Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Klaipėdos įmonėms – nemokamos paskaitos apie sveiką mitybą

Daržovės
Photos.com nuotr. / Daržovės
Šaltinis: 15min
0
A A

Lapkričio 8 d. minima Europos sveikos mitybos diena, todėl Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras lapkričio 7 – 11 dienomis ketina lankytis uostamiesčio įmonėse ir skaityti paskaitas apie sveiką mitybą.

Įmonių vadovai gali registruotis el. paštu roberta@sveikatosbiuras.lt, tel. (8 46) 23 40 67, mob. tel. 861230179. Atvykimo į įmonę data ir laikas bus derinami individualiai.

Sveika mityba padeda kiekvienam žmogui jaustis gerai, būti energingesniu, sveikesniu. Norėdami sveikai maitintis turėtumėte pradėti nuo suvokimo, jog svarbu yra ne tik tai, ką Jūs valgote, bet ir kaip valgote. Tinkamas maisto pasirinkimas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto atsiradimo tikimybę. Norėdami pradėti sveikai maitintis atsiminkite keletą dalykų:

1.Sveikos mitybos įpročius ugdyti pradėkite pamažu. Nesistenkite visko pakeisti iš
karto. Priešingu atveju pradėsite sukčiauti arba tiesiog pasiduosite ir neteksite motyvacijos. Pradžioje pasiryžkite bent vieną kartą per dieną pasigaminti įvairiaspalvių salotų arba vietoj gyvūninės kilmės riebalų kepimui naudoti saulėgrąžų arba alyvuogių aliejų. Vaisiuose ir daržovėse yra skirtingi kiekiai vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų bei antioksidantų, todėl stenkitės gamintis kuo įvairesnes salotas.

2.Saikingumas, vienas iš mitybos principų, yra žingsnis sveikos mitybos link. Maisto
porcijos, ypatingai restoranuose, yra labai didelės. Todėl nesidrovėkite užsisakyti puse porcijos. Jei jaučiate, kad nuolat persivalgote ir dėl to jaučiatės blogai, namuose valgykite iš mažesnės lėkštės. Visgi, remiantis Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos bei Harvardo medicinos mokyklos pateikta sveikos mitybos lėkšte, daržovės ir vaisiai turėtų sudaryti puse lėkštės. Ketvirtadalis turėtų būti skirta baltyminiam maistui (žuvis, vištiena ir kt.), o likusi dalis pilno grūdo produktai (duona, pilno grūdo makaronai, laukiniai nepoliruoti ryžiai).

3.Labai svarbu yra nevalgyti žiūrint televizorių arba naudojantis kompiuteriu, nes tuomet
nesutelkiate dėmesio į valgymą, kramtymą, tiesiog ryjate maistą, todėl dažnai suvalgote daugiau nei norite. Maistą kramtyti reikia lėtai, pajuntant maisto skonį ir jaučiant malonumą, tuomet ir maistas virškinamas geriau.
4.Rinkitės „geruosius“ angliavandenius, mažiau vartokite „blogųjų“. „Gerųjų angliavandenių gauname valgydami neskaldytų grudų, rupių grūdų gaminius, taip pat pupeles, vaisius ir daržoves. „Geraisiais“ angliavandeniais jie yra vadinami todėl, kad virškinami lėtai, suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą ir juos virškinant yra palaikomas pastovus cukraus kiekis kraujyje. „Blogųjų“ angliavandenių gauname valgydami produktus pagamintus iš aukščiausios rūšies miltų (gaminant tokius miltus grūdai yra mechaniškai apdorojami), valgydami rafinuotą cukrų, baltuosius ryžius (kai ryžiai yra mechaniškai apdorojami).

5.Riebalai yra reikalingi smegenų, širdies ląstelėms, taip pat plaukams, odai ir nagams.
Mastas, kuriame yra omega-3 riebalų rūgščių, yra svarbus mažinant širdies ir kraujagyslių sistemos ligų atsiradimo tikimybę. Per dieną reikia gauti tiek mononesočiųjų riebalų rūgščių (randamos alyvų aliejuje, rapsų aliejuje, avokade, riešutuose, moliūgų bei sezamo sėklose), tiek polinesočiųjų riebalų rūgščių (šiai grupei priskiriamos ir  omega-3, omega-6 riebalų rūgštys, kurių natūraliai galite rasti silkėje, lašišoje, skumbrėje, ančiuviuose. Šių riebalų rūgščių organizmas negamina, todėl jų turite gauti su maistu). O štai sočiųjų riebalų rūgščių (randamos gyvūniniuose riebaluose) turėtumėte vartoti mažiau.

6.Baltymai organizmui yra reikalingi ląstelių, audinių bei organų funkcionavimui, suteikia
energijos, kitaip tariant, yra viena iš pagrindinių statybinių medžiagų organizme. Jei trūksta baltymų gali sumažėti raumenų masė, susilpnėja imuninė sistema. Stenkitės gauti baltymų iš skirtingų rūšių maisto produktų: kiaušinių, žuvies, pupelių, riešutų, sojos produktų, tačiau reikėtų vengti sūdytų riešutų.

7.Norint sveikai maitintis reikėtų sumažinti cukraus vartojimą ir riboti druskos vartojimą.
Gausus saldumynų vartojimas skatina antsvorio atsiradimą. Saldumynus, cukrų ir cukraus gaminius, saldintus gėrimus rekomenduojama vartoti retai. Druska reikalinga organizmui, tačiau, jei maiste, kurį valgote kiekvieną dieną, yra daug druskos, tai gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min