Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08

Konservatorė prašo R.Karbauskio paviešinti įmonių neturtinių teisių perleidimo sutartį

Seimo konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė trečiadienį pranešė kreipusis į valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininką Ramūną Karbauskį, ragindama jį paviešinti neturtinių jo valdomų įmonių „Agrokoncernas“ ir „Naisių vasara“ teisių perleidimo sutartis.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė / 15min/Viktorijos Savickos nuotr.

R.Karbauskis minėtų bendrovių neturtines teises yra perleidęs Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narės Jonės Valčiukienės vyrui, advokatų bendrijos „Leximum“ partneriui Evaldui Valčiukui. Jų sutartys nėra viešos. Jos nepateiktos ir Registrų centrui.

„Agrokoncerno“ finansiniuose dokumentuose nurodyta tik tai, kad neturtinių teisių perleidimo sutartis sudaryta praėjusių metų kovo 10-ąją. Kas joje numatyta – neaišku.

R.Karbauskio atstovė spaudai D.Vencevičienė 15min yra nurodžiusi, kad, bendru pasirašiusiųjų sutarimu, sutartis neteikiama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika, Ramūnas Karbauskis, Evaldas Valčiukas, Greta Kildišienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika, Ramūnas Karbauskis, Evaldas Valčiukas, Greta Kildišienė

R.Karbauskio atstovė: konservatoriai sėja nepagrįstas abejones

Trečiadienį BNS ji taip pat komentavo, kad „prieš paskelbdami savo šiandieninį pageidavimą viešai, konservatoriai jau turėjo žinoti, kad sutartis nebus viešinama“.

„Šiandieninį viešą jų pareiškimą vertiname kaip dar vieną viešųjų ryšių žingsnį, siekiant manipuliuoti situacija ir sėti nepagrįstas abejones dėl LVŽS lyderio“, – teigė R.Karbauskio atstovė.

Į R.Karbauskį kreipusis konservatorė R.R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad sutarčių dėl neturtinių teisių perleidimo paviešinimas leistų išsklaidyti abejones dėl J.Valčiukienės interesų derinimo ir R.Karbauskio veiksmų atitikimo Konstitucijai.

„Jei išties, kaip anksčiau visuomenei buvo sudarytas įspūdis, R.Karbauskis perleido neturtines teises advokatui E.Valčiukui, įskaitant ir balsavimo teisę, kas jį daro vieninteliu galutinių sprendimų priėmėju, tai reikštų, kad jo sutuoktinė J.Valčiukienė, LVŽS deleguota atstovė VRK, yra nuolatiniame interesų konflikte, kai tik komisijos svarstomi klausimai yra susiję su R.Karbauskiu ar įmonėmis, kuriose jis yra akcininkas. Kita vertus, jei visgi R.Karbauskis perleidęs tik dalį neturtinių teisių, kyla klausimas, ar nepažeistas Konstitucijos 60 straipsnis, nustatantis, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse, t.y., ar pats R.Karbauskis nedalyvauja savo verslo valdyme?“ – pranešime žiniasklaidai cituojama Seimo narė.

Konservatorė kreipėsi ir dėl J.Valčiukienės

Per savo atstovę spaudai Dalią Vencevičienę 15min pateiktame atsakyme R.Karbauskis anksčiau nurodė, kad E.Valčiukas neturtines akcininko teises įgyvendina savarankiškai, o jis versle nedalyvauja.

„Kiek žinau, esu vienintelis politikas Lietuvoje, kuris turimas neturtines bendrovės akcininko teises sutartimi perleido kitam asmeniui, šiuo atveju – advokatui. Tai padariau siekdamas atsiriboti nuo bet kokio dalyvavimo versle, t.y. netgi įgyvendinant akcininko neturtines teises. Man nedalyvaujant versle, advokatas E.Valčiukas savarankiškai įgyvendina neturtines akcininko teises. E.Valčiukas akcininko sprendimus priima kartu su įmonių vadovais, pasitikėdamas jų verslo nuojauta, siūlomais sprendimų variantais ir patikrindamas teisinius tokių įmonių vadovų siūlomų sprendimų aspektus“, – dėstė R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Anksčiau į politiką R.Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi reikalaudama „priimti sprendimą nedelsiant atšaukti J.Valčiukienę iš VRK, kaip pažeidusią Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, o taip pat ir sulaužiusią nario priesaiką“.

Praėjusią savaitę Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė, kad „Agrokoncerno“ advokato E.Valčiuko sutuoktinė, VRK narė J.Valčiukienė, pažeidė įstatymą nedeklaravusi vyro ryšių ir priimdama su koncernu susijusius sprendimus.

J.Valčiukienė aiškino, kad vyro ryšių deklaruoti neprivalėjo, nes E.Valčiukas, perėmęs neturtines akcininko R.Karbauskio teises „Agrokoncerne“, sprendimus vertina tik teisiškai, VRK narė tikino skųsianti VTEK sprendimą teismui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tiesa ar melas? Jonė Valčiukienė: „E.Valčiukas „Agrokoncerne“ tik teisiškai vertina sprendimus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius