Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

Koalicijos partneriai: dėl Taivano atstovybės pavadinimo URM iš anksto nesitarė

Mažesnieji valdančiosios koalicijos partneriai teigia, kad Užsienio reikalų ministerijos vadovybė nesikonsultavo su jais ir Ekonomikos ministerija, prieš paskelbdama sprendimą Vilniuje leisti veikti Taivaniečių atstovybei tokiu pavadinimu. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad apie tai buvo informuota iš anksto. Tiesa, vos atidarius atstovybę, iki Kinijai įvedant griežtus ribojimus, kritikos valdančiųjų gretose dėl tokio sprendimo nebuvo.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atstovybės pavadinimas nukrypo nuo įprastinės diplomatinės praktikos ir sukėlė ginčą su komunistine Kinija, kuri siekia izoliuoti demokratiškai valdomą Taivaną.

Užsienio reikalų ministerija apie būsimą atstovybės atidarymą paskelbė liepos mėnesį. Tuomet ir paviešinta, kad atstovybės pavadinime bus minimas Taivanas, o ne Taipėjus, kaip yra kitose Europos Sąjungos šalyse.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę pareiškė, kad iki pavadinimo paviešinimo Užsienio reikalų ministerija jo nederino. Prezidento atstovas spaudai teigė, kad šalies vadovas buvo „priešpastatytas prieš faktą“.

Po šio pareiškimo 15min kreipėsi į premjerę ir koalicijos partnerių lyderes – Seimo pirmininkę, Liberalų sąjūdžio vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir ekonomikos ministrę, Laisvės sąjungos lyderę Aušrinę Armonaitę su klausimu, ar iki liepos 23 dienos, kai Lietuvos užsienio reikalų ministerija viešai paskelbė, kad Lietuvoje planuojama atidaryti Taivaniečių atstovybę, būtent toks atstovybės pavadinimas buvo aptartas ir suderintas su jomis.

„Taivaniečių atstovybės Lietuvoje pavadinimo klausimas su Ekonomikos ir inovacijų ministerija derintas nebuvo. Valdančiojoje koalicijoje pavadinimo klausimas iki atstovybės atidarymo taip pat nebuvo svarstytas“, – informavo A.Armonaitė.

„Pavadinimo niuansai nebuvo aptariami, tačiau santykių su Taivanu užmezgimo peripetijos buvo aiškios ir gana plačiai komunikuojamos. Aišku, žinojau apie principinę poziciją, bet konkrečios formuluotės yra institucijų, formuojančių mūsų užsienio politiką, reikalas“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Premjerė buvo informuota apie planuojamą pavadinimą ir jo pasirinkimo motyvus, 15min teigė jos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Tiesa, jau atidarius Taivaniečių atstovybę, A.Armonaitė sveikino šį žingsnį.

Lietuviškai ji vadinama Taivaniečių atstovybe, angliškai – Taiwanese representative office, o kinų kalba skamba kaip Taivano atstovybė.

Kitose Europos šalyse ir JAV atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį, nes „vienos Kinijos“ politika neleidžia Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Kinija ragino Lietuvą pervadinti atstovybę.

Lietuva taip pat ketina steigti savo ekonominę atstovybę Taivane. Už tai atsakinga Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Šios įstaigos pavadinime Taivanas nėra minimas – ji vadinsis Lietuvos prekybos atstovybe Taipėjuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius