Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 25

Klaipėdoje plušėjo grafiti meistrai (nuotraukos)

Klaipėdos Atgimimo aikštė penktadienį buvo persismelkusi dažų kvapais. Čia susirinko 14-ka komandų, kurios dalyvavo pirmą kartą rengtame Lietuvos grafiti čempionate.
Grafitininkai aikštėje darbuojasi visą dieną.
Grafitininkai aikštėje darbuojasi visą dieną. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Grafiti meistrai savo kūrinius tobulino iki pat vakaro. Jų pažiūrėti smalsiai traukė jaunimas. Pasibaigus čempionatui, vakare, aikštę užliejo didžėjų muzika.

Grafiti profesionalai

J.Andriejauskaitės nuotr./Grafitininkai profesionalai iš Vokietijos.
Grafitininkai profesionalai iš Vokietijos.

Į čempionatą atvyko ir svečių iš užsienio – komanda iš Vokietijos ir vienas latvis. Vokiečiai – tikri šios srities profesionalai, gyvenantys iš grafiti meno. Vienas iš komandos narių, vokietis Saša šiuo gatvės menu domisi nuo paauglystės – jau 15 metų. Dabar Sašai yra 29-eri. „Esame kviečiami į čempionatus užsienyje, Amerikoje, kitose šalyse, mums už tai mokami pinigai”, – neslėpė menininkas. Norėdami pasikviesti šiuos profesionalus čempionato rengėjai ieškojo rėmėjų, kurie šiai komandai nupirko lėktuvo bilietus. Rėmėjai parūpino ir plokštes, ant kurių jaunimas darbavosi.

Smalsuoliai atidžiai stebėjo itin profesionaliai atliekamą šių kūrėjų darbą. Ketvertukas darbavosi vis žvilgtelėdamas į nuotrauką, kurioje vienas iš komandos narių užfiksuotas nuogas.

Grafiti – ne vandalizmas

Grafitininkas Rodionas Petrovas įsitikinęs, kad šis čempionatas padės pakeisti miestiečių požiūrį į tokį meną. „Dailininkai dirba profesionaliai, efektingai, tai menas, darbas su spalvomis. Profesionalai dirba pagal temą, kuri šiandien yra „1000 procentų”, o vandalizmas neturi jokios koncepcijos”, – sakė grafitininkas. Jis neslėpė, kad erdvių, kur pasireikšti grafitininkams, uostamiestyje stinga. „Man teko pusiau nelegaliai piešti. Paminklų negadindavome. Aš manau, nelegalu, kai grafiti sugadina objektą, o mes bandėme papuošti, nors tai irgi nelegalu. Nežinojome, kad galima su savivaldybe suderinti ir gauti leidimą daryti tokius darbus”, – sakė R.Petrovas.

Dėmesys gatvės menams

J.Andriejauskaitės nuotr./Klaipėdoje vyksta Lietuvos grafiti čempionatas.
Klaipėdoje vyksta Lietuvos grafiti čempionatas.

Pasak Klaipėdos savivaldybės jaunimo koordinatoriaus Modesto Vitkaus, šiuo čempionatu norima parodyti dėmesį gatvės menams. Šią savaitę Klaipėdoje vyko riedlentininkų, fakyrų pasirodymai. „Didelis dėmesys buvo jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms. Atėjo laikas skirti dėmesio ir neformalioms jaunimo grupėms. Čia tikras menas, nė vienam turbūt neapsivers liežuvis sakyti, kad tai yra vandalizmas”, – kalbėjo M.Vitkus. Jis pasakojo, kad idėja rengti tokį čempionatą kilo pernai, kai Klaipėdoje vyko miesto grafiti čempionatas.

„Mūsų tikslas parodyti, kad grafiti – ne tik užrašai ant sienų, o legalus menas, kurį galima kurti ant plokščių. Erdves tokiam menui jaunimui sunku gauti, tai ilgas kelias. Norint piešti ant namo, reikia gauti gyventojų sutikimą, pateikti savivaldybei eskizą, gauti leidimą”, – pasakojo jaunimo koordinatorius.

Visi grafitininkų darbai po čempionato papuoš naujai atidaromo atviros erdvės jaunimo centro sienas. Jis įsikurs I.Simonaitytės gatvės 24-ame name.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius