Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 27

Kodėl Širvintos – „juodžiausia“ savivaldybė Lietuvoje? Ž.Pinskuvienė teigia, kad viskas prasidėjo nuo 7 širvintiškių

Širvintų rajono savivaldybė jau kuris laikas Lietuvoje pirmauja pagal naujų koronaviruso atvejų skaičių. Rajono merė Živilė Pinskuvienė teigia, kad situacija ėmė blogėti tada, kai koronavirusą iš Vilniaus rajono patys to nežinodami atvežė ten dirbę širvintiškiai ir jis ėmė sklisti žaibo greičiu. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), labiausiai Širvintose koronavirusas plinta šeimose, o atvejų augimą kartais valdyti sunku ir dėl to, kad dalis sergančiųjų nenoriai pasakoja, su kuo kontaktavo.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš kurį laiką Vyriausybė savivaldybes paskirstė pagal naujų atvejų skaičių jose. Vadinamosios „juodosios“ savivaldybės, kuriose situacija pati prasčiausia, tai – tos, kuriose naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų yra didesnis nei 500.

Penktadienį Lietuvos statistikos departamento skelbtais duomenimis, tokių savivaldybių šiuo metu yra šešios: Visagino (557), Vilniaus miesto (573), Vilniaus rajono (603), Marijampolės (604) ir Širvintų, kurioje situacija – prasčiausia Lietuvoje. Čia naujų atvejų rodiklis siekia net 865.

Kas lemia atvejų skaičiaus kilimą?

Širvintų rajono merė Ž.Pinskuvienė 15min teigė, kad virusas Širvintose išplito po to, kai koronavirusu susirgo Vilniaus rajone dirbantys širvintiškiai.

Jų šeimų nariai dar nežinojo, kad jiems kažkas yra, ir išplatino savo darbovietėse.

„Situacija pas mus buvo labai pagerėjusi ir susitvarkiusi. Bet Vilniaus rajone buvo židinys, kuriame dirbo septyni širvintiškiai. Jie be jokių simptomų grįžo į namus. Žinoma, susirgo jų šeimos. Jų šeimų nariai dar nežinojo, kad jiems kažkas yra, ir išplatino savo darbovietėse. Todėl labai staigiai išaugo tie skaičiai, vieną dieną 20, tada 22, 17“, – pasakojo merė.

Jos teigimu, prieš kurį laiką susirgo 9 rajone esančių globos namų gyventojai, 3 koronaviruso atvejai vienu metu buvo nustatyti Širvintų policijoje.

Ž.Pinskuvienė įsitikinusi, kad rajone nustatyti judėjimo ribojimai nuo koronaviruso neapsaugojo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kontrolės postas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kontrolės postas

„Jei reikėjo važiuoti, tai, patikėkite, žmonės mūsų yra gabūs ir jie suranda būdų, kaip jiems nuvažiuoti iš taško A į tašką B. Tie stabdymai ir tikrinimai yra tik parodomieji. Vakar į Vilnių važiavau – stabdė, iš Vilniaus važiavau – stabdė. Bet visiškai šalia yra senasis Širvintų kelias, kur važiuoji ir niekas nestabdo – priešais pat punktą“, – kalbėjo ji.

Ž.Pinskuvienė teigė, kad jaučiasi ir žmonių nuovargis dėl ribojimų.

„Vienareikšmiškai pavargo, pavargo ir nuo informacijos pumpavimo – vakcinavimas, skiepai, kovidas“, – kalbėjo ji.

Anot merės, tokius sergamumo skaičius gali lemti ir tai, kad rajonui skiriama gerokai daugiau „AstraZeneca“ vakcinos nei kitiems, o būtent šios vakcinos daug žmonių atsisako.

15min jau skelbė, kad Širvintų rajono savivaldybė atšaukė savaitgalį planuotą vakcinaciją pagal gyvą eilę, nes Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino prioritetinių grupių sąrašą, kuriame neliko kasininkų, o dalis prioritetinių grupių sąraše atsidūrė žemiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

Virusas Širvintose labiausiai plinta šeimose

NVSC Širvintų skyriui laikinai vadovaujanti Kotryna Žigaitė 15min taip pat minėjo, kad nemažai širvintiškių vyksta dirbti į Vilnių arba į Vilniaus rajoną, tad virusas buvo atvežtas iš kitame rajone įsižiebusių židinių.

Nuo jų užsikrėtė šeimos nariai, kurie virusą nunešė į savo darbovietes.

„Ta grandinė taip ir tęsiasi“, – pasakojo ji.

Pašnekovė pabrėžė, kad Širvintų rajonas nėra didelis, todėl kiekvienas atvejis smarkiai prisideda prie rodiklio padidėjimo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Širvintos
Arno Strumilos / 15min nuotr./Širvintos

„Atvejų augimą pastebėjome jau kovo pradžioje, kasdien tas atvejų skaičius auga. Analizavome, kodėl taip kyla atvejų skaičius, ir nustatėme, kad dominuoja užsikrėtimai šeimose – tai sudaro didžiausią procentą užsikrėtimų, toliau – užsikrėtimai, kurių aplinkybės nežinomos. Visaip bandome su žmonėmis atsekti, kur jie galėjo apsikrėsti, bet nesusekame. Yra ir protrūkių įmonėse bei įstaigose“, – pasakojo centro atstovė.

Paklausta, ar pastebėjo, kad ne visi žmonės NVSC noriai pasakoja apie turėtus kontaktus, K.Žigaitė teigė, jog būna visokių atvejų: vieni žmonės labai noriai viską pasakoja iki smulkmenų, o kalbant su kitais kartais jaučiasi, jog šie pasako ne viską.

Pasitaiko, kad informacija slepiama

„Arba, atrodo, viską pasako, bet vėliau paaiškėja, kad suserga tų žmonių šeimos nariai, nors jie nebuvo nurodyti kaip didelės rizikos kontaktai. Visokių atvejų būna, pasitaiko, kad informacija slepiama, tada tampa labai sunku valdyti“, – pasakojo NVSC atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė

Ar plitimo nelemia tai, kad nuo ribojimų pavargę žmonės mažiau jų laikosi?

K.Žigaitės teigimu, NVSC tikrina, kaip ribojimų laikomasi paslaugų tiekimo vietose, grožio salonuose.

„Didelių pažeidimų tikrai nefiksuojame, visų nurodymų tikrai laikomasi. Šioje srityje mes problemų nematome“, – patikino ji.

Duomenų apie viruso mutacijų paplitimą Širvintose, anot K.Žigaitės, NVSC neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius