Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 06

Tiesa ar melas? Jonė Valčiukienė: „E.Valčiukas „Agrokoncerne“ tik teisiškai vertina sprendimus“

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pripažinta pažeidusi įstatymą, nes nedeklaravo savo vyro Evaldo Valčiuko ryšių su „Agrokoncernu“, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narė Jonė Valčiukienė aiškino, kad ir neprivalėjo to padaryti, nes E.Valčiukas, perėmęs neturtines akcininko Ramūno Karbauskio teises „Agrokoncerne“, tik teisiškai vertina sprendimus. Ar tai tiesa? Ir ką iš tiesų gali neturtinių teisių perėmėjas?
 Jonė Valčiukienė VTEK posėdyje
Jonė Valčiukienė VTEK posėdyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aiškintis dėl savo vyro advokato J.Valčiukienė turėjo po 15min straipsnio, kuriame atskleista, kad J.Valčiukienės sutuoktiniui buvo perleistos neturtinės „Agrokoncerno“ akcininko teisės, galbūt suteikiančios teisę dalyvauti įmonės valdyme, o J.Valčiukienė to nebuvo nurodžiusi savo privačių interesų deklaracijoje.

VTEK nusprendė, kad J.Valčiukienė pažeidė įstatymą, nes savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė aštuonių bendrovių, kurių dalyviu jos sutuoktinis tapo, kai sudarė akcininko (pajininko) neturtinių teisių (teisių savo nuožiūra balsuoti, pasirašyti sprendimus ir kt.) perleidimo sutartį (viena iš šių bendrovių – UAB „Agrokoncernas“) su R.Karbauskiu, kuriam priklauso minėtųjų bendrovių akcijos (pajai).

„Perleidus neturtines teises, E.Valčiukas veikia kaip juridinio asmens aukščiausiojo valdymo organo – visuotinio akcininkų arba pajininkų susirinkimo – vienintelis narys. Tai reiškia, kad jo sprendimai yra vienasmeniai ir galutiniai. VTEK vertinimu, E.Valčiukas tokiu būdu dalyvauja juridinio asmens veikloje ir turi teisę priimti sprendimus“, – nurodo VTEK.

E.Valčiukas tik teisiškai vertina vadovų sprendimus?

Tačiau J.Valčiukienė su tokiu vertinimu nesutinka. Ji ketina VTEK sprendimą skųsti teismui. Pasak J.Valčiukienės, jos vyras advokatas E.Valčiukas „Agrokoncerno“ valdyme neturi jokių galių, o tik vertina įmonės vadovų sprendimus teisiniu požiūriu.

„Skunde buvo nurodyta, kad privalėjo būti deklaruota balsavimo neturtinių teisių perėmimo sutartis mano privačių interesų deklaracijoje. Tai aš pasikartosiu, kad advokatas, teikdamas paslaugas pagal minėtą sutartį, netampa dalyviu. Advokatui perleistos tik neturtinės teisės, jis veikia kaip turto administratorius. Advokatas neturi reikiamos kvalifikacijos ir žinių. Kiek aš žinau, mano sutuoktinis yra baigęs teisės studijas ir muzikos mokyklą ir visą laiką dirbo tik išimtinai teisinio pobūdžio darbą, o „Agrokoncerno“ direktorius yra agronomas, kiek žinau, turintis didžiulę patirtį. Advokatas E.Valčiukas tik teisiškai vertina sprendimus, kuriuos priima akcininko vardu.

Kaip matyti byloje, advokatas nėra ir nebuvo nė vienos įmonės vadovas, valdymo organo narys ir panašiai. Vadovaujantis Advokatūros įstatymo nuostatomis, neturiu teisės informaciją apie kontoros klientą nurodyti privačių interesų deklaracijoje“, – VTEK posėdyje kalbėjo J.Valčiukienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Jonė Valčiukienė VTEK posėdyje
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Jonė Valčiukienė VTEK posėdyje

Po posėdžio 15min pasiteiravo dar kartą, ar tikrai E.Valčiukas neturi įtakos įmonės valdyme.

„Jis tikrai nevaldo įmonės, iš tikrųjų, panele, matyt tikrai suprantate, kad tai yra didelė įmonė ir advokatas, pasirašydamas akcininko sprendimus, būtent realizuodamas neturtines teises, tikrai nevaldo įmonės“, – kalbėjo J.Valčiukienė.

Dar kartą pasiteirauti, kuo remdamasi J.Valčiukienė taip tvirtina, nepavyko – penktadienį jos telefonas buvo išjungtas.

Pats E.Valčiukas anksčiau 15min yra pakankamai atvirai pasakojęs apie savo galias disponuojant „Agrokoncerno“ akcijomis. Advokatas teigė sprendimus galintis priimti visiškai savarankiškai, nederindamas jų su R.Karbauskiu. Kaip pavyzdį jis nurodė savo jau priimtą sprendimą dėl vienos koncerno įmonės likvidavimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencijos akimirka

Vėliau savo „Facebook“ profilyje jis vis dėlto nurodė, kad grupėje verslo sprendimus nepriklausomai priima ir vykdo vadovai.

„Jei pagal teisės aktus reikalingas akcininko sprendimas, aš patikrinu teisinius sprendimo aspektus pasitikėdamas vadovų verslo logika ir kompetencija“, – rašė E.Valčiukas.

Advokato ir kliento sutartis?

15min apie neturtinių teisių į jo verslą perėmėjo galias pasiteiravo ir „Agrokoncerno“ savininko, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R.Karbauskio.

Sutartys skirtingos – nuo visiškos laisvės iki atsiklausimo dėl kiekvienos smulkmenos, čia jau priklauso nuo susitarimo, – sakė V.Bitė.

„Kiek žinau, esu vienintelis politikas Lietuvoje, kuris turimas neturtines bendrovės akcininko teises sutartimi perleido kitam asmeniui, šiuo atveju – advokatui. Tai padariau siekdamas atsiriboti nuo bet kokio dalyvavimo versle, t.y. netgi įgyvendinant akcininko neturtines teises. Man nedalyvaujant versle, advokatas E.Valčiukas savarankiškai įgyvendina neturtines akcininko teises. E.Valčiukas akcininko sprendimus priima kartu su įmonių vadovais, pasitikėdamas jų verslo nuojauta, siūlomais sprendimų variantais ir patikrindamas teisinius tokių įmonių vadovų siūlomų sprendimų aspektus“, – per savo atstovę spaudai Dalią Vencevičienę 15min pateiktame atsakyme nurodė R.Karbauskis.

Vėliau naujienų agentūrai BNS jis dar nurodė, kad sutartis su E.Valčiuku yra sudaryta būtent kaip su advokatu, todėl J.Valčiukienė esą neturėjo to deklaruoti.

„Šis precedento neturintis VTEK sprendimas liečia ir advokatų bendruomenę, yra susijęs su advokato ir kliento santykiu, kurį gina šalies įstatymai: J. Valčiukienės sutuoktinis, kurio sudarytos sutarties ji nenurodė Privačių interesų deklaracijoje, yra advokatas ir sutartys su juo sudarytos būtent kaip su advokatu“, – sakė R. Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Sutartį viešinti atsisakė

Tačiau žodžiai žodžiais, o ką rodo dokumentai?

O dokumentų nėra. R.Karbauskio ir E.Valčiuko sutartys dėl neturtinių teisių perdavimo nėra viešos. Jos nepateiktos ir Registrų centrui.

Bendru pasirašiusiųjų sutarimu sutartis neteikiama.

„Agrokoncerno“ finansiniuose dokumentuose nurodyta tik tai, kad neturtinių teisių perleidimo sutartis sudaryta praėjusių metų kovo 10 d. Kas joje numatyta, lieka neaišku.

Paslapties šydo R.Karbauskis ir E.Valčiukas atidengti nenori.

Kaip 15min nurodė R.Karbauskio atstovė spaudai D.Vencevičienė, bendru pasirašiusiųjų sutarimu sutartis neteikiama.

Pagrindinė teisė – balsuoti

Tuo tarpu Akcinių bendrovių įstatymas apibrėžia tokias akcininko neturtines teises:

  • dalyvauti visuotiniuose akcininkų susirinkimuose;
  • iš anksto pateikti bendrovei klausimų, susijusių su visuotinių akcininkų susirinkimų darbotvarkės klausimais;
  • pagal akcijų suteikiamas teises balsuoti visuotiniuose akcininkų susirinkimuose;
  • gauti informaciją apie bendrovę;
  • kreiptis į teismą su ieškiniu, prašydami atlyginti bendrovei žalą, kuri susidarė dėl bendrovės vadovo ir valdybos narių pareigų, nustatytų šiame ir kituose įstatymuose, taip pat bendrovės įstatuose, nevykdymo ar netinkamo vykdymo, taip pat kitais įstatymų nustatytais atvejais;
  • kitas šio ir kitų įstatymų nustatytas neturtines teises.

Svarbiausia neturtinė teisė yra teisė dalyvauti visuotiniuose susirinkimuose ir balsuoti juose strategiškai svarbiausiais bendrovės valdymo klausimais. Kadangi „Agrokoncernas“ turi vienintelį akcininką, tai reikštų, kad E.Valčiukas, gavęs šią teisę, sprendimus priimtų vienasmeniškai. Ar E.Valčiukas turi balsavimo teisę, nematant sutarties, neįmanoma pasakyti. Jei jis balsavimo teisės neturi arba yra sutartimi įsipareigojęs balsavimus derinti, tai galima diskutuoti, ar akcininkas iš tiesų yra perleidęs savo neturtines teises, ar tik įgaliojęs asmenį jam atstovauti.

Teisininkas: nėra sutarties – nėra aiškumo

Verslo teisės ekspertas, Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Virginijus Bitė 15min nurodė, kad sutarčių dėl neturtinių teisių perdavimo būna įvairių.

„Perėmėjų galios būna skirtingos, priklauso nuo to, kiek asmeniui yra suteikiama įgaliojimų. Gali suteikti įgaliojimą savo nuožiūra naudotis teisėmis arba atsiklausti, taip buitiškai sakant, perleidėjo. Tai reikia žiūrėti konkrečią sutartį, nes gali būti įvairiai“, – aiškino teisininkas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Virginijus Bitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Virginijus Bitė

Pasak jo, paprastai neturtinių teisių perdavimo sutartyse būna dedami apribojimai, kad teisių perėmėjas neprivirtų košės.

„Dažnai numatomos pareigos informuoti perleidėją apie sprendimus, tartis. Bet gali būti ir suteikiama visiška laisvė. Sutartys skirtingos – nuo visiškos laisvės iki atsiklausimo dėl kiekvienos smulkmenos, čia jau priklauso nuo susitarimo“, – kalbėjo jis.

Ar tokiu atveju, jei R.Karbauskio su E.Valčiuku sudarytoje sutartyje numatyti griežti apribojimai, galima vertinti, kad politikas nedalyvauja savo verslo valdyme, V.Bitė atsisakė. Anot jo, tai – jau politika.

„Čia jau yra kiti vertinimai, kiek politikas gali ar negali dalyvauti versle. Nesu aš šių dalykų specialistas“, – sakė jis.

O klausimas labai rimtas, mat Konstitucija numato, jog Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Kol kas, 15min vertinimu, nesant paviešintai R.Karbauskio ir E.Valčiuko sutarčiai dėl neturtinių teisių perdavimo neįmanoma patikrinti, ar J.Valčiukienė sakė tiesą teigdama, jog jos vyras, advokatas E.Valčiukas tik teisiškai akcininko vardu vertina „Agrokoncerno“ vadovų sprendimus.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius