Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 02

Kol valdininkai aiškinasi įstatymus, besilaukiančios mamos praranda po kelis tūkstančius eurų

Giedrė Rimkūnaitė-Manke, dar nespėjusi grįžti į darbą po vaiko priežiūros atostogų, laukiasi antros atžalos. Iki šiol moteris gaudavo išmokas, kurioms buvo taikomos įstatymu nustatytos lubos. Nuo šių metų lubos motinystės išmokai nebetaikomos, tačiau pametinukus gimdančioms mamoms „Sodra“ ir toliau išmokas nurėžia. Iki 4000 eurų netenkančios moterys jau ruošia ieškinius teismui.
Vaiko vežimėlis
Vaiko vežimėlis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pametinukus auginančioms mamoms lubos vis dar taikomos

Pasak pašnekovės, problema aktuali toms, kurių atlyginimas prieš išeinant ankstesnio vaiko gimdymo atostogų buvo maždaug nuo 1400 eurų ir kurios dabar vėl laukiasi ar šiemet jau pagimdė pametinukus.

„Iki Konstitucinio teismo (KT) nutarimo buvo taikomos lubos tiek motinystės, tiek vaiko priežiūros išmokoms. Pernai KT pripažino, kad motinystės atostogų išmokoms, kurios mokamos keturis mėnesius, t. y. iki gimdymo, taikomos lubos prieštarauja Konstitucijai.

„Sodra“ skaičiuoja ne pagal buvusį mano realų uždarbį, o pagal lubomis apribotą kompensuojamąjį uždarbį. Esą tuomet jums buvo taikomos lubos, tai ir dabar taikome tas pačias lubas.

Įstatymas buvo pakeistas ir nuo šių metų sausio 1 d. lubų motinystės išmokoms nebėra. Tačiau jei mamos išeina motinystės atostogų, kai dar nesibaigusios ankstesnio vaiko priežiūros atostogos, t. y. jos nespėja grįžti į darbą, susiduria su problema, kad joms vis tiek taikomos lubos“, – aiškino G.Rimkūnaitė-Manke.

Pati moteris taip pat pradėjo laukti antros atžalos, dar nespėjusi grįžti į darbą po pirmo vaiko priežiūros atostogų.

„Aš galiu pasirinkti, kaip man bus skaičiuojamos išmokos – pagal paskutinius 12 mėnesių, kai aš gavau tik vaiko priežiūros atostogų išmoką, ar pagal mano kompensuojamąjį uždarbį, kuris buvo iki pirmojo vaikelio gimimo. Tai reiškia, kad reikėtų imti mano uždarbį, kuris buvo tuo metu, ir pagal tai paskaičiuoti išmokas. Bet „Sodra“ skaičiuoja ne pagal buvusį mano realų uždarbį, o pagal lubomis apribotą kompensuojamąjį uždarbį. Esą tuomet jums buvo taikomos lubos, tai ir dabar taikome tas pačias lubas. Taigi įstatymo pataisa yra, bet ji netaikoma.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Rimkūnaitė-Manke
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Rimkūnaitė-Manke

Vaiko priežiūros atostogų klausimu KT teismas nepasisakė, taigi lubos liko, bet nuo šių metų yra pakeistas koeficientas, kuriuo remiantis jos skaičiuojamos, todėl lubos padidėjo beveik 10 eurų per dieną – nuo 66 iki 74 eurų. Tačiau „Sodra“ ir šiuo atveju taiko 2015, o ne 2017 metų lubas. Jau yra viena mama, kuri turi tokį sprendimą“, – aiškino teisininkė.

Pasak jos, kiek yra tokių, niekas nepasakys konkretaus skaičiaus. Tačiau jeigu motinų, kurioms 2016 m. buvo išmokėtos išmokos, viršijančios lubas, buvo apie 1500, tai šiemet gimdysiančiųjų pametinukus, ko gera, yra ne daugiau poros šimtų.

2 tūkst. eurų uždirbanti moteris per metus netenka 4,2 tūkst.

Su ta pačia problema susiduriančios moterys susibūrė į neformalią grupę ir bando savo teises apginti netgi per teismus. Valstybei pinigai, kurių jos netenka dėl tokio įstatymo taikymo, atrodo lašas jūroje, tačiau šeimai tai didžiulis praradimas.

Pati G.Rimkūnaitė-Manke esą neteko nedidelės sumos – šiek tiek daugiau nei 1000 eurų, kadangi dirbo pagal individualios veiklos pažymą ir „Sodrai“ mokėjo mažiau mokesčių negu dirbantieji pagal Darbo sutartį, todėl ir jos kompensuojamas užmokestis yra mažesnis. Tačiau kitos mamos praranda nuo 2 iki 4 tūkst. eurų.

Tai rodo paprasti paskaičiavimai. Pavyzdžiui, jei moteris uždirbo per 2000 eurų, jos dienos uždarbis, jeigu per mėnesį yra 21 darbo diena, siekia 95,24 euro. Tuo tarpu 2015 m. motinystės išmokai buvo taikomos 66,13 euro lubos. Todėl motina, pasirinkusi vienerių metų vaiko priežiūros atostogas, vietoj savo buvusio 2000 eurų atlyginimo gaus 1388 eurus. Taigi per mėnesį susidaro 611 eurų skirtumas, per keturis mėnesius – 2 445 eurų skirtumas.

Vaiko priežiūros atostogų mėnesio išmoka turi būti 1566,60 euro, tačiau Sodros paskaičiavimai susidaro 1388,73 euro. Skirtumas – 177,87. Padauginus iš 10 mėnesių, susidaro jau 1778 eurai. Taigi bendra suma, kurios mama netenka dėl „Sodros“ skaičiavimų, siekia per 4,2 tūkst. eurų.

123RF.com nuotr./Mama su kūdikiu
123RF.com nuotr./Mama su kūdikiu

Mamos ketina bylinėtis teismuose

„Kai bandėme aiškintis, kodėl taip skaičiuojama, rimtų argumentų nesulaukėme. Tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, tiek Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas sako, kad taip neturėtų būti, esą įsivėlė klaida keičiant įstatymą. Tačiau kol bus inicijuotas įstatymo pakeitimas, pagaliau kol jam pritars Seimo dauguma, gimdymų juk nesustabdysime. Kol išmokos ir toliau taip skaičiuojamos, neturime kitos išeities, kaip eiti į teismus. Pirmieji skundai jau pakeliui į teismą.

Mano spėjimas, kad dabar valdininkai nenori pripažinti, kad padarė klaidą, blogai taikydami įstatymą.

Man didžiausia mistika, kad tiek, aš, tiek kolegos teisininkai, skaitydami įstatymą, matome, kad viskas su juo gerai ir viskas aišku. Tačiau „Sodra“ jį skaito kitaip. Mano spėjimas, kad dabar valdininkai nenori pripažinti, kad padarė klaidą, blogai taikydami įstatymą. Dėl to pikta. Pateikėme išdėstytus teisinius argumentus, naiviai galvodamos, kad įvyko nesusipratimas, kurį išspręsime civilizuotai, be teismų. Tačiau gauname tik formalius atsakymus ir nė vieno argumento, kodėl įstatymą reikia suprasti taip, kaip jį supranta „Sodra“, – teigė G.Rimkūnaitė-Manke.

Pasak jos, dabar besilaukiančios moterys, užuot bendravusios su šeima ir vaikais, priverstos gaišti savo laiką ieškinių ruošimui. Tuo tarpu „Sodra“, užuot pinigus išleidusi pensijoms ar kitoms socialinėms išmokoms, leis juos bylinėjimuisi, nes atskirų bylų bus tiek, kiek yra tokių mamų. Net norėdamos jos negalėtų pagal įstatymą paduoti vieno ieškinio, kadangi kiekvienu atveju apskundimo terminas yra skirtingas.

Naujoji pataisa tik dar labiau pakenks?

Kovo 1 d. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas pateikė įstatymo pataisą, kuria apibrėžiama, kad jei ankstesnė motinystės išmoka buvo apskaičiuota iš kompensuojamojo uždarbio, apriboto vadinamosiomis lubomis, nauja motinystės išmoka turi būti apskaičiuojama pagal visą asmens kompensuojamąjį uždarbį. Taip pat siūloma numatyti kompensavimo mechanizmą mamoms, kurioms jau buvo sumokėta sumažinta išmoka.

G.Rimkūnaitė-Manke šią pataisą vertina skeptiškai.

„Šia pataisa tarsi bandoma išspręsti motinystės išmokų klausimą, bet visiškai nepaliečiamas vaiko priežiūros atostogų išmokos klausimas, todėl „Sodrai“ ir toliau paliekama galimybė skaičiuoti šias išmokas taikant senąsias lubas.

Pataisa tarsi patvirtina, kad šioms dviem išmokoms leidžiama taikyti skirtingus principus. Jei pataisa bus priimta tokia, kaip dabar, mūsų padėtis tik dar labiau pablogės, kadangi ji susilpnins mūsų argumentus teisme dėl vaiko priežiūros atostogų išmokos. O kadangi vaiko priežiūros išmoka mokama už ilgesnį laikotarpį, suma susidaro netgi didesnė“, – svarstė pašnekovė.

„Scanpix“ nuotr./Dirbanti mama
„Scanpix“ nuotr./Dirbanti mama

Pajamos gautos iki KT sprendimo, todėl taikomos ir lubos

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka sutiko, kad lubų neturėtų būti, jos panaikintos, bet taip pat pridūrė, kad jas taikyti reikia nuo KT sprendimo priėmimo dienos.

Pasak jo, mamoms, kurios buvo motinystės ir vaiko priežiūros atostogose su vienu vaiku ir pajamas gavo per laikotarpį, kai KT sprendimo dar nebuvo, o kitų pajamų motina nespėjo gauti, naujos išmokos skaičiuojamos pagal pajamas iki KT sprendimo įsigaliojimo, todėl taikomos ir lubos.

Tuo tarpu tų moterų, kurios į motinystės atostogas išeina tiesiai iš darbo rinkos, atlyginimui lubos netaikomos, jos paliktos tik vaiko priežiūros atostogoms.

Paklaustas, pagal kokią logiką vienoms moterims lubos taikomos, o kitoms – ne, nors ir vienos ir kitos motinystės atostogų išeina jau po įstatymo pakeitimo, R.Lazutka teigė, kad įstatymą reikia keisti.

„Aš net negaliu pasakyti: ar tai buvo neapsižiūrėjimas, ar sąmoningas apsisprendimas, bet įstatymas buvo pakoreguotas taip. Turėjome braukti brūkšnį ir jį nubraukėme šitaip. Tos pajamos buvo uždirbtos iki KT sprendimo, todėl pagal įstatymą jų pajamoms taikomos ir lubos.

„Sodra“ turi laikytis įstatymo, koks jis bebūtų. Šiuo atveju Seimui reikėtų koreguoti įstatymą ir numatyti kompensaciją toms mamoms, kurios nukentėjo.

Kalbant bendriau, gal geriau nereikėtų imti įmokų nuo visos atlyginimo sumos, jeigu jis labai didelis, tuomet normalu ir išmoką riboti. Socialinis draudimas apsaugo žmones nuo pajamų netekimo, bet nebūtinai turi apsaugoti nuo labai didelių pajamų netekimo. Lubas išmokoms nustatyti logiška, yra likusios lubos vaiko priežiūros atostogoms, pensijoms. Bet taip pat logiška ir įmokoms lubas nustatyti. Kitose šalyse tokios lubos taikomos, tuomet išmoka skaičiuojama nuo tos sumos, nuo kurios buvo mokėti mokesčiai“, – svarstė ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius