Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 22

Klaipėdos „Baltijos“ kino teatras: viltis atgimti po 30 metų

Klaipėdos įmonė „Simonsita“ įsigijo po gaisro jau beveik tris dešimtmečius apleistą buvusio „Baltijos“ kino teatro pastatą. Jau kitų metų pradžioje turėtų prasidėti gyvenamojo namo statyba.
„Baltijos“ kino teatras
„Baltijos“ kino teatras / Vitos Jurevičienės nuotr.

Vienas iš „Simonsitos“, kuri uostamiestyje įgyvendino jau nevieną NT projektą, bendraturčių klaipėdietis architektas Valentas Lucenko sako, kad jau vyksta pasiruošimo darbai ir artimiausiu metu turėtų prasidėti senojo pastato likučių griovimas.

„Reikia gauti atitinkamus leidimus, suderinti su kaimynais, Savivaldybe, vėliau planuojami archeologiniai tyrimai“, - „Vakarų ekspresui“ jau vykdomus darbus vardina V. Lucenko.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos senamiesčio didžiausios žaizdos - apleisti pastatai.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos senamiesčio didžiausios žaizdos - apleisti pastatai.

Anot jo, objektas yra jautrus, reikalauja gero pasiruošimo darbų pradžiai, kad nebūtų pakenkta aplinkiniams pastatams. Leidimas statybai šioje vietoje išduotas dar 2020 metais. Statybos bus pradedamos pagal jau parengtą projektą.

Tačiau, kad verslininkai galėtų įgyvendinti savo planus, dar reikės koreguoti ir teritorijos detalųjį planą. Kad nebūtų gaištamas brangus laikas, darbai, kiek įmanoma, bus atliekami paraleliai.

Keisis paskirtis

Pagal pirminį projektą, kuriam buvo išduotas leidimas statybai, buvusio „Baltijos“ kino teatro vietoje buvo planuojami svečių namai. Naujieji šeimininkai suplanavo gyvenamosios paskirties patalpas.

„Pirmasis aukštas bus skirtas komercijai“, - atskleidžia V. Lucenko.

Jis tikisi, kad jei neiškils nenumatytų problemų, projektas gali būti įgyvendintas per dvejus metus.

Verslininkai neatskleidžia finansinių projekto detalių. Priminsime, kad dar 1999 metais sudegusį pastatą įsigijusi Šiaulių UAB „Fisanta“ ilgus metus laikė pastatą apleistą, o pastaruoju metu jį pardavinėjo.

Skelbimuose internete buvo nurodoma net 1 milijono eurų kaina. Už kiek parduotas projektas - neskelbiama.

Pastato istorija

„Baltijos“ kino teatro pastatas tapo vaiduokliu po 1995 metais jį nuniokojusio gaisro. Iki tol kelerius metus jame veikė prekybinė mugė.

Kinas šiame pastate buvo rodomas jau daugiau nei prieš šimtą metų. Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. atstatytas mūrinis sandėlis kino sale „Weltkino“ virto 1912 m.

Kulūros paveldo departamento nuotr./Pokarinis buvusio „Baltijos“ kino teatro vaizdas
Kulūros paveldo departamento nuotr./Pokarinis buvusio „Baltijos“ kino teatro vaizdas

1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą „Kammer Lichtspiele“, kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.

1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas „Tėvyne“. 1958 m. jis gavo „Baltijos“ pavadinimą.

Šiuo metu kaip tik kaimynystėje, Žvejų gatvėje, šalia Pilies tilto, vyksta ir kitos statybos. Statomas naujas pastatas buvusio istorinio „Salamander“ namo vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius