnė į saulės zuikutį.

Į tai dėmesį atkreipė ir Rusijoje blokuojamo tinklalapio „Mediazona“ žurnalistas Maksimas Litavrinas.

Jis pasiūlė pažiūrėti geresnės kokybės vaizdo įrašą ir įsitikinti, kad jokia ranka nejudėjo. Žurnalisto teigimu, greičiausiai tai yra taškelis ar įbrėžimas ant stiklo, kuris automobiliui judant „užvažiuoja“ ant kūno.

Šiame vaizdo įraše kur kas geriau matyti, kad nejuda jokia ranka, o ant žuvusiojo trumpam atsiranda greičiausiai purvo taškelis, esantis ant priekinio stiklo.

Veidrodėlyje kūnas esą juda dėl to, kad vaizdas iškraipomas.

„The New York Times“ atlikta palydovais užfiksuotų vaizdų analizė parodė, kad kūnai gatvėje tose pačioje vietose išgulėjo ne vieną dieną. Tai paneigia Rusijos propagandos tvirtinimus, esą juos, grįžę į miestą, išdėliojo patys ukrainiečių kariai ar kad scena yra suvaidinta.

Išlaisvinę rado masinę kapavietę

Kaip jau skelbta savaitgalį, Bučoje, kurios kontrolę neseniai susigrąžino ukrainiečių pajėgos, buvo aptikta masinė kapavietė su 57 žmonių palaikais. Kai kurie kūnai buvo neužkasti arba tik pusiau užpilti žemėmis, kai kurie rasti juoduose maišuose su užtrauktukais. Ant žmonių buvo matyti civiliai drabužiai.

Su įnirtingu Ukrainos pajėgų pasipriešinimu susidūrusioms Rusijos pajėgoms atsitraukus iš Kyjivo srities, buvo rasta ir daugiau galimo civilių žudymo aplink Ukrainos sostinę įrodymų.

Iš viso Kyjivo srityje buvo rasti 410 civilių palaikai. Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė vienoje Bučos gatvėje matę mažiausiai 20 kūnų. Trys iš jų buvo rasti šalia dviračių, kiti – šalia kulkų suvarpytų ir suknežintų automobilių.

Vieno vyro rankos buvo balta medžiagos skiaute surištos už nugaros. Jis buvo nušautas, šalia gulėjo atverstas ukrainietiškas pasas.

Nuotr. iš V.Zelenskio „Telegram“ kanalo/Žudynės Bučoje sukrėtė pasaulį
Nuotr. iš V.Zelenskio „Telegram“ kanalo/Žudynės Bučoje sukrėtė pasaulį

Bučoje masinėje kapavietėje ukrainiečiai palaidojo beveik 300 rastų nužudytųjų.

Ukraina apkaltino rusų pajėgas tyčinėmis žudynėmis Bučoje. Maskva kaltinimus karo nusikaltimais atmetė kaip „provokaciją“ ir inicijavo JT Saugumo Tarybos posėdį šiam reikalui apsvarstyti.

„Rusijos kariuomenė nedalyvavo civilių žudynėse Bučoje. Tuo metu, kai miestas buvo kontroliuojamas Rusijos ginkluotųjų pajėgų, „nė vienas vietos gyventojas nenukentėjo nuo smurtinių veiksmų“, – skelbiama sekmadienį išplatintame pareiškime

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

VIDEO: Bučos gyventoja verkdama prisimena žiaurų okupacijos laiką: „Jo veidas buvo sudarkytas, kūnas šaltas“
VIDEO: Bučos žudynės – išgyvenusių ukrainiečių citatos: „Tėtį jau buvo pastatę į eilę sušaudyti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius