-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 05

Klaipėdos nakvynės namų darbuotojai patys bijo atsidurti gatvėje

Klaipėdos nakvynės namų darbuotojai įtaria, kad įstaigos veiklos optimizavimo planas viso labo tik priemonė vadovei atsikratyti neįtikusiais kadrais. Uostamiesčio benamiais besirūpinantys darbuotojai stebisi, kad juos pakeisti žadama nusamdžius saugos tarnybą. O Klaipėdos savivaldybės atstovai tikina, kad vykdomas savivaldybės įstaigų tinklo optimizavimas pakels paslaugų kokybę.
Nakvynės namų Klaipėdoje darbuotojai piktinasi, kad negali grįžti dirbti į padalinį Šilutės plente, nors šis jau ir pabaigtas.
Nakvynės namų Klaipėdoje darbuotojai piktinasi, kad negali grįžti dirbti į padalinį Šilutės plente, nors šis yra pabaigtas. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Anoniminį laišką žurnalistams atsiuntę Klaipėdos nakvynės namų darbuotojai stebisi, kad vienas iš padalinių, esantis Šilutės plente, nors ir suremontuotas, jau šildomas, bet dar neatsivėrė benamiams.

Darbuotojus keistų apsaugos tarnyba

„Nakvynės namų gyventoja negali naudotis paslaugomis ir Nakvynės namų darbuotojai negali sugrįžti į savo darbo vietas. Nakvynės namų direktorė nusprendė susidoroti su jai nepalankiais ir skundus rašančiais darbuotojais, nors šie nori teisybės, o ne naudos sau, bei parengė „optimizavimo“ planą, kurį pateikė savivaldybei.

Jame numatoma atleisti 10–15 darbuotojų, o vietoje jų priimti fizinės apsaugos tarnybą viešojo pirkimo būdu už 170 tūkst. eurų. Absurdas, kokio Lietuva dar nematė“, – rašoma laiške.

Prieš daugiau nei mėnesį Nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė pradėjo konsultacijas su profesine sąjunga ir darbo tarybos atstovais dėl didžiausio leistino pareigybių skaičiaus nustatymo.

Darbuotojai, vasarą kreipęsi į Socialinės apsaugos bei darbo ministeriją, dabar įtaria, kad tai tapo pagrindu susidoroti.

Darbuotojai priminė, kad savivaldybė buvo įsipareigojusi atlikti įstaigos vidaus auditą, ištirti psichologinį klimatą. Tačiau audito išvados parodė, kad tirta buvo visai kas kita – vadovės kompetencija nevertinta, audituoti viešieji pirkimai ir veiklos efektyvumas.

Darbuotojai retoriškai klausia, ar juos pakeisiantys apsaugos darbuotojai bus kompetentingi bendrauti ir su neįgaliaisiais, nes tarp benamių yra ir nemažai specialiųjų poreikių turinčių asmenų.

Klaipėdos savivaldybės nuotr./Nakvynės namai Dubysos gatvėje
Klaipėdos savivaldybės nuotr./Nakvynės namai Dubysos gatvėje

Problema įsisenėjusi

Situacija Klaipėdos nakvynės namuose gerai žinoma tarybos narei Nikai Puteikienei. Anot jos, socialinis sektorius Klaipėdoje sulaukia mažai dėmesio. „Turėtų būti atvirkščiai, nes būtent čia atsiduria žmonės, kurie yra patys silpniausi, jiems turi kažkas atstovauti“, – kalbėjo politikė.

Ji atkreipė dėmesį, kad audito buvo prašoma dėl klimato kolektyve, tačiau auditas atliktas dėl viešųjų pirkimų ir veiklos efektyvumo. Dabar, panašu, pagal jo išvadas ir atliekamas įstaigos optimizavimas.
Problemos, pasak N.Puteikienės, pasirodė prieš dvejus metus, kai buvo pastatyti moduliniai nameliai Dubysos gatvėje.

Politikė viešai kritikavo tarybos narių priimtą tvarką, kai į nakvynės namus vežami tik tie bėdžiai, kurie turi medikų pažymą, jog jiems nereikalinga būtinoji medicinos pagalba.

Ji jau tada atkreipė dėmesį, kad dėl tokio sunkiai įgyvendinamo reikalavimo darbuotojai negali deramai dirbti. Vadovė savo ruožtu iš jų prašė rezultatų.

Ir dabar N.Puteikienė abejoja, ar pakeitus socialinius darbuotojus saugos darbuotojais paslaugų kokybė nenukentės. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad dirbti su nelaimėliais reikia ir žinių, ir įgūdžių.

Direktorė: „Vykdome savivaldybės nurodymą“

Nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė nuo platesnių komentarų susilaikė. Anot jos, šiuo metu įstaigoje vyksta informavimo ir konsultavimo procedūros. „Yra savivaldybės administracijos direktoriaus projektas dėl pareigybių etatų skaičiaus. Konsultacijos vyko administracijos pavedimu. Negaliu komentuoti, nes tai projektas dar“, – lakoniškai atsakė vadovė.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nakvynės namai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nakvynės namai

Šiuo metu įstaigos 3 padaliniuose yra 42 etatai. Viršutinėje gatvėje šiuo metu priimta apie 60 benamių. Dar apie 60 jų nakčiai priimami Dubysos gatvėje.

Anot A.Kontrimaitės, padalinys Šilutės plente po remonto atsiverti turėtų dar šiais metais. Dar reikia kai kuriuos darbus baigti.

Optimizuos ne tik Nakvynės namus

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė atkreipė dėmesį, kad optimizavimas vyksta remiantis vidaus audito išvadomis. Anot jos, neteisingai interpretuojama, kad socialinius darbuotojus pakeis saugos tarnyba. Šioji būtų samdoma naktiniam darbui.

„Siekiama geresnės kokybės paslaugų dienos metu ir naktį. Socialinių paslaugų tik daugės po įvykdyto socialinių paslaugų optimizavimo Klaipėdos mieste. Pavyzdžiui, padidės pagalbos į namus tiekimas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Nakvynės namai Šilutės plente
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Nakvynės namai Šilutės plente

Klaida konkurse kainuos 23 tūkst. eurų

Beje, Klaipėdos savivaldybei dar teks sumokėti nemažą sumą už klaidas skelbiant konkursą dėl modulinių namelių.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija baigė nagrinėti Klaipėdos miesto savivaldybės ir viešosios įstaigos „Centrinė projektų valdymo agentūra“ ginčą. Uostamiesčio valdininkai bylą pralaimėjo. Nutartis yra neskundžiama.

Skelbiama, kad savivaldybės administracija suklydo skelbdama konkursą dėl naujo biudžetinės įstaigos Klaipėdos nakvynės modulinių laikino apnakvindinimo namelių statybos Dubysos gatvėje.

Naujajame Nakvynės namų padalinyje teikiamos dvi paslaugos – laikino apnakvindinimo ir laikino apnakvindinimo saugios nakvynės namuose. Kad būtų patenkintas poreikis, naujuose nakvynės namuose įsteigta 51 laikino apnakvindinimo vieta ir 8 laikino apnakvindinimo saugios nakvynės namuose vietos. Šiame padalinyje dirba socialinis darbuotojas ir aštuoni jo padėjėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius