Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 01 /17:50

Premjeras: pasirašyti koalicinę sutartį kliūčių nematau

„Aš bent jau tokių labai realių kliūčių [pasirašyti sutartį] nematau. Galbūt kažkokių dar atsiras pageidavimų didesnių arba bus grynai išsiskirta dėl pirminių siūlymų, kurie bus nepakeliami finansiškai“, – pirmadienį po susitikimo su keturių partijų koalicijos derybininkais teigė premjeras Saulius Skvernelis. Susitikimo metu derybininkai taip ir nerado konsensuso, kaip kitąmet visiems vaikams didės vaiko pinigai.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

papildyta A.Palionio komentaru

Pirmadienį susitikime su premjeru dalyvavo dėl koalicijos besiderantys „valstietis“ Tomas Tomilinas, Lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS) atstovaujanti Rita Tamašunienė, Socialdemokratų darbo partijos atstovas Andrius Palionis. Taip pat – finansų ministras Vilius Šapoka ir viceministras Darius Sadeckas.

„Džiaugiuosi pakankamai konstruktyviu pokalbiu, galbūt šiek tiek platesnis – ne vien koalicinė sutartis, bet ir šiek tiek kitų metų biudžetas, kokie iššūkiai yra. Ir kaip mes galime tas papildomas biudžeto pajamas 1 mlrd. eurų paskirstyti mažinant socialinę atskirtį šalyje“, – po susitikimo žurnalistams komentavo ministras pirmininkas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka (dešinėje)
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka (dešinėje)

Anot jo, dėl kitų metų vaiko pinigų dydžio buvo rastas kompromisinis sprendimas: „Tikrai vaiko pinigai bus didinami, bendroje sumoje pasieks nemažiau 100 eurų.“

„Aš kalbu apie dydžio didinimą tos vadinamos universalios išmokos, kaip dabar buvo 50 eurų, ji turėtų didėti. Ir atsirastų dar dedamoji dalis kita su dviem valstybės remiamomis pajamomis šeimos nariui – irgi turėtų didėti. Tai bendra suma, kalbėtume apie šeimas, vertinant jų pajamas, būtų 100 eurų“, – aiškino ministras pirmininkas.

Tiesa, galutinio sprendimo, kokia bus išmoka visiems vaikams, kol kas, anot S.Skvernelio, nėra.

Partijų atstovai susitikimo metu apie valstybės finansinius įsipareigojimus ir reikalavimų tenkinimą kalbėjo „ne politiškai, o pragmatiškai“, teigė premjeras, o apie postus esą nekalbėjo.

Premjeras: nuo rugsėjo „totalinio“ nemokamo maitinimo nebus

„Aš džiaugiuosi, kad visos politinės partijos deklaruoja, kad postai nėra svarbu. Tai labai stipri žinia pasiųsta, džiugina jinai. Aš manau, kad tai nebus detalės, kurios galėtų sutrukdyti sutarties pasirašymui“, – dėstė politikas.

Jis sakė negirdėjęs, kad „socialdarbiečiai“ būtų pareiškę norą nepasirašyti koalicinės sutarties: „Aš negirdėjau, kad kažkas nepasirašytų. Lyg tai trečiadienį partijos tarybos posėdis turėtų būti, tai pažiūrėsim, kuo jis pasibaigs.“

Man atrodo, mes sutarėm, kad nebedidinsim valstybės remiamų pajamų dydžio.

„Man atrodo, mes sutarėm, kad nebedidinsim valstybės remiamų pajamų dydžio, nes tai yra tikrai ta suma nustatyta, – apie tai, kokius siūlymus atmetė, kalbėjo S.Skvernelis.

– Toliau diskusijos vyko dėl nemokamo moksleivių maitinimo. Kol kas klausimas irgi liko atviras. Įgyvendinsim pilotinius, greičiausiai, projektus, rasim sutarimą su savivaldybėmis, o po to matysim, ar tai verta įgyvendinti visos šalies mastu. Tokio totalinio nemokamo maitinimo nuo rugsėjo 1 dienos ar kitų metų tikrai nematau galimybės tokios.“

Apie miškų kirtimo normos mažinimą, S.Skvernelio tikinimu, diskutuota nebuvo.

Premjeras aiškiai neatsakė, ar po liepos 12-osios, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus naujai prisiekusiam prezidentui, tęs darbą: „Kur nėra koalicinės sutarties, premjerai gali būti įvairiausi. Nuo manęs nepriklauso. Reikia, kad būtų koalicija. Jeigu nėra koalicijos, tai apie ką mes galim kalbėt.“

Pažymėjus, jei nėra lyderio kandidato į premjerus, nebus ir koalicijos, S.Skvernelis atsakė: „Yra ir nėra. Aš procesuose dalyvauju nuo pat pradžių. Viskas vyksta su Vyriausybės, Vyriausybės patarėjų, mano žinia.“

A.Palionis: sprendimus priims prezidiumas

Anot Seimo „socialdarbiečių“ frakcijos seniūno Andriaus Palionio, susitikimo metu nebuvo tikėtasi pasiekti kompromisą: „Buvo pristatytas ateinančių metų biudžetas, kokios pajamos planuojamos, kokios išlaidos planuojamos pagal jau priimtus įstatymus Seime [...], ir diskutuota buvo, kur galima būtų susimažinti, o gal kažkur galima surasti daugiau pajamų.“

Miškų kirtimo normos mažinimas – daugiau politinis sprendimas, pažymėjo Seimo narys, esą todėl susitikimo metu apie jį nebuvo kalbėta.

„Manau, Seime apie tai bus diskutuojama“, – nurodė A.Palionis.

Trečiadienį, anot „socialdarbiečio“, susirinks partijos prezidiumas ir spręs, ar tęsti derybas, pasirašyti koalicinę sutartį: „Prezidiumas ir nuspręs.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis

Nors skelbta, kad į koaliciją siekiančios jungtis partijos susitarė beveik dėl visų programinių nuostatų, Socialdemokratų darbo partija praėjusią savaitę po prezidiumo posėdžio iškėlė penkis reikalavimus, kuriuos prašyta aptarti iš naujo. Tai: vaiko pinigų, valstybės remiamų pajamų didinimas, nemokamas maitinimas pradinukams, valstybės valdymo išlaidų mažinimas – bent 15 proc., miškų kirtimo normos mažinimas.

Nutarta aiškintis, kiek šių siekių įgyvendinimas kainuos valstybei. Koalicinės sutarties pasirašymas nukeltas į penktadienį.

J.Jarutis: dėl nemokamo maitinimo buvo sutarta

„Valstiečių“ derybininkas Jonas Jarutis praėjusį penktadienį 15min teigė, kad dėl dalies „socialdarbiečių“ iškeltų reikalavimų anksčiau jau buvo rastas kompromisas, pavyzdžiui, nuspręsta nuo rugsėjo 1 dienos nemokamą maitinimą teikti nulinukams ir pirmokams, o per ateinančius metus – visiems pradinukams.

„Tikslas buvo, kad 2021 metais, gal metų gale, visi pradinukai gauna nemokamą maitinimą. Dėl to buvo sutarta. Dabar „socialdarbiečiai“ sako, kad jau nuo kitų metų visi be išimties [turi] gauti“, – nurodė Seimo narys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis

Anot jo, buvo sutarta auginti kitų metų vaiko pinigų išmoką, tačiau nenuspręsta kiek – Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) prašė tai daryti iki 100 eurų visiems vaikams, „socialdarbiečiai“ – iki 122 eurų (iki 1 valstybės remiamų pajamų dydžio), „valstiečiai“ – iki 70 eurų, o nepasiturintiems ir vaikams iš gausių šeimų – iki 100 eurų.

„Leista Vyriausybei, partijų vadovams susitarti dėl to skaičiaus“, – nurodė J.Jarutis.

Apie vaiko pinigų dydį 2021-aisiais, anot jo, kalbėta nebuvo.

Komentuodamas siūlymą mažinti valstybės valdymo išlaidas, J.Jarutis teigė, kad Vyriausybė biurokratinį aparatą siūlė mažinti 30 proc. – dvigubai daugiau nei to prašė LSDDP.

Apie valstybės remiamų pajamų didinimą bei miškų kirtimo normos mažinimą, anot politiko, derybų metu buvo kalbėta, tačiau konkretūs siūlymai į preliminarią koalicinę sutartį esą nesugulė.

Jei „socialdarbiečiai“ nuspręstų sutarties nesirašyti, koaliciją formuotų trys partijos, būtų sudaroma mažumos Vyriausybė, neatmetė premjeras S.Skvernelis.

Penktadienį komentuodamas derybų eigą, jis tikino, kad nesutariama, kam turėtų atitekti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos portfelis – „socialdarbiečiams“ ar „valstiečiams“.

Šios dvi partijos bei LLRA-KŠS ir „tvarkiečiai“, formuodami naują koaliciją, derasi Vyriausybės programos rėmuose, dalinasi postus Vyriausybėje ir Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius