Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 17 /22:58

V.Grubliauskas švenčia pergalę Klaipėdos mero rinkimuose, B.Markauskas tapo rajono meru

Nors Klaipėdoje buvo tikėtasi įtemptos kovos, visgi savo postą čia išsaugojo dabartinis miesto vadovas. Klaipėdoje Vytautas Grubliauskas įveikė Uosto direkcijos vadovą, nepartinį, tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos remiamą Arvydą Vaitkų.
Vytauto Grubliausko rinkiminis štabas
Vytauto Grubliausko rinkiminis štabas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

V.Grubliauskas rezultatus, palankius jam, priėmė be didelių emocijų. Trečiajai kadencijai išrinktas meras teigė, jog net didžiausias pergales visuomet priima santūriai, tačiau širdyje labai džiaugiasi. „Kita vertus, suprantu, kokia našta gula ant mano pečių ir koks darbas laukia jau rytoj ryte“, – sakė meras.

V.Grubliauskas ketina tęsti koalicijos formavimo darbą, sako esąs pasiryžęs kalbėtis su visais, išskyrus esančiais už raudonos linijos, tai yra, prieštaringais pasisakymais pagarsėjusiu V.Titovu. Deryboms teigė esąs pasirengęs ir su varžovo A.Vaitkaus komanda, tiesa, sako, rinkiminiu metu pajutęs, jog retorika nėra palanki jo atžvilgiu.

V.Grubliausko štabe apie 23 val. ėmė aidėti pergalingos natos Prie fortepijono vairo sėdo S.Šiaučiulis, o saksofono – L.Urbikas. Trečiajai kadencijai išrinktam merui ėmė plūsti komandos narių ir atvykusių sveikinimai.

VIDEO: V.Grubliauskas švenčia pergalę Klaipėdos mero rinkimuose: suprantu, kokia našta gula ant mano pečių

Paaiškėjo ir tai, kas tapo rajono meru

Klaipėdos rajone nuo pat balsų skaičiavimo pradžios paaiškėjo, kad lyderiauja „valstiečių“ kandidatas, buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Antrajame ture jis rungėsi su konservatore Rasa Petrauskiene.

Apie 22.40 val. paaiškėjo, kad Klaipėdos rajonas turi naują merą, juo tapo B.Markauskas, pelnęs per 58 proc. rinkėjų balsų.

A.Vaitkus sakė, kad jaučiasi puikiai

Klaipėdiečiai antrajame rinkimų ture šįkart buvo aktyvesni nei prieš ketverius metus, kuomet antrajame ture rungėsi A.Bilotaitė ir V.Grubliauskas. Rinkimuose šįkart sudalyvavo kone 35 proc. rinkimų teisę turinčių klaipėdiečių.

A.Vaitkaus komanda palaikyti savo lyderio ėmė rinktis iškart po 20 val. Politikos naujokai Klaipėdoje, „valstiečiai“, džiaugėsi rinkėjų aktyvumu. Anot jų, naujam kandidatui A.Vaitkui rinkėjų aktyvumas itin svarbus faktorius.

Pats A.Vaitkus 15min teigė besijaučiantis puikiai, beliko sulaukti rezultatų, o jie turėtų paaiškėti visai netrukus. Darbų sąraše nepartinio, tačiau su „valstiečiais“ į rinkimus pasiryžysio eiti Uosto direkcijos vadovo sąraše, kaip pats sakė, šimtai darbų, tad išskirti keletą sudėtinga.

„Visų pirma – dėmesys žmogui“, – sakė A.Vaitkus, vadinamas jaunuoju politiku. Tai sako, nė kiek nežeidžia, tad ir klausimai apie koaliciją jam atrodo pernelyg sureikšminti. A.Vaitkus sako nebijąs dirbti ir be koalicijos.

Nustebintas aktyvumu

V.Grubliauskas 15min teigė esąs džiugiai nustebintas klaipėdiečių aktyvumu antrajame ture.

„Rinkėjų aktyvumas antrajame ture gerokai pranoksta prieš ketverius metus vykusius rezultatus, tai veda prie suvokimo, kad atsakomybės už pasirinkimą, kam patikėti miesto atstovavimą yra vis daugiau“, – sakė meras.

Tiesa, tai jam neleidžia manyti, jog rezultatai būtinai pakryps gerąja linkme būtent jo pusėn, įtampos šįkart gerokai daugiau.

„Visko yra, azarto sportinio neturiu, tai yra politinis maratonas, azartas politinio prieskonio, nors formaliai trečioji kadencija, tačiau kalbant apie tiesioginius rinkimus, antroji, bet lyginant šiuos rinkimus su praėjusiais, nepalyginamai kitaip, įtampa nepalyginamai didesnė“, – sakė V.Grubliauskas.

V.Grubliauskas neslėpė – koalicijos dėlionė šįkart bus itin sudėtinga.

Paklaustas, ko nespėjo nuveikti per aštuonerius darbo metus, V.Grubliauskas vardijo laukiančius ambicingus darbus – rekreacinė zona pietinėje miesto dalyje, Memelio miesto išvystymas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcija, Paukščių takas tarp Pirmosios ir Antrosios Melnragės, buvusio policijos komisariato perdavimas menininkas ir kiti darbai.

VIDEO: Kol kas įtikinamai pirmaujantis Vytautas Grubliauskas neslėpė – koalicijos dėlionė šįkart bus itin sudėtinga

„Tai didieji projektai, nekalbant apie kasdienius ūkinius projektus“, – sakė meras.

V.Grubliauskas neslėpė – koalicijos dėlionė šįkart bus itin sudėtinga.

„Kiek teko kalbėtis su politikais, kurie yra tarybos nariais, nemaža dalis laukia antrojo turo rezultatų, dėliotojo mozaikos. Koalicija bus išskirtinai sudėtinga, tokios nepamenu per savo politinę karjerą“, – sakė V.Grubliauskas.

VIDEO: Kandidatas į Klaipėdos merus Arvydas Vaitkus: visų pirma – dėmesys žmogui

Daugiausia balsų pelnė V.Grubliauskas

Pirmajame rinkimų ture daugiausiai balsų – 15 812, arba 31,15 proc., – pelnė dvi kadencijas miestą valdantis V.Grubliauskas.

Šių rinkimų staigmena, A.Vaitkus, pirmajame ture sulaukė gausaus palaikymo – 11 582, arba 22,82 proc. rinkėjų. A.Vaitkus 15min teigė, jog nepavykus laimėti ketina tęsti darbus Uosto direkcijoje ir dirbti taryboje. Suderinti darbų nemato problemos, tai yra darę ir jo pirmtakai, Uosto direkcijai vadovavęs Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas.

Kokie bus rezultatai, sunku prognozuoti, mat į mero kėdę taikėsi 12 kandidatų ir už ką balsus atiduos juos patikėję į antrąjį turą nepatekusiems pretendentams, nežinia.

Marga taryba

Klaipėdos miesto taryboje yra 31 kėdė. Neužimta liko tik viena. Nuo jos gali priklausyti visa koalicinė mozaika, kuri dėliojasi gana sunkiai.

Daugiausia – net aštuonis mandatus savivaldos rinkimuose – pelnė visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Grubliauskas ir komanda“. Po jo rikiuojasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, pirmąkart dirbsianti Klaipėdos taryboje. Jai rinkėjai patikėjo 7 mandatus.

12 vietų taryboje turėjęs Liberalų sąjūdis pelnė keturias vietas.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai savo kraitį papildė šešiomis vietomis taryboje, Lietuvos centro partija gavo tris, du atiteko visuomeniniam rinkimų komitetui „Titov ir teisingumas“.

Iškart po rinkimų tiek V.Grubliauskas, tiek A.Vaitkus neslėpė susitikinėję su laimėjusių partijų atstovais ir ėmė ieškoti pakeleivių. Pirmieji rankomis sukirto V.Grubliausko visuomeninis komitetas ir konservatoriai. Kokios bus tolesnės dėlionės detalės išlieka nežinia.

N.Puteikienė pranešė lauksianti rinkimų rezultatų ir poruotis su niekuo neskuba, tiesa, abiem kandidatams išsiuntė laiškus su sąlygomis, kurioms esant būtų linkusi bendradarbiauti. Vienas svarbiausių sąlyčio taškų turėtų būti bendras požiūris dėl saikingos uosto plėtros ir taršių krovinių iškėlimo iš miesto centro.

Sudėtinga dėlionė

KU dėstytojas, dr. S.Šiliauskas teigia, jog dėlionė visiškai neaiški. Su V.Titovu, pagarsėjusiu prieštaringais posakiais apie partizaną A.Ramanauską-Vanagą ir dėl to atsidūrusį teisme, partijos skelbėsi nenorinčios turėti reikalų, tad pasirinkimų lieka ne tiek ir daug. Suskilę liberalai, panašu, poron galėtų eiti su valstiečiais. Klaustukas lieka dėl N.Puteikienės.

Konservatorių sprendimą „draugauti“ su V.Grubliausku, kurį prieš rinkimus kritikavo už aštuonerius valdymo metus, dėstytojas vadina „mažesnės blogybės politika“.

„Sprendžiant pagal konservatorių logiką jie pasirinko mažesnės blogybės politiką. Žvelgiant iš šono, A.Vaitkus gali prisijungti liberalus, o V.Grubliauskui liko konservatoriai. Kokia bus dauguma, lieka neaišku. Visiškai neaišku, kur pasuks N.Puteikienė, V.Titovas, bet jo, aišku, niekas nenori. Vieni turi 8 plius 6, o kiti 7 plius 4, vis tiek trūksta.

Konservatoriai, žvelgiant į istoriją, ne pirmą kartą Klaipėdoje buvo su kažkuo susipykę. Pykosi ir su liberalais, bet šįkart formaliai blokuojasi ne su liberalais, nors mero V.Grubliausko komitetas ir liberalus. Strateguoja, kas ką gali. Be abejo, jų politika tokia – „valstiečiai“ didesnis blogis nei komitetai, ypač, V.Grubliausko, kurio negali apkaltinti populizmu. Jiems vis tiek reikėjo draugijos.

Tarp kitko, konservatoriai nemažai laimi, gali tapti koalicijos dalimi, nesvarbu, kad „jaunesniojo brolio“ vaidmeny. Jie supranta savo svarbą, gali diktuoti, daug laimėtų iš to dalyvavimo, išskyrus viešųjų ryšių prasme, tačiau vietos politikos prasme – taip“, – sakė S.Šiliauskas.

Dėstytojas neatmetė galimybės, jog naujajam merui gali tekti dirbti ir su mažumos valdymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius