-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 14

Konservatoriai, išskyrus L.Kasčiūną, persigalvojo – nepalaikys V.Uspaskichui naudingų pataisų

Ketvirtadienį po diskusijų frakcijoje du Seimo konservatorių frakcijos nariai Andrius Kupčinskas ir Algis Strelčiūnas atsiribojo nuo siūlymo leisti europarlamentarams, merams ir savivaldybių tarybų nariams kandidatuoti į Seimą siekiant tik papuošti sąrašus, o ne išties dirbti Seime. Jų bendražygis Laurynas Kasčiūnas teigė liekantis prie savo – pateikimo metu balsuos „už“.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rinkimų įstatymų pataisas teikiančio Seimo „valstiečio“ Valerijaus Simuliko įsitikinimu, dabar galiojanti tvarka yra imperatyvi ir nepriimtina – esą „yra merų, kurie galėtų pretenduoti į Seimo [nario] poziciją, siekdami atstovauti didesniam žmonių kiekiui“, tačiau to daryti negali.

Mandato atsisakymo kaina – užstatas

Pataisas jis sakė parengęs pagal savivaldos rinkimų pavyzdį – čia į tarybą pretenduojantys asmenys, kurių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario pareigomis, privalo sumokėti 10-ies vidutinių darbo užmokesčių sumą ir jos neatgauna, jei atsisako tarybos nario mandato.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valerijus Simulik
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valerijus Simulik

„Kolegos, kurie turi pareigas, nesuderinamas su Seimo nario pareigomis, mokėtų užstatą. [...] Jeigu laimi mandatą ir nusprendi nesinaudoti tuo mandatu, užstatas lieka valstybei“, – paaiškino jis.

Tiesa, V.Simuliko pateiktuose teisės aktuose apie užstatą nėra nė žodžio. Su tuo susijusį siūlymą dieną prieš pateikimą registravo „darbietis“ Andrius Mazuronis. Tačiau jis taps aktualus tik tada, jei Seimas pritars pataisų pateikimui.

Be V.Simuliko ir A.Mazuronio, paramą naujai rinkimų tvarkai išreiškė beveik visa „Lietuvos gerovei“ frakcija, keli „socialdarbiečiai“, Mišrios Seimo narių grupės nariai ir trys opozicionieriai – konservatoriai A.Strelčiūnas, A.Kupčinskas ir L.Kasčiūnas.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas neslėpė, kad tokios pataisos būtų jam naudingos. Jis šiuo metu pripažino svarstantis, ar vesti Darbo partijos sąrašą Seimo rinkimuose, nes eiliniu Seimo nariu būti visai nenori, tik premjeru, arba didesnės nei 35 narių frakcijos vadovu.

G.Landsbergis: tai – rinkėjų apgaudinėjimas

Konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis teigė nustebęs tokia bendražygių pozicija ir pats tikino nepritariantis V.Simuliko iniciatyvai.

„Aš nepalaikau tikrai. Nustebau pamatęs, kad yra konservatorių palaikymas. Kalbėjomės, kai kurie sako, kad suklydo, pasirašė, nesuprato. Nežinau, gal galėsim pakalbėt daugiau, bet aš manau, kad tai yra rinkėjų apgaudinėjimas“, – dėstė jis.

Politiko manymu, asmuo, kandidatuojantis rinkimuose, turi atsakingai pasirinkti, kuriuose.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Jeigu Europos Parlamento – tai tuose, kad po to nebūtų žvaigždžių, pažibų paradas, kurie po to visi atveda sąrašą į Seimą, tačiau Seime nesiruošia būti. Man tas nepriimtina“, – komentavo G.Landsbergis.

Beje, tokios pačios nuomonės laikosi ir V.Simuliko bendražygė „valstietė“ Rima Baškienė. Europarlamentarai, merai, savivaldybių tarybų nariai, jos manymu, turėtų ir toliau eiti savo pareigas ir neapgaudinėti rinkėjų pretenduodami į Seimą.

„Būtų keista tikėtis, ir aš manau, niekas tuo netiki, kad sąraše būdamas Europos Parlamento narys tikrai atsisakys Europos Parlamento nario mandato ir taps Seimo nariu. Būtų neįtikėtina. Būkime sąžiningi ir nemeluokime rinkėjams“, – paragino ji.

A.Strelčiūnas – jau „prieš“, A.Kupčinskas susilaikys

Dviejų konservatorių nuomonės apie siūlymą keisti rinkimų tvarką po partijos pirmininko pastabų ir pokalbio frakcijoje susvyravo.

„Dabar jau nepalaikau. Galvoju, frakcijoje buvo išdiskutuota ir priimtas teisingas sprendimas“, – 15min teigė A.Strelčiūnas, pridurdamas, kad palaikymo prašę pataisų iniciatoriai apie jas nepateikė visos informacijos.

Klausiamas, kokie frakcijos posėdžio metu nuskambėję argumentai įtikino pakeisti nuomonę, konservatorius atsakė: „Aš jų kaip ir neaiškinsiu, bet diskusijoje paaiškėjo, kad tai būtų geriausia.“

Gal tai frakcijos diktatas?

„Ne, ne. Čia buvo diskusija ir priimtas toks sprendimas“, – patikino A.Strelčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas

A.Kupčinskas pateikimo procedūros metu balsuodamas dėl V.Simuliko pataisų pažadėjo susilaikyti.

„Frakcija rekomenduoja nepalaikyti, o aš neprisirišęs prie to projekto“, – nurodė jis.

L.Kasčiūnas: čia tik pateikimas

Kitokią poziciją užėmė L.Kasčiūnas – jo manymu, visiems renkamiems politikams turėtų galioti vienodos sąlygos: arba reikėtų keisti savivaldos rinkimų tvarką ir neleisti į tarybas pretenduoti asmenims, kurių pareigos su tuo nedera, arba būtent tokiu principu ištaisyti visus rinkimų įstatymus.

„Seimo narių kategorija dabar išskirtinė. Arba [tvarką] grąžinkim į 2015 metų, kai visi išrenkami netenka savo statuto, arba visiems palikime tik užstato netekimą. Nes dabar yra visiškas absurdas, kai Seimo nariai yra išskirtiniai“, – komentavo jis.

Reikia pradėti diskusiją.

L.Kasčiūnas teigė, kad pateikimo metu balsuos „už“ V.Simuliko pataisas: „Ne, aš nepakeičiau nuomonės, kad reikia pradėti diskusiją.“

Ar nekils problemų, jei iš frakcijos jis bus toks vienintelis?

„Man asmeniškai jokių problemų. Čia tik pateikimas. O po to – matysim, išsiaiškinsim, įvertinsim, gausim Teisės departamento išvadas ir tada kitose stadijose priimsim sprendimus“, – nurodė L.Kasčiūnas.

Pataisas dėl galimybės europarlamentarams, savivaldybių tarybų nariams ir merams vesti Seimo rinkimų sąrašus V.Simulikas pristatys ketvirtadienį vakarinio Seimo posėdžio metu. Jos į posėdžio darbotvarkę įrašytos be eilės – už tai pasisakė 48 parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius