Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 16 /15:07

„Kompromisas“ dėl PVM lengvatų įpylė žibalo į ugnį: M.Majausko laukia sunkios dienos

Konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį pasipriešino premjerės Ingridos Šimonytės valiai ir nutarė, kad 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata maitinimo sektoriui turėtų būti taikoma visiems kitiems metams, o ne pusmečiui. Komiteto pirmininkas tai vadina kompromisu, tačiau partijos vadovybė kompromiso neįžvelgia ir dar kartą galanda ginklus prieš maištininką M.Majauską. Vis dėlto, klausimą komitetas dėl techninės klaidos ketvirtadienį turės svarstyti iš naujo.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jau kurį laiką BFK pirmininkas M.Majauskas priešinosi savo partijos ir premjerės I.Šimonytės valiai neteikti naujų, su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų biudžetui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Vyriausybė siūlė lengvatą taikyti pusmetį, o M.Majauskas palaikė Laisvės partijos siūlymą lengvatą tęsti visiems metams, vėliau jis pateikė siūlymą 9 proc. PVM tarifą taikyti neribotai.

Galiausiai trečiadienį BFK patvirtino, kaip sako komiteto pirmininkas, „kompromisą“ – lengvatą taikyti metams.

15min šaltinių teigimu, tokiu būdu M.Majauskas gali „skaičiuoti balsus“ per būsimą balsavimą Seime, o pasiūlymas dėl lengvatos metams, o ne neribotam laikui, ant komiteto stalo sugrįžo po pokalbių su opozicija.

Tiesa, svarbus ir Laisvės frakcijos vaidmuo. Jos atstovai greičiausiai būtų nepalaikę iniciatyvos PVM lengvatą taikyti neribotai, todėl siūlymas ją taikyti metams atrodo kur kas patraukliau.

Juolab, būtent tokį siūlymą ir buvo anksčiau pateikusi Laisvės frakcija. Dėl to tikėtina, kad per balsavimą Seime jie gali palaikyti didžiųjų koalicijos partnerių linijai prieštaraujančią iniciatyvą.

Tačiau Laisvės frakcija dar nėra priėmusi sprendimo, ar palaikys naujausią komiteto pasiūlymą. Tai turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Įsiutino partijos lyderius

Tuo metu M.Majausko elgesys, panašu, dar kartą įpylė žibalo į jo ir konservatorių vadovybės konfliktą.

Pasak frakcijos seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, partijos drausmės organai greičiausiai dar kartą svarstys maištaujančio kolegos elgesį.

„Priežiūros komitetas jau buvo išdėstęs, kokie būtų galimi žingsniai nesilaikant partijos priimtos pozicijos ir linijos, tai aš manau, kad neabejotinai bus sugrįžta prie vienokių ar kitokių pasvarstymų atitinkamose partijos struktūrose“, – 15min trečiadienį sakė viena konservatorių lyderių.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Aš nematau geranoriškumo ir kalbant apie kompromisą, kuris nėra kompromisas, – tą girdžiu ir iš Vyriausybės atstovų, kad tai nėra traktuojama kaip kompromisas – nereikia apgaudinėti nei kitų, nei savęs“, – pridūrė ji.

Partijos vadovybė spalio pabaigoje kaltino M.Majauską bandymu destabilizuoti padėtį valstybėje ir jį įspėjo, kad dėl savo elgesio jis gali netekti BFK pirmininko pareigų.

Vis dėlto, M.Majauskas tvirtino, kad ilgesnis PVM lengvatos taikymas, nei siūlo Vyriausybė, didelio poveikio kitų metų biudžetui neturės, tačiau yra svarbus smulkiajam verslui.

Tačiau valdantieji turi savų argumentų.

Kompromisas – lengvata pusmečiui

Konservatorių frakcijos Seime seniūnė dar kartą tvirtina, kad kompromisas yra PVM lengvatos taikymas pusmečiui.

„Dabar kalbėti, dar pratęsinėjant, dar bandant patuštinti valstybės biudžetą, ir sakyti, kad tai yra kompromisas... Na, tai nėra kompromisas“, – pabrėžė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji teigė suprantanti, kad koalicijos partneriams, konkrečiai – Laisvės partijos frakcijai, ilgesnis PVM lengvatos taikymas yra „svarbus klausimas“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Anot vienos iš konservatorių lyderių, lengvatos taikymas metams biudžetui „kainuotų“ apie 60 mln. eurų, nors kitą siūlymą palaikantys parlamentarai ir tikina, kad iš tikrųjų ilgesnis lengvatos taikymas nebūtų toks skaudus biudžetui.

Pasak R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, būsimas mūšis Seimo salėje, kai bus balsuojama dėl PVM lengvatos maitinimo sektoriui, bus atsakomybės ir racionalumo išbandymas.

„Balsavimą vertinu kaip padėties įsivertinimą valstybėje – atsakingai ir racionaliai“, – tvirtino konservatorių frakcijos seniūnė.

Dar anksčiau, kai M.Majauskas su kitais parlamentarais buvo pateikęs siūlymą PVM lengvatą taikyti neterminuotai, tai palaikė bene visos opozicinės jėgos.

Klausimas tebuvo – ar tą pasiūlymą palaikytų Laisvės frakcija. Akivaizdu, kad naujas pasiūlymas jai yra priimtinesnis, todėl gali būti, kad Seimo salėje valdančiųjų nuomonės gali išsiskirti.

Svarstys iš naujo

BFK ketvirtadienį dėl techninės klaidos klausimą dėl PVM lengvatų turės svarstyti iš naujo, praneša naujienų agentūra BNS.

Tai bus daroma, nes į trečiadienio posėdį nebuvo pakviesta pakeitimų iniciatorė premjerė Ingrida Šimonytė.

Komiteto pirmininkas M.Majauskas pripažino, kad pagal Seimo statutą į komiteto posėdį reikėjo pakviesti ne tik finansų ministrę Gintarę Skaistę, bet ir Vyriausybės vadovę kaip pasiūlymų autorę.

„Premjerės atsiprašiau dėl šios mano klaidos. Rytoj (ketvirtadienį – BNS) organizuosime komiteto posėdį iš naujo ir kviesime pasiūlymų autorę“, – BNS sakė komiteto pirmininkas.

„Buvome informuoti, jog dalyvaus (trečiadienio posėdyje – BNS) finansų ministrė, kuri ir pristatė Vyriausybės poziciją bei premjerės argumentus“, – sakė M. Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius